Skip to content
Politică

ANALIZĂ Două scenarii pentru viitorul guvernării după alegerile din PNL. Guvern minoritar vs refacerea coaliției

Guvernul Ludovic Orban / Florin Cîțu Inquam Photos / Octav Ganea

A devenit foarte clar faptul că bătălia din PNL dintre premierul Florin Cîțu și actualul președinte liberal, Ludovic Orban nu va avea drept miză doar preluarea președinției Partidului Național Liberal. Ramificațiile luptei politice dintre Cîțu și Orban sunt mult mai largi și ar putea dicta viitorul guvernării. Există în bună măsură două scenarii mari privind guvernarea după alegerile din PNL, în funcție de câștigătorul cursei.

Guvern minoritar

Primul scenariu este cel al unui guvern minoritar, susținut din umbră de către PSD. Acesta este scenariul spre care pare că ne îndreptăm în cazul în care Florin Cîțu câștigă cursa în interiorul PNL. O coaliție cu USR-PLUS va fi greu, dacă nu chiar imposibil de refăcut. Proaspăt câștigător al alegerilor interne, Florin Cîțu nu va ceda fotoliul de la Palatul Victoria, iar fără debarcarea lui Cîțu, cei de la USR-PLUS nu se vor întoarce la guvernare. Rareș Bogdan, un apropiat de-al lui Florin Cîțu, a declarat că USR-PLUS trebuie să plătească pentru că a provocat actuala criză guvernamentală, iar dacă vor reveni la guvernare nu vor mai primi cinci ministere, ci trei sau patru. Ar fi o umilință pe care USR-PLUS nu ar accepta-o.

Unii liberali din jurul lui Cîțu ar accepta bucuroși idee guvernului minoritar pentru că astfel ar primi portofoliile rămase vacante de la USR-PLUS. În felul acesta, Florin Cîți și-ar putea plăti coaliția câștigătoare, oferind la schimb funcții importante în guvern. Despre sprijinul PSD pare că nici nu se pune problema. Social-democrații preferă în acest moment un guvern minoritar PNL – UDMR. Chiar Vasile Dîncu a declarat zilele acestea că “Florin Cîțu este pentru noi în acest moment un foarte bun agent electoral”. Prin urmare, perspectiva refacerii coaliției de guvernare în formula PNL – USR-PLUS – UDMR, în cazul în care Florin Cîțu se impune în congresul liberalilor, este una foarte subțire. Mai degrabă vom avea o guvernare minoritară PNL – UDMR, susținută din opoziție de PSD, un joc similar celui dinaintea alegerilor parlamentare din decembrie 2020.

Refacerea coaliției

Perspectivele refacerii coaliției cresc însă dacă Ludovic Orban rămâne președintele PNL. Acesta este al doilea scenariu luat în calcul. Ludovic Orban nu a ezitat să își exprime un punct de vedere pe marginea acestui subiect, declarând că: ”dacă voi câștiga Congresul PNL, refac coaliția în maxim 48 de ore”. Cu toate că este o declarație optimistă, nu ar fi exclus acest scenariu dacă Orban câștigă alegerile. În acest caz, apropiații din jurul lui Cîțu își pierd scaunele și accesul la putere.

Totodată, fapt important, dacă Orban câștigă, șansele sunt ca Florin Cîțu să fie debarcat rapid de la Palatul Victoria și să piardă susținerea tacită a celor de la PSD. Odată îndepărtat, se pot relua negocierile cu USR-PLUS. Desigur, Orban ar putea negocia dur cu cei de la USR-PLUS pentru o eventuală refacere a coaliției și s-ar putea întoarce chiar el în fotoliul de la Palatul Victoria. Nu ar fi exclus ca USR-PLUS să primească unul sau două ministere în plus, drept premiu de consolare și totodată recompensă pentru că au pus umărul mai mult sau mai puțin direct la prăbușirea lui Florin Cîțu. Rămâne de văzut care va fi însă rezultatul congresului PNL.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *