Skip to content
Externe

ANALIZĂ Diversiunea lui Putin. Ce jocuri face Rusia prin retragerea unor forțe militare de la granița Ucrainei

siasat.pk

Ministerul rus al Apărării a anunțat astăzi că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor, după încheierea unor exerciții militare. Anunțul pare a marca, la o primă vedere, o detensionare a situației de la granița cu Ucraina, dar în realitate ar putea fi vorba despre o mișcare intenționată a Kremlinului prin care să determine Occidentul să lase garda jos. Din acest punct de vedere însă, cancelariile europene, dar și Washingtonul nu par a fi impresionați de decizia Moscovei.

Maskirovka lui Putin

Termenul “maskirovka” explică cel mai bine acțiunile Rusiei din ultimii ani. El face trimitere la metode de camuflare a acțiunilor, de negare a acțiunilor și dezinformare. În cazul Ucrainei, doctrina maskirovka a fost pusă în funcțiune atunci când președintele Putin a negat în permanență că ar avea intenții ofensive în Ucraina și a învinuit chiar Statele Unite și Occidentul de provocări. Realitatea îl contrazice pe liderul de la Kremlin pentru că Rusia se află practic într-un conflict cu Ucraina din 2014, atunci când a anexat în mod ilegal peninsula Crimeea și a declanșat un conflict artificial în Donbas și Luhansk încercând să separe cele două provincii de la Ucraina.

Dezinformarea reprezintă una dintre principalele arme ale Kremlinului și același lucru s-ar putea să îl vedem și în cazul așa zisei retrageri. Putin ar putea pur și simplu să îi facă pe liderii europeni să se întrebe ce urmează să facă Rusia în continuare, dând fals impresia că este interesat de calea diplomatică.

Agențiile de intelligence din Statele Unite nu au identificat la începutul acestei săptămâni nici un semn pe teren potrivit căruia situația s-ar detensiona. Dimpotrivă, unele unități armate rusești au fost surprinse avansând către granița cu Ucraina. Agenția de presă TASS scria totodată, citând un lider al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, că situația rămâne „instabilă” și că “sabotori” ucraineni ar pregăti un atac. Acesta ar putea fi exact acel casus belli de care are nevoie Putin. Mai mult decât atât, astăzi, Parlamentul Rusiei (Duma) a adoptat o rezoluție cu privire la necesitatea recunoașterii independenței Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk. Având acest act din partea legislativului rus, subordonat în realitate președintelui, Putin ar putea justificat o intervenție militară în estul Ucrainei.

Retragerea militară despre care vorbește ministerul rus al Apărării ar putea fi așadar o nouă scena pusă în practică de Vladimir Putin care vrea să lase impresia că adoptă calea diplomației în timp ce ține la spate un pistol încărcat. Desigur, este posibil și ca președintele rus să facă un gest de bunăvoință și să încerce să deschidă mai mult calea diplomației. Cu toate acestea, Putin continuă să aibă forțe armate masate la granița cu Ucraina și, așa cum apreciau inclusiv specialiștii români, este greu de crezut că Putin va da complet înapoi fără să obțină unele concesii. Ca soluție minimală rămâne posibil ca Rusia să ceara secesiunea oficială a regiunilor Donbas și Luhansk pe care le-ar putea anexa pe modelul peninsulei Crimeea. Varianta unei invazii totale a Ucrainei rămâne și ea posibilă. Ceea ce pare foarte puțin probabil e ca Putin să ordone o retragere generală fără a obține nimic la schimb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *