Skip to content
Politică

ANALIZĂ Doi ani cu primarul USR Dominic Fritz: numiri controversate, neglijarea mediului și bani pompați în funcționarii publici

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, va împlini în toamna acestui an doi ani de mandat. În ciuda entuziasmului manifestat de o mulțime de timișoreni în septembrie 2020, multe dintre promisiunile făcute de Dominic Fritz au rămas pe hârtie. În plus, primarul a fost în centrul mass-mediei locale și naționale în mai multe ocazii și nu într-un sens bun.

Dominic Fritz, promisiuni „goale”

Dominic Fritz a candidat la primăria Timișoarei pe baza a 10 promisiuni, sub sloganul “Fără promisiuni goale”.

O primă promisiune se referea la digitalizarea și eficientizarea administrației locale. Abia la începutul acestui an Primăria Municipiului Timișoara lansa o licitație pentru achiziționarea unui sistem de digitalizare și automatizare a fluxurilor de lucru. Auditul intern scosese la iveală că aproape jumătate dintre angajați nu folosesc deloc sau folosesc extrem de puțin actualele fluxuri digitale ale municipalității, iar peste 95 la sută dintre angajați printează hârtii pentru activitățile zilnice. Momentan, acei angajați vor continua să printeze hârtii de vreme ce digitalizarea va mai aștepta ceva timp.

A altă promisiune se referea la atragerea de profesioniști în primărie. Așa cum scrie presa locală, unul dintre acești „profesioniști” selectați de Dominic Fritz i pentru a se ocupa de una dintre cele mai presante probleme ale Timișoarei – termoficarea – a fost Bogdan Nanu. Ulterior s-a dovedit că acesta era fusese condamnat penal pentru evaziune fiscală. El fusese adus la Colterm, societate de termoficare, tocmai pentru a scoate firma din falimentul spre care se îndrepta. Ulterior, Fritz a luat act de demisia lui Nanu. În cazul lui Nanu, Fritz a mai încălcat o promisiune, cea legată de corupție și transparență, de vreme ce Nanu fusese condamnat tocmai pentru evaziune fiscală.

Fritz a mai promis și că va reechilibra bugetul primăriei și se va orienta către investiții în Timișoara. În realitate însă, așa cum vedem și din datele publice, aproape jumătate din bugetul primăriei merge doar spre funcționare, în timp ce puțin peste jumătate merge către dezvoltare. Acest procent de 55,3% alocat dezvoltării este la rândul lui împărțit pe diverse domenii. Astfel, învățământul ia 11,1%, iar sănătatea 12,8%. Mare parte din bugetul pentru dezvoltare merge pe transporturi, în timp ce cultura, recreerea și religia au doar 7,2 procente la un loc.

Pentru protecția mediului, administrația de la Timișoara consideră că trebuie să aloce doar 0,52% din bugetul pe 2022. Lucrul acesta este cu atât mai îngrijorător cu cât administrația condusă de Dominic Fritz a încasat la începutul acestui an o amendă de 60.000 de lei de la Garda de Mediu Timiș, în urma numeroaselor sesizări privind mizeria din oraş. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Timiş, Luci Muşuroi, a declara la vremea respectivă că aceasta este amenda maximă care poare fi dată Primăriei Timişoara, pentru mizeria de pe străzi.

Folosindu-se de pretextul de a atrage profesioniști în primărie, Fritz a anunțat zilele acestea că va majora salariile funcționarilor. Salariile mai mari nu vor garanta însă automat atragerea profesioniștilor în primărie. Ele ar putea garanta în schimb apariția unei clientele politice abonată la bani publici pentru actualul edil, în contextul viitoarelor alegeri locale din 2024. În plus, mai mulți bani pentru funcționarii publici din Timișoara vor însemna mai puțini bani pentru proiectele primăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *