ANALIZĂ Două scenarii pentru aderarea României la Schengen

Schengen
Sursa foto: captura video

Executivul de la Viena își menține votul negativ în privința aderării României la Schengen și subliniază că accederea în spațiul de liberă circulație nu este o chestiune de politică de partid, ci una de politică de securitate. Oficialii austrieci au declarat pentru publicația taz.de că granițele externe ale UE sunt slab protejate, altfel nu își explică de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu au fost supuși unor controale anterioare în alte state membre.

Prin urmare, fără o schimbare de atitudine din partea Vienei, România nu poate spera că va intra în Schengen în viitorul apropiat. Prin urmare, ce scenarii se întrevăd la orizont pentru accederea țării noastre în Schengen?

Două scenarii pentru viitorul României în Schengen

Primul scenariu, cel mai puțin plauzibil este legat de o schimbare de atitudine din partea cancelarului Nehammer în privința aderării României, undeva în anul 2024. Acest scenariu este puțin plauzibil din cauza faptului că până acum cancelarul austriac a rămas inflexibil chiar și la presiunile venite de la nivelul Uniunii Europene pentru a ridica veto-ul adresat României și Bulgariei. În principal, opoziția Austriei este legată de situația politică internă. Nehammer și partidul său, ÖVP, mizează pe un discurs populist, anti-imigranți.

Ținând cont că în anul 2024 vor fi alegeri în Austria, șansele sunt ca Nehammer să își mențină linia anti-imigrație și să arate cu degetul spre România și Bulgaria ca așa zise „culoare pentru imigranți”, deși în realitate, foarte puțini imigranți tranzitează teritoriul țării noastre. Prin urmare, o schimbare bruscă de direcție din partea lui Nehammer este puțin probabilă.

Al doilea scenariu este legat tocmai de deznodământul viitoarelor alegeri din Austria. Viitoarele alegeri legislative vor fi probabil destul de strânse. Șansele sunt ca Verzii să nu îl mai sprijine pe Nehmmer. Fără aceștia, OVP pierde majoritatea în legislativul de la Viena.

Încă de la început, Werner Kogler, lider al Partidului Verzilor, s-a distanțat de Nehammer în cazul aderării României la Schengen. Mass media austriacă vorbea încă din primăvară despre tensiuni în cadrul coaliției de guvernare de la Viena și chiar se vehicula ideea ruperii alianței și declansării unor alegeri anticipate. Mai târziu Nehammer a încercat să nege zvonurile. Chiar și așa, presa de la Viena continuă să critice guvernul lui Nehammer. În primăvară Die Presse scria că „imigrația clandestină nu se rezolvă cu amenințări, ci în parteneriat”, iar atitudinea Austriei este o „aroganță provincială”, în legătură cu veto-ul dat României.

Există așadar un fundal de nemulțumire majoră cu privire la modul în care partidul lui Nehammer guvernează țara și nu ar fi exclus ca OVP să piardă majoritatea la viitoarele alegeri. Venirea unui alt cancelar în 2024 ar deschide o nouă oportunitate pentru România care s-a lovit în special de opoziția unui singur om: Karl Nehammer. România a negociat până acum de pe o poziție flexibilă, însă opoziția vehementă a lui Nehammer a făcut ca dialogul să fie aproape imposibil.

În acest context, cel mai posibil scenariu pentru aderearea României la Schengen este cel în care va trebui să așteptăm alegerile legislative din Austria și să vedem o schimbare de guvern. Un nou guvern poate însemna un nou început în negocierile de adrare și deci, o nouă șansă pentru țara noastră.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL