Skip to content
Politică

ANALIZĂ – Dezbaterea finală, sufletul victoriei. Cine fuge, pierde

Confruntările finale între candidații care ajung în turul doi al alegerilor prezidențiale joacă un rol decisiv și istoria ne-a demonstrat că această dezbatere a tranșat soarta turului doi în favoarea unui candidat. În ultimii 25 de ani, românii și-au ales de șase ori președintele, fiecare finală dându-se în fața electoratului sub forma de dezbatere electorală, cu excepția alegerilor din 2000.

Singura dată când nu a avut loc o dezbatere televizată între cei doi contracandidați care au intrat în turul II al alegerilor prezidențiale a fost în anul 2000, când în cursa pentru scaunul de la Cotroceni au fost Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Anul acesta s-ar putea să retrăim momentele din 2000, doar că de acestă dată îi vom avea ca protagoniști pe Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Candidatul Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis, fuge de dezbaterea care l-ar putea duce direct pe scaunul de la Cotroceni.

Până în acest moment, candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a fost cel care a venit cu patru propuneri de dezbateri televizate la principalele televiziuni de știri, iar Klaus Iohannis nu doar că nu a venit cu nicio propunere, dar le-a și refuzat pe cele lansate de contracandidatul său.

Singura propunere pe care au făcut-o cei din ACL a fost ca dezbaterea să fie pe un teren neutru, iar luni.,  la mai puțin de o săptămână de cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale, reprezentanții Alianței îi propun lui Ponta să participe la o dezbatere în Palatul Parlamentului, joi, la ora 20.00. Adică, exact atunci când candidatul PSD se află la una din dezbaterile televizate la care este așteptat și Iohannis.

În acest caz, nu rămâne decât să vedem dacă Victor Ponta își va anula apariția la TV, programată cu mult timp înainte de a face cei din ACL vreo propunere, doar de dragul de a avea o dezbatere cu Klaus Iohannis, în condițiile în care acesta din urmă este cel care are nevoie de cât mai multe apariții publice și de dezbateri.

De ce este obligat Klaus Iohannis să participe la dezbaterea de care fuge?!

Klaus Iohannis a ajuns în turul doi cu 30% din voturi, la o diferență de 10 procente față de contracandidatul său Victor Ponta. Potrivit ultimelor sondaje, diferența dintre cei doi a rămas la fel, iar Klaus Iohannis nu reușește deloc să se apropie de Ponta. Astfel, în scurta campanie electorală pentru turul II, candidatul ACL este obligat să pună pe masă toate armele pe care le are pentru a recupera cât mai multe procente. O dezbatere finală între Victor Ponta și Klaus Iohannis este singura șansă a candidatului ACL să ”îl ingroape” pe contracandidatul său.

Istoria ne arată că fără o dezbatere televizată, șansele ca Iohannis să ajungă pe scaunul de la Cotroceni este din ce în ce mai mică. În 2000, atunci când nu a existat o dezbatere, diferența dintre cei doi candidați ajunși în turul II a fost de opt procente (Ion Iliescu – 36%, Corneliu Vadim Tudor – 28%), Ion Iliescu câștigând alegerile cu 66,83% din voturi, în timp ce Vadim nu a reușit să obțină decât cu cinci procente mai mult decât în primul tur, adica 33%.

Deci, dezbaterea dintre cei doi este un lucru primordial pentru Klaus Iohannis. Acesta va fi singurul moment în care va reuși să demonstreze electoratului indecis că este mai bun decât Ponta.

Deși a primit și Iohannis o invitație la emisiunea la care participă, luni, Victor Ponta, la România TV, acesta a preferat să meargă la o altă televiziune, de la aceeași oră, la Realitatea TV, unde, de asemenea, este așteptat premierul Victor Ponta.

În acest caz, putem să tragem două concluzii:

1. Klaus Iohannis este cel care ar trebui să alerge după dezbateri, nu Victor Ponta, pentru că prezidențiabilul ACL are de recuperat vreo 10 procente.
2. Cum ar fi ca Victor Ponta să îi facă o surpriză lui Klaus Iohannis și să participe, luni, la emisiunea lui Klaus Iohannis?!

1 comentariu la “ANALIZĂ – Dezbaterea finală, sufletul victoriei. Cine fuge, pierde

  1. Aceasta campanie electorala–a inceput cu stangul–cu declaratii hazhlii . Dupa greseala de inceput si acuzat ca refuza dezbaterile electorale–PONTA–anunta inca din primul tur–ca ar fi dispus ca participe la minim 4 dezbateri–la televiziunile , cu cea mai mare audienta . Propunere agreata de cele patru televiziuni si programul –transmis celor doi competitori . Din jocul 2+ 2–televiziunile care agreaza un anumit candidat—cine face un pas gresit–are mult de suferit . A m ascultat–o interventie -a unui asa zis analist–la o televiziune–la care este patron—ca IOHANNIS–ESTE INVITAT–marti–impreuna cu PONTA—dar IOHANNIS–ESTE IN ACEASTA SEARA ( luni ) la REALITATEA nu la RTv . Ar fi interesant de urmarit , daca IOHANNIS—-mai pleaca din televiziune– ori pun la punct–strategia din DOSARUL ROSU—pentru marti —O NOAPTE–O ZI—–CURSUL SCURT–al lui CRISTOIU—GATA .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *