România este unul dintre statele UE cu cele mai puține drepturi pentru muncitori, iar PS News vă prezinte cum au reușit alte state să le garanteze muncitorilor condiții mai bune de muncă. Mai multe state UE își stimulează muncitorii să fie mai productivi oferindu-le al 13-lea salariu.
Italia
Italia este statul care are cel mai vechi sistem pentru al 13-lea salariu. „La tredicesima” (al treisprezecelea), cum e numit în Italia, există din 1937, introdus de fascistul Benito Mussolini. La început era oferit doar unor categorii de muncitori cu salarii mici, iar în 1946, după al doilea război mondial, a fost extins pentru toate categoriile de muncitori.
La tredicesima are valoarea unui salariu lunar, pentru care angajatorul plătește contribuțiile sociale (pensie și sănătate). De asemenea, al 13-lea salariu este inclus în valoarea venitului anual, iar muncitorul plătește impozitul pe venit.
În Italia se oferă inclusiv a 13-a pensie pentru toți pensionarii, care are valoarea unei pensii lunare. Trebuie precizat că pensionarii italieni depun declarația de venit anual și plătesc impozit pe venit.
Grecia
În timpul crizei economice, Grecia a fost statul cel mai afectat de măsurile de austeritate, iar muncitorii au pierdut dreptul la al 13-lea salariu. După criză, guvernul a reintrodus al 13-lea salariu pentru muncitori. De asemenea, este oferită și a 13-a pensie.
Valoarea începe de la 100% pentru salarii/pensii sub 500 de euro/lună și scade pe măsură ce crește salariul/pensia.
Portugalia
Al 13-lea salariu este numit „subvenția de Crăciun” și se plătește, de obicei, înainte de sărbătorile de iarnă. Este considerat un drept al muncitorilor, prevăzut în Codul Muncii. Subvenția este oferită tuturor muncitorilor cu contract de muncă, din sectorul privat și public, dar și altor categorii precum liberii profesioniști.
Valoarea subvenție de Crăciun nu este la nivelul salariului lunar, ci are o formulă specială: (Salariu de bază / 365 zile) x Numărul de zile efectiv lucrate în companie. Astfel, la un salariu lunar de 1000 de euro, o persoană ar urma să primească circa 500 de euro. Subvenția de Crăciun este supusă plății contribuțiilor sociale, iar impozitarea ei se face separat.
Pentru lucrătorii din sectorul privat, subvenția trebuie plătită până pe 15 decembrie, pentru funcționarii publici este oferită în noiembrie, iar pensionarii o primesc tot în luna noiembrie.
Germania
Germania, cea mai bogată economie din UE, nu are o lege care să oblige angajatorii să plătească al 13-lea salariu, însă oferă posibilitatea de a acorda acest bonus înainte de Crăciun, numit și „bonus de Crăciun”. Al 13-lea salariu este plătit mai ales în sectoarele industriale unde există un contract colectiv care prevede acest bonus. El ajută mai ales la atragerea celor mai buni muncitori, care pot fi convinși cu încă un salariu.
Valoarea acestui bonus depinde de negocierile dintre angajator și muncitor. În multe contracte, bonusul depinde de vechimea în compania respectivă: 25% din salariul lunar după 6 luni de serviciu, 35% din salariul lunar după 12 luni de serviciu, 45% din salariu lunar după 24 de luni de vechime în muncă, 55% din salariul lunar după vechime de 36 de luni. Totodată, sunt alte categorii de muncitori care ajung la un bonus de 95% sau 100% din salariu, în funcție de ceea ce au negociat sindicatele în contractul colectiv.
Austria
Austria are o lege care prevede al 13-lea salariu, mai ales în cazul contractelor colective. Legea austriecilor este mai puternică decât cea germană și austriecii așteaptă anual „bonusul de Crăciun”, așa cum este numit. Austriecii oferă inclusiv al 14-lea salariu, care se plătește în lunile iunie/iulie pentru vacanțele de vară. Valoarea „bonusului de Crăciun” este la nivelul salariului lunar, iar acesta este impozitat cu o cotă unică, nu cu cota progresivă pe venit. Totuși, bonusurile sunt considerate parte din salariu și supuse obligației de a plăti și contribuții (care intră în responsabilitatea angajatorului).
Cipru
Cipru are și el o istorie cu al 13-lea salariu, oferit unui număr mare de muncitori. Acesta se plătește înainte de Crăciun și are valoarea unui salariu lunar. Acest beneficiu este mult mai răspândit în sectorul public decât în cel privat, dar poate varia în funcție de condițiile negociate în contract.
De ce ar fi util în România
Codul Muncii din România nu prevede al 13-lea salariu sau obligația unui „bonus de Crăciun”, așa cum au alte state. Astfel, muncitorii români sunt la mâna angajatorului, care poate decide acordarea unor bonusuri. Totodată, valoarea acestor bonusuri depinde de generozitate angajatorului și nu există un prag minim.
Al 13-lea salariu ar ajuta muncitorii români, în condițiile în care țara noastră are printre cele mai mici salarii din UE. Principala misiune a acestui salariu (sau bonus de Crăciun, cum îl definesc alte state) a fost aceea de a ajuta muncitorii cu salarii mici să se bucure de sărbătorile de iarnă. În același timp, al 13-lea salariu ar crește și încasările la bugetului statului, după ce vor fi plătite contribuțiile și impozitele pentru acest venit suplimentar.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News