Dosarul vaccinurilor riscă să ajungă până la Comisia Europeană, deoarece achiziția dozelor s-a făcut la nivel european. Comisia Europeană a negociat cu producătorii de vaccin, însă comanda și plata facturilor a fost responsabilitatea guvernelor naționale.
Statele membre nu erau obligate să accepte numărul de doze decise de Comisia Europeană. Polonia a înțeles, în 2021, că nu avea nevoie de dozele de vaccin stabilite de Comisie și a refuzat să mai cumpere, iar în prezent Pfizer s-a adresat instanței. Cazul din Polonia arată cum Comisia Europeană a negociat cu Pfizer și a stabilit cotele de distribuție pentru fiecare stat membru. Polonia ar fi trebui să cumpere alte 60 de milioane de doze, însă guvernul polonez a refuzat achiziția.
Ursula Von der Leyen, SMS-uri secrete cu Pfizer
Jurnaliștii de la New York Times (NYT) au arătat cum Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avut o conversație secretă cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. Potrivit jurnaliștilor, acele SMS-uri între Von der Leyen și Bourla ar conține informații despre cum au fost stabilite contractele de achiziție.
Președinta Comisiei a refuzat mereu să facă publice SMS-urile, ceea ce o pune într-o poziție vulnerabilă. Cei doi au schimbat SMS-uri în primele luni din 2021, când Comisia Europeană și Pfizer erau în negocieri privind achiziția de vaccinuri.
Comisia Europeană, care cere mereu transparență din partea statelor membre, a ascuns SMS-urile președintei Von der Leyen. Comisia nu deține SMS-urile, iar Von der Leyen le-a șters din telefonul său. Nu este primul scandal pentru președinta Comisiei, deoarece în urmă cu câțiva ani a făcut același lucru și când era ministru al apărării în Germania. La vremea respectivă, Von der Leyen a șters alte SMS-uri și le-a ascuns atunci când a fost implicată într-o anchetă.
Ursula Von der Leyen, în atenția procurorilor europeni
În februarie 2023, NYT s-a adresat instanței și a cerut să fie publicate SMS_urile între Von der Leyen și Bourla, dar până în prezent procesul nu a înregistrat niciun progres și nimeni din UE nu pare interesat de conținutul acelor SMS-uri.
În aprilie 2023, Ursula Von der Leyen a avut o altă problemă cu legea, după ce Federic Baldan, un lobbyst acreditat la instituțiile europene, a denunțat-o pentru că ascunde SMS-urile. Denunțul a fost depus către procurorii din Belgia și conține acuzații de corupție, distrugerea documentelor publice, abuz de putere și funcție. Baldan consideră că președinta CE a negociat contractul cu Pfizer direct prin SMS-uri.
Parchetul UE, condus de Kovesi, a anunțat, în octombrie 2022, că există o anchetă privind achiziția vaccinurilor, dar de mai bine de un an nu s-a înregistrat niciun progres. Parchetul UE nu a dat nicio explicație.
În septembrie 2022, inclusiv Curtea de Conturi UE i-a cerut lui Von der Leyen să facă publice SMS-urile pe care le-a schimbat cu CEO-ul Pfizer. Comisia Europeană nu a luat nicio măsură, iar Ursula Von der Leyen a ignorat solicitarea Curții de Conturi.
Soțul lui Von der Leyen, legături cu Pfizer
În decembrie 2022 s-a descoperit că soțul Ursulei Von der Leyen a avut legături directe cu Pfizer. Heiko von der Leyen este directorul companiei Orgenesis Inc, o companie care colaborează cu Pfizer-Biontech și e implicată direct în dezvoltarea vaccinurilor mRNA. Mai mulți europarlamentari au cerut explicații Comisiei Europene cu privire la acest posibil conflict de interese.
Din partea Comisiei Europene a răspuns Vera Jourova, care a arătat că licitațiile pentru contracte au fost responsabilitatea statelor membre, iar Ursula Von der Leyen nu a avut un rol în aceste proceduri.
Comisia Europeană a secretizat contractele
Comisia Europeană este cea care a finanțat dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid19. Ulterior, statele membre au fost nevoite să plătească prețuri umflate pentru aceste vaccinuri, deși erau dezvoltate cu banii lor. Oxfam arăta că vaccinurile Pfizer și Moderna aveau un preț și de 24 de ori mai mare decât costurile de producție.
În 2020, Comisia Europeană a negociat și stabilit contractele și prețurile pentru vaccinurile pe care le-au comandat și plătit statele membre. Guvernele naționale nu au avut niciun rol în acele negocieri, ci doar rolul de a plăti.
La sfârșitul lui august 2020, Comisia stabilea contractul cu AstraZeneca – vaccin care ulterior a fost retras de multe state membre deoarece nu era sigur – apoi în octombrie a avut contractul cu Johnson&Johnson și în noiembrie 2020 cu Pfizer-Biontech. De asemenea, numeroase alte contracte au fost semnate în 2021, iar ulterior au fost și acestea secretizate.
În total, Comisia condusă de Von der Leyen a cumpărat 4,2 miliarde de doze pentru o populație de 450 de milioane de locuitori. Adică aproape 10 doze pentru fiecare cetățean, deși inițial era nevoie doar de 2 doze. Numai din aceste cifre devine evidentă risipa de bani publici. Nimeni nu știe care a fost prețul pentru fiecare doză cumpărată deoarece Comisia a secretizat contractele, dar se estimează că ar fi de circa 20 de euro. Chiar și din ancheta din România reiese că prețul pentru o doză ar fi de 19-20 de euro. Prejudiciu estimat de DNA este de 1 miliard de euro (la care se adaugă TVA) pentru 52,8 milioane de doze.
Comisia Europeană a secretizat toate acordurile, toate contractele și toate negocierile. Deși achiziția de vaccinuri viza sănătatea oamenilor, care reprezintă un subiect de interes public, Comisia nu a dat nicio explicație, ci doar a anunțat câte vaccinuri vor fi cumpărate de statele membre.
Comisia Europeană încearcă acum să scape de responsabilitate, dar tocmai Ursula Von der Leyen anunța, în 2020, că a negociat și a stabilit contractele cu producătorii de vaccinuri.
„Sunt bucuroasă să anunț că mâine vom aproba un nou contract pentru a ne asigura un alt vaccin împotriva Covid19”, declara Von der Leyen, pe 24 noiembrie 2020.
DNA dezvăluie achiziția supraevaluată
Procurorii DNA îi acuză pe Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă de achiziție supraevaluată a vaccinurilor. Cei trei au comandat și plătit alte 52,8 milioane de doze de vaccin în 2021, deși cu un an în urmă România deja cumpărase 37,5 de milioane de doze. Procurorii arată că cele 37,5 de milioane de doze ar fi fost suficiente pentru campania din România. De altfel, din datele INSP reiese că în țara noastră s-au făcut doar 17 milioane de doze, din decembrie 2020 și până în noiembrie 2023. România a pierdut 1 miliard de euro, la care se adaugă TVA, în urma achiziției supraevaluate.
Florin Cîțu s-a apărat și a spus că Ursula Von der Leyen ar trebui anchetată pentru aceste achiziții de vaccinuri. Procurorii DNA riscă să intre într-o confruntare mult prea mare pentru parchetul român, deoarece achiziția de vaccinuri are legături directe cu Comisia Europeană și nu se oprește la oficialii guvernului român.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News