Analiză. Diferențe și asemănări între măsurile fiscale propuse de PSD și PNL

Ceremonia de semnare a conventiilor de implementare si garantare pentru programele nationale Student Invest si Family Start, la Palatul Victoria, miercuri, 2 noiembrie 2022. Inquam Photos / Ilona Andrei

Decidenții vor adopta, în următoarele zile, setul de măsuri fiscale pentru reducerea cheltuielilor ministerelor, pentru a aduce bani la buget și pentru a nu pierdere fondurile europene. Deficitul trebuie, la rândul său, menținut cât mai aproape de cifra anunțată: 4,4% din PIB.

Când vine vorba de „economisit” bani, cele două partide sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește o serie de aspecte privind personalul din aparatul de stat.

Tăieri de personal cu funcții de conducere

PSD și PNL sunt de acord în ceea ce privește reducerea numărului de secretari de stat și subsecretari de stat (PSD propune o reducere de 30%, în timp ce PNL, una de 20%). Mai mult, cele două partide au o viziune comună în ceea ce privește reducerea posturilor de conducere în administrația publică.

O primă măsură agreată a fost desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar care sunt neocupate.

Comasarea deconcentratelor cu rol similar

PSD și PNL vor mai puține instituții subordonate. Instituțiile subordonate Ministerelor/Guvernului/Parlamentului vor fi comasate: „fiecare minister are în teritoriu la nivel național/județean o sigură autoritate națională/deconcentrată” și reduce cheltuielile de personal și funcționare cu min. 15%. De exemplu, la nivelul Ministerului Muncii sunt în prezent 4 instituții, iar din acestea se va face una.

Fără vouchere de vacanță pentru bugetarii cu venituri mari

PNL și PSD vor acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici cu un venit sub nivelul salariului brut de 10.000 lei.

Limitarea indemnizațiilor pentru Consiliile de Administrație

Mai puține indemnizații pentru membrii Consiliilor de Administrație/Supraveghere/Conducere la nivelul echivalent a 1,5 salariului mediu brut pe ramura de activitate unde își desfășoară activitatea compania, dar nu mai mult decât indemnizația lunară brută a unui secretar de stat.

Crearea unui mecanism de evaluare a calității cheltuielilor ordonatorilor de credite

Ministerul Finanțelor va crea un mecanism care va evalua calitatea cheltuielilor ordonatorilor de credite, în așa fel încât cei care sunt mai eficienți vor primi sume mai mari, iar celor care nu sunt eficienți, li se vor diminua din sumele alocate. În paralel, instituțiile și UAT-urile vor fi stimulate să achiziționeze în comun servicii sau produse pentru a obține un preț mai mic.

Propunerile diferite ale PSD și PNL

PSD propunere o reducere cu 50% a consilierilor directorilor generali și directorilor generali adjuncți ai companiilor de stat/locale și descentralizarea serviciilor publice de la nivel central către autoritățile publice locale acolo unde este posibil. Aici, PNL, propune reducerea indemnizațiilor acestora.

Apoi, PNL vrea suspendarea pe o perioadă de un an de zile a programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat de tipul: săli de sport, cămine de cultură, bazine de înot, complex sportiv, săli polivalente etc. pentru proiecte aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică.

O altă propunere a PSD-ului este comasarea unor societăți comerciale/companii ale statului român/agenții cu profil de activitate similară (exp. RADIOCOM, Societatea Română de Radiodifuziune).

De cealaltă parte, liberalii propun protejarea mediului de afaceri şi a investiţiilor și menţinerea la nivelul actual a TVA pentru vânzarea de carte şi manuale şcolare.

Nu în ultimul rând, PNL vrea și limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituțiile publice, dar și a altor consumabile.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: