Dreapta Unită își poate schimba numele în Dreapta Despărțită, după ce Forța Dreptei (FD) și USR și-au prezentat candidații la alegerile locale din București. Ludovic Orban și-a sfidat partenerii politici și împreună cu Nicușor Dan a lansat în cursă candidații pentru sectoarele din capitală.
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, anunțat că va avea candidați comuni la alegerile din 2024. Pe site-ul alianței, lista pentru alegerile europarlamentare este o listă comună, cu Eugen Tomac (liderul PMP) pe locul 3 și Violeta Alexandru (Forța Dreptei) pe locul 6, lângă mulți USR-iști.
„Alianța Dreapta Unită se va opune Partidului Unic PSD-PNL și va avea candidați comuni la toate alegerile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale”, spunea Drulă, în urmă cu două săptămâni.
Doar că decizia de a anunța separat candidații pentru alegerile locale îl contrazic pe președintele USR. Arată că aceștia nici măcar nu au discutat despre candidați comuni la alegerile locale din 2024.
Ludovic Orban și cei 7 „pitici”
Forța Dreptei a organizat, sâmbătă, Conferința de Alegeri pentru București, unde a decis susținerea lui Nicușor Dan la Primăria București și următorii candidați pentru sectoare: Horia Grigorescu – Primăria Sectorului 1, Oana Nicolescu – Primăria Sectorului 2, Cătălin Niţu – Primăria Sectorului 3, Ciprian Grigore Pericleanu – Primăria Sectorului 4, Bogdan Frâncu – Primăria Sectorului 5, şi Ionel Puşcaş – Primăria Sectorului 6. Toți cei 6 candidați sunt membri Forța Dreptei, iar la eveniment nu au participat liderii USR și PMP. Ludovic Orban și cei 7 „pitici” ai politicii bucureștene vor trebui să muncească singuri pentru voturile din capitală.
Ludovic Orban a precizat că vrea să discute cu USR și PMP despre candidații la primărie. Orban încearcă să-și păcălească micul electorat care i-a mai rămas, dar și colegii de partid. Fostul premier vinde iluzia că FD ar avea șanse la alegeri, când în realitate doar caută să se agațe de alte partide.
„Într-o lună de zile să ne armonizăm, să ne stabilim candidaţii de primari, în condiţiile în care sunt în multe localităţi candidaţi buni de primari şi din partea USR, şi din partea Forţa Dreptei, şi din partea PMP, să încercăm să ne pregătim strategic pentru o astfel de bătălie cum sunt alegerile locale, în condiţiile în care ne vom confrunta cu 2.900 de primari aparţinând PSD şi PNL”, a declarat Orban.
Evenimentul Forței Drepte vine după ce USR a decis, cu mult timp în urmă, candidații din capitală. Spre exemplu, USR va candida cu Lucian Judele la Sectorul 3, care este viceprimarul lui Robert Negoiță. De asemenea, USR are doi primari în sectoarele 1 și 2 și nu va renunța la aceștia. În Sectorul 6, USR a anunțat că o va susține pe Mihaela Ștefan, viceprimar în prezent.
Împreună, dar despărțiți
Situația absurdă și comică a Dreptei Unite este că pe 9 iunie vor fi împreună, și totuși vor fi separați. Pe 9 iunie 2024, românii vor fi chemați la urne atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru cele locale, după cum a anunțat Guvernul.
Prin urmare, electoratul USR, PMP și FD va fi nevoit să voteze o listă a Alianței Dreapta Unită la alegerile europarlamentare, iar câteva secunde mai târziu să aleagă separat candidații unui singur partid la alegerile locale. Acest lucru nu poate crea decât o mare confuzie în rândul votanților, pentru că în aceeași zi USR, PMP și FD vor fi în alianță, dar vor candida și unul împotriva celuilalt.
De asemenea, campania electorală pentru europarlamentare se va suprapune cu campania pentru alegerile locale. În timp ce USR, PMP și FD vor vorbi de alianța Dreapta Unită la europarlamentare, candidații la primărie din cele 3 partide vor trebui să se atace între ei pentru a-și fura voturile.
Forța Dreptei și PMP, dependente de USR
Forța Dreptei și PMP au nevoie de USR pentru a supraviețui pe scena politică după alegerile din 2024. Alianța Dreapta Unită ajută mai ales aceste două partide mici. Dacă FD și PMP și-au asigurat câte un mandat la alegerile europarlamentare, lucrurile vor fi foarte complicate la locale.
Sondajele arată că FD și PMP singure vor fi sub pragul de 5%, ceea ce înseamnă că nu vor intra în consiliile locale. FD a anunțat că-l susține pe Nicușor Dan, însă nu o va putea face dacă nu obține mandate în Consiliul General din București. Dacă cele 3 partide vor candida în Alianța Dreapta Unită, vor ajunge la circa 15%. Un rezultat insuficient pentru a satisface toți candidații. USR va fi marele perdant din alianță, pentru că singur are circa 12% și va trebui să renunțe la anumiți candidați pentru a le oferi locuri celor din PMP și FD.
În 2020, PMP a obținut peste 6% la alegerile locale, câștigând peste 2.000 de consilieri locali și intrând în 23 de consilii județene. Forța Dreptei nu are aceeași putere în mediul rural, dar Ludovic Orban s-a concentrat să deschidă mai multe filiale în micile orașe și comune. Fără alianțe pe plan local, le va fi foarte greu să supraviețuiască politic după alegerile din acest an, mai ales că vor lupta și cu partidul AUR, care se bazează foarte mult pe mediul rural.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News