Disperare în AUR. Partidul care se laudă cu sute de mii de fani nu poate strânge semnăturile pentru alegeri

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Pentru un partid care se laudă cu sute de mii de membri și milioane de urmăritori, AUR se confruntă zilele acestea cu o situație de-a dreptul ridicolă. Mai exact partidul ar putea să nu participe la alegerile europarlamentare de anul acesta pentru că nu a strâns suficiente semnături, lucru care pentru un partid mare reprezintă doar o simplă formalitate. De altfel, numărul infim de semnături strânse l-a determinat pe George Simion să iasă în stradă, la colectat de semnături, și să pună o mare presiune pe angajații de la grupul AUR Senat care ar fi fost obligați să iasă și aceștia la cules de semnături.

Presa scrie că până în prezent, AUR a reușit să adune doar 120.000 de semnături din necesarul de 200.000. Timpul nu e de partea lui Simion pentru că partidul mai are doar 9 zile la dispoziție până la termenul limită când va trebui să depună la BEC semnăturile.

Într-o postare recentă, Simion a anunțat că va colecta semnături în toată țara și în diaspora.

„Azi și mâine strângem semnături în toată Țara și toată diaspora: peste 1500 de locații. Unde venim să vă luăm semnătură?”, scria George Simion

Ritmul de colectare este slab

Există motive de îngrijorare pentru George Simion, indiferent dacă reușește să strângă cele 200.000 de semnături, așa cum prevede legea. La începutul săptămânii trecute, AUR reușise să colecteze 90.000 de semnături. O zi mai târziu, marți, numărul acestora a crescut la 102.000, înregistrându-se un câștig de 12.000 într-o singură zi. Miercuri a fost o zi nefastă, iar AUR a reușit să colecteze doar 8.000 de semnături, ajungând la un total de 110.000. În cursul zilei de joi, AUR a adunat doar 7.000 de semnături, ajungând la 117.280 în total.

În urmă cu câteva ore, George Simion anunța că 169.310 și mai avea nevoie de aproximativ 40.000.

„Liste de semnături, pentru cei care pot aduna în localitatea lor sau din rândul prietenilor. Am ajuns la 169 310 de semnături colectate”, scria Simion.


AUR nu mai are mult timp la dispoziție pentru a strânge aceste semnături. Mai există și un detaliu: la verificarea listelor, unele semnături pot fi invalidate, ceea ce reprezintă un risc în depunerea exactă a celor 200.000 de semnături.

AUR, eforturi disperate pentru semnături

Mobilizarea în disperare de cauză a celor de la AUR pentru strângerea celor 200.000 de semnături necesare reprezintă o situație cel puțin curioasă pentru un partid care se laudă cu sute de mii de adepți. De altfel, pe pagina sa de Facebook, Simion are peste 1 milion de urmăritori. Teoretic, mobilizarea acestora ar fi trebuit să reprezinte o sarcină simplă.

Există însă câteva posibile explicații. În primul rând, cei de la AUR nu știu care este baza lor electorală reală. Este foarte posibil ca cei peste 1 milion de urmăritori ai lui Simion să fie compuși din sute de mii de conturi false, iar baza electorală a partidului AUR să fie una mult mai mică. Pentru majoritatea partidelor, chiar și pentru cele foarte mici, strângerea celor 200.000 de semnături reprezintă de cele mai multe ori o simplă formalitate.

Altă explicație ar putea fi legată de o proastă campanie de strângere de semnături. AUR nu are experiența unui partid instituționalizat și prin urmare nu are nici infrastructura necesară pentru a-și mobiliza electoratul chiar și pentru o sarcină relativ simplă – strângerea de semnături. În acest context, întrebarea care se pune e ce va face AUR la alegeri și cum își va mobiliza electoratul dacă aceștia nu reușesc să îndeplinească o sarcină atât de simplă?

Amintim că, potrivit legii, pentru a participa la alegerile pentru Parlamentul European, partidele politice și alianțele electorale trebuie să prezinte o listă cu semnături și datele personale (nume, prenume, data nașterii, serie și număr al actului de identitate) a cel puțin 200.000 de susținători, respectiv 100.000 în cazul candidaților independenți. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor însoțite de lista susținătorilor este 10 aprilie.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: