Skip to content
Politică

ANALIZĂ Dominic Fritz, de la candidatul ecologist la primarul poluator: Primăria Timișoara arde zeci de mii de tone de cărbune pentru încălzirea orașului

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Primarul Dominic Fritz a uitat promisiunile pe care le făcea în campania electorală, când se plângea de calitatea aerului din Timișoara. USR-iștii au abandonat ecologismul și energia verde și au devenit mari importatori de cărbune, care pune în pericol mediul înconjurător și sănătatea timișorenilor.

În 2020, înainte să ajungă primar, Dominic Fritz se plângea pe rețelele de socializare că Primăria Timișoara nu măsura calitatea aerului din oraș și nu aborda problema poluării.

„Din raportul oficial asupra calității aerului a reieșit că fix aceste 3 stații la care se referă… nu prea funcționează. Mai precis, nu produc date valide pentru poluantul periculos PM 10; și niciuna dintre cele 4 stații nu măsoară poluantul (și mai periculos) PM 2,5, pentru că tehnologia e din anul 2007. (…) Dacă cei care ne conduc nu mai acceptă că există fapte, date și cifre reale, care nu pot fi negate, atunci democrația e în pericol. În cazul de față, e periculos, la propriu, pentru că e vorba de sănătatea noastră, a tuturor. (…) Avem nevoie de aer proaspăt în Timișoara”, spunea USR-istul în 2020.

După doar 2 ani, actualul primar al Timișoarei a uitat acest discurs, pentru că orașul său este sufocat de cărbune. Primăria Timișoara importă anual zeci de mii de tone de cărbune pentru încălzirea orașului. Doar stocurile orașului sunt de peste 45.000 de tone de cărbune, după cum precizează chiar primarul pe rețelele de socializare. În plus, primăria a închiriat o gară special pentru trenurile care vor transporta cărbunele în această iarnă, astfel încât să le fie mai ușor să descarce combustibilul fosil.

„Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune cumpărat direct de la producători. Colterm a făcut și stocuri de urgență peste vară, de 45.000 de tone cărbune și 22.800 MWh de gaz”, anunță Fritz în 2022.

În primăvara lui 2022, Primăria Timișoara a fost amendată cu 72 de milioane de lei pentru că nu a cumpărat certificate de poluare pentru cărbunele pe care îl arde. Această sumă va fi plătită, evident, din taxele cetățenilor, care în loc să construiască școli sau spitale, își poluează orașul în care locuiesc.

Sănătatea timișorenilor, în pericol

Termocentralele pe cărbune, pe care le folosește Coltrem Timișoara, sunt unele dintre cele mai periculoase pentru sănătatea cetățenilor. Folosirea cărbunelui poate provoca de la probleme precum bronșita sau astmul până la unele precum cancerul pulmonar sau cancerul de vezică. Dintr-un raport mai vechi reiese că Timișoare are de mai mulți ani probleme cu o calitate foarte scăzută a aerului, identificându-se Particule în suspensie (PM) de 10 și 2,5, care odată inhalate pot ajunge în sânge și să dăuneze inimii și plămânilor. PM 10 și PM2,5 apar în toate zonele în care este ars cărbunele. Dioxidul de sulf (SO2), rezultat și el în urma arderii cărbunelui, poate provoca iritații severe ale nasului și gâtului, iar în concentrații mari poate ajunge la plămâni și să pună în pericol viața cetățenilor, arată experții europeni într-un raport despre folosirea cărbunelui.

„Un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a scos la iveală că efectele nocive (n.r. ale arderii cărbunelui) se pot manifesta și din cauza unor concentrații mai mici decât cele general acceptate în trecut și că efectele au un spectru mai larg decât se credea. În cazul particulelor în suspensie nicio cantitate nu este considerată inofensivă”, avertizează specialiștii.

Sursa: env-health.org, raport „Cărbunele și poluarea cronică”

În loc ca Timișoara să aibă un proiect de decarbonizare, pentru a renunța complet la cărbune, primarul Fritz importă zeci de mii de tone care pun în pericol sănătatea cetățenilor. Primarul Fritz își dorește să acceseze 230 de milioane de lei din PNRR pentru a produce în cogenerare la Coltrem și energie termică, și energie electrică. Ceea ce va funcționa în continuare pe cărbune. De asemenea, primarul anunță că Timișoara va folosi biomasa pentru a produce agentul termic, însă a cumpărat doar 5.000 de tone, o cantitate nesemnificativă, care nu va reduce nivelul de poluare rezultat în urma folosirii cărbunelui.

În 2021, Dominic Fritz anunța că în Timișoara vor fi 16 stații de monitorizare a calității aerului. „Vom identifica rapid poluatorii din oraș”, preciza primarul. Nu e nevoie de 16 stații de măsurare ca să realizeze că Primăria Timișoara este cel mai mare poluator, în condițiile în care importă și arde cărbune.

Într-un raport din 2018, Curtea de Conturi Europeană recomanda renunțarea la centralele pe cărbune și înlocuirea lor cu cele pe gaz, pentru a reduce poluarea din orașe: „Calitatea aerului poate fi îmbunătățită prin realizarea de investiții în alte domenii, dar cu beneficii conexe semnificative pentru calitatea aerului (de exemplu, înlocuirea vechilor centrale pe cărbune cu cele pe gaz, investiții în noi linii de metrou, în șosele de centură în jurul orașelor etc.)”. Dominic Fritz nu pare preocupat să renunțe definitiv la cărbune și să treacă la gaz, în timp ce sănătatea timișorenilor este pusă în pericol.

1 comentariu la “ANALIZĂ Dominic Fritz, de la candidatul ecologist la primarul poluator: Primăria Timișoara arde zeci de mii de tone de cărbune pentru încălzirea orașului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *