Skip to content
Politică

ANALIZĂ Derapajul AUR nu trebuie ignorat. De ce e importantă studierea Holocaustului în România

Inquam Photos / George Călin

Liderii AUR au transmis, luni, un comunicat de presă în care au afirmat, printre altele, că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă „teme minore” care „au fost ridicate la rangul de materii”, în ceea ce califică a fi drept o „acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

La scurt timp, au apărut și reacțiile. Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului, a afirmat că „declarația partidului extremist demonstrează fără echivoc că această formațiune a depășit demult cadrul legal în care funcționează”. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat la rându-i manifestările „negaţioniste” ale AUR: “A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia”, se arată într-un comunicat transmis de instituție. Ambasadorul Israelului, David Saranga, a reacționat și el: “„Condamn vehement atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o „temă minoră” de abordat în sistemul educaţional din România”.

Negarea Holocaustului, o temă din arsenalul regimurilor totalitare

Negarea Holocaustului reprezintă o temă din arsenalul regimurilor totalitare. De-a lungul timpului, liderii regimului teocratic din Iran au diminuat sau negat de-a dreptul genocidul evreilor. Fostul președinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad este notoriu din acest punct de vedere. De regulă, liderii care neagă sau diminuează importanța acestui fenomen o fac din oportunism politic. Până la urmă dacă negi existența celui mai mare genocid din istorie, atunci ai mână liberă să persecuți disidenții din propria țară. Pe de altă parte, poți nega existența Holocaustului și din convingere. Aceasta este de regulă practica partidelor de extremă dreapta cu simpatii neo-naziste. Alții pur și simplu neagă sau diminuează importanța Holocaustului din pură ignoranță.

Oricare ar fi fost intențiile liderilor AUR, afirmația este una gravă. În România, ca și în numeroase alte state, negarea Holocaustului este incriminată. Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: „(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Desigur, parlamentarii AUR se bucură de imunitate, prin urmare, în lipsa ridicării imunității, astfel de afirmații scapă nepedepsite.

De ce e importantă studierea Holocaustului

Studierea atentă a Holocaustului este importantă din multiple motive. Acest fenomen oferă lecții vitale despre efectele devastatoare ale urii, discriminării, prejudecăților și intoleranței. Studiul Holocaustului oferă șansa elevilor să descopere povești despre curaj și rezistență în fața injustiției, contribuind astfel la formarea unui tip de cetățean informat și activ, care poate promova apoi în societate valori precum drepturile omului sau justiția socială. Așa cum observa mai de mult un istoric, un popor care nu-si cunoaște trecutul e condamnat sa-l repete. Lucrul acesta devine cu atât mai important într-o țară în care aproape jumătate din populație nu știe mai nimic despre acest fenomen. Holocaustul nu este o “temă minoră”, așa cum încearcă să ne spună cei de la AUR, ci una centrală pentru a înțelege lumea în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *