Skip to content
Politică

ANALIZĂ Derapajele lui Tanczos Barna. Trei cazuri în care imaginea Executivului a fost afectată de gesturile ministrului

Inquam Photos / George Călin

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, este una dintre cele mai controversate figuri din actualul Executiv al României. În ultimele luni, acesta a reușit să stârnească mai multe scandaluri publice decât oricare alt ministru. În continuare, vă prezentăm o retrospectivă a celor mai importante dispute în care a fost implicat ministrul UDMR.

Scandal la meciul de hochei

În luna mai, Tanczos Barna a participat la meciul de hochei Ungaria – România. Naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, evolua împotriva Ungariei în ultimul meci de la Campionatul Mondial. Un eveniment complet neașteptat avea să genereze însă un scandal monstru: toți jucătorii, mai puțin 3 dintre „tricolori”, s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună „imnul Ținutului Secuiesc”. Lucrul acesta avea să deranjeze sensibilitățile compatrioților care se așteptau ca jucătorii echipei de hochei a României să intoneze la unison imnul național.

Mai mult decât atât, Tanczos Barna, fost președinte al Federației Române de Hochei, a fost la acest meci de hochei, dar în peluza galeriei Ungariei. Ca urmare a acestui eveniment, vicepremierul Sorin Grindeanu a criticat l-a criticat puternic pe ministrul Mediului iar vicepreședintele PNL Adrian Cozma a cerut demiterea lui Tanczos Barna.

Alt meci de hochei, alt scandal

Dar acesta nu avea să fie nici pe departe unicul eveniment controversat care îl va avea în centrul său pe Tanczos Barna. Ministrul a participat în septembrie la finala Cupei României la hochei, câștigată de Sport Club Miercurea Ciuc în fața Stelei. După furtuna mediatică din mai, ne-am fi așteptat ca Tanczos Barna să evite gesturile controversate. Cu toate acestea, la finalul acestui meci Barna a intrat pe gheață și a stat în genunchi, alături de jucătorii echipei din Miercurea Ciuc, în timpul intonării imnului Ținutului Secuiesc. În mod previzibil acest gest a stârnit o nouă rundă de critici vehemente la adresa ministrului. Opoziția, în special cei de la AUR, au profitat de gestul făcut de ministru pentru a se lansa într-o tiradă care a inclus și Guvernul României. În mod firesc, gestul lui Barna s-a răsfrânt negativ la adresa imaginii Executivului țării, acesta fiind membru în guvern.

Tanczos Barna s-a apărat, spunând că gestul făcea parte dintr-un „joc între galerie și echipa de hochei, după meciurile câștigate”, iar „susținerea unei echipe sportive nu este incompatibilă cu nicio altă calitate, nu este nici ilegal, nici imoral”. În orice caz, gestul a generat noi controverse, dar cumva Barna a continuat să activeze în funcția de ministru.

A refuzat să vorbească în limba română

Ultimul gest controversat a avut loc chiar zilele acestea. Ministrul a refuzat să le vorbească în limba română activiștilor Declic care au mers în satul natal să-i reproșeze că nu protejează parcurile naționale. În înregistrarea video, ministrul Mediului îi acuză pe activiști de ”minciună” și ”josnicie” și abia după câteva minute începe să le vorbească în limba română, reproșându-le demersul civic.

Liderii UDMR l-au apărat din nou pe Barna, spunând că împotriva ministrului Mediului a fost lansată o „campanie de dezinformare nefondată”, după ce a fost cerută demsia acestuia pe motiv că nu asigură protecţia parcurilor naţionale și că „încurajează insultele aduse celor care vor protecția mediului”.

Toate aceste evenimente demonstrează însă că Tanczos Barna este singurul responsabil pentru controversele pe care le-a stârnit. Ministrul Mediului s-a pus singur în astfel de ipostaze și ca urmare imaginea guvernului a fost șifonată destul de serios. Întrebarea care se pune e cât va mai tolera premierul aceste derapaje?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *