Skip to content
Politică

ANALIZĂ Dilema PSD. Renunța social-democrații la ideea anticipatelor pentru un guvern minoritar PNL?

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD are de făcut zilele acestea o alegere dificilă. Social-democrații trebuie să se decidă dacă vor susține sau nu un guvern minoritar condus de liberali. Varianta susținerii unui astfel de guvern aduce o serie de avantaje importante. Pe de altă parte, respingerea guvernului Ciucă i-ar putea aduce pe social-democrați cu un pas mai aproape de anticipate.

 Alegeri anticipate sau guvern minoritar?

Doi lideri importanți au PSD, Vasile Dîncu și Gabriela Firea par a dezavua public zvonurile potrivit cărora social-democrații ar susține un guvern minoritar PNL. Vasile Dîncu, a declarat că PSD nu poate credita un guvern „care a dus România în groapă” şi a subliniat că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. “Noi suntem în ascensiune în sondaje, ei sunt în scădere, nu ne putem asocia”, a declarat Vasile Dîncu. Pe de altă parte, fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea a spus că PNL a ajuns să guverneze, deși a pierdut alegerile parlamentare, și și-a demonstrat incompetența, iar acum mai și are curajul său pună condiții. „Cel mai grav este că s-a acreditat ideea că ar exista o grupare în interiorul PSD formată din mine, Grindeanu și Tudose, care am împinge partidul la guvernare. E o știre falsă! Noi am formulat clar faptul că PSD nu e mantaua de vreme rea și nici umbrela PNL sau a USR sau a altcuiva”, a spus Firea.

Pentru PSD, susținerea unui cabinet minoritar condus de PNL aduce o serie de avantaje, dar și de dezavantaje. Pe de o parte susținerea cabinetului Ciucă i-ar pune pe social-democrați în postura convenabilă de a se afla simultan cu un picior în opoziție și cu altul la putere. PSD ar putea negocia cu PNL proiecte legislative comune și ar putea face rost de banii pentru primarii din teritoriu. În plus, rețeta a mai fost testată o dată de PSD în perioada guvernului condus de Ludovic Orban. Atunci, social-democrații au reușit să revină în sondajele de opinie și în final s-au clasat pe prima poziție în alegerile parlamentare din 2020. Astfel, cei de la PSD ar putea fi tentați să repete scenariul, având de data aceasta în minte triplele alegeri din 2024.

Însă avantajele susținerii unui astfel de guvern de către social-democrați se opresc aici. PSD ar putea deconta serios o asociere cu PNL, în condițiile în care în ultima vreme cele două formațiuni politice s-au portretizat reciproc drept inamici politici. Electoratului PNL și PSD îi va veni greu să mai susțină o nouă înțelegere pe sub masă între cele două formațiuni și în final ambele ar putea deconta un vot de blam în 2024. Cei de la PSD par a fi conștienți de pericolul asocierii în orice fel cu PNL. În plus, scenariul în care PSD susține un guvern minoritar PNL mai aduce un dezavantaj important – renunțarea la ideea alegerilor anticipate. PSD stă cel mai bine în acest moment în sondajele de opinie prin urmare este direct interesat de scenariul anticipatelor. Oricât de dificil de pus în practică ar fi acest scenariu, în teorie PSD nu ar trebui decât să continuă să respingă propunerile de premier venite din partea PNL. Cei de la AUR vor face același lucru, iar USR pare tot mai hotărât să rămână în opoziție. În eventualitatea în care nici un guvern nu se va închega, președintele va trebui până la urmă să declanșeze alegerile anticipate.

Prin urmare, social-democrații au de făcut o alegere importantă și dificilă. Vor renunța la ideea anticipatelor pentru a susține un guvern minoritar PNL?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *