Analiza dronei maritime de la portul Constanța ridică noi întrebări. Precizările Statului Major al Forțelor Navale

Foto Real Clear Defense

O dronă maritimă misterioasă (USV) a fost descoperită în Marea Neagră. Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, contactat de PS News, România nu a mai avut, până acum, o situație asemănătoare. Specialiștii navali români spun că încă nu știu proveniența navei, „dar avea litere chirilice”. Drona navală descoperită miercuri, 3 aprilie, la est de Tuzla, a fost ţinută de autorităţile române aproape o zi în Portul Constanţa. Aceasta avea la bord o jumătate de tonă de explozibil, potrivit informației publicate de un site de specialitate din Franța, sub semnătura unui important specialist în domeniul naval.

Ambarcaţiunea a fost detonată vineri, 5 aprilie, de pirotehniștii Armatei și ai SRI, în poligonul Capu Midia.

Ambarcaţiunea a fost detonată în Poligonul Midia, iar oamenii din regiune, speriaţi, au sunat la 112.

„În această seară, în jurul orei 18.30, în Dispecerat (…) au fost rimite 3 apeluri prin care cetăţenii anunţau faptul că ar fi auzit bubuituri puternice în zona Constanţa-Mamaia Nord-Vadu. Fiecare apel primit este tratat cu responsabilitate şi celeritate de colegi, astfel că au luat legătura cu autorităţile responsabile şi au aflat faptul că este vorba despre o detonare controlată care a avut loc în Poligonul Midia”, au transmis, vineri seară, oficialii ISU Constanţa.

MAPN a transmis: „Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcaţiune răsturnată la aproximativ 20 Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot”.

Colonelul Corneliu Pavel, șef al Biroului Informare și Relații Publice al Statului Major al Forțelor Navale, contactat de PS News afirmă că:

„A fost prima dronă marină care a apărut la noi, în apele teritoriale. N-am mai avut până acum o situația asemănătoare(…). Drona marină functioneaza după același principiu ca și dronele aeriene: vehicul este telecomandat, la distanță. Dronele marine pot fi și de suprafață și sub apă. Nu stiu proveniența ei, dar avea litere chirilice”.

Cum se distruge nava dronă?

„Se procedează la fel cum se procedează în situația unor rachete sau a unor nave inamice sau a unor avioane inamice. Deci, același sistem. De exemplu, să luăm cazul de săptămâna trecută (dronă căzută în Insula Mare a Brăilei).. Drona a fost dusă într-un poligon securizat, poligon de trageri și de distrugeri. Acolo, după ce s-au făcut cercetări asupra ei de către specialiștii noștri și specialiști din sistemul de siguranță națională, ea a fost detonată controlat de la distanță. La fel se întâmplă și cu minele marine pe care scafandrii militari mai întâi le cercetează, văd despre ce e vorba, după aceea se pune explozivi pe ele si se detonează de la distanță. Într-o zonă de siguranță”, a explicat colonelul Corneliu Pavel.

Potrivit publicației Real Clear Defense, nava are o carenă construită în SUA cu un focos rusesc din epoca sovietică. La aproximativ 500 kg (1.100 lb), focosul este de două ori mai mare decât cel al unei rachete Harpoon sau Neptune.

Nava a fost proiectată să lovească alte ținte navale

Real Clear Defense mai arată că noul tip de navă de suprafață fără echipaj (USV) se baza de fapt pe o barcă de salvare construită în America, modificată ca dronă. Era echipata cu un focos mare care indică faptul că a fost proiectat să lovească nave sau alte ținte navale.
Forțele române au distrus barca într-o explozie controlată pe 5 aprilie, dar ceea ce se știe în prezent, răspunde la întrebările despre ce reprezintă și la ce folosește, dar ridică noi întrebări.

„O analiză a navei ridică noi întrebări” (Real Clear Defense)

USV folosește o barcă gonflabilă rigidă (RIB) cu carenă de aluminiu AM-800. Acesta este produs de Silver Ships din Alabama, Statele Unite. Barca este proiectată pentru salvare sau ca țintă de manevră, iar finisajul roșu original este încă vizibil pe corpul inferior și pe gulerul gonflabil.

AM-800 are o lungime de aproximativ 9,5 metri (31 picioare), inclusiv motoarele externe. Deși încă mic, acest lucru îl face să fie aproape de două ori mai mare decât Sea Baby USV-urile pe care le folosește Ucraina. RIB este probabil să fie văzut de mai departe. Focosul său puternic poate compensa acest lucru.
Focos puternic de la racheta Styx
Focosul este de la o rachetă antinavă P-20 Styx. Aceasta este o armă din epoca sovietică și, chiar daca este încă în serviciu în Rusia, este în general văzută ca învechită. Totuși, are un focos puternic puternic, ceea ce este principalul ei merit. “Atât Rusia, cât și Ucraina au probabil acces ușor la acest tip de focus”, precizeaza Real Clear Defense.

Mișcarea Houthi a folosit și acest tip de focoasă

Soecialistul H I Sutton descrie in Real Clear Defense detaliile tehnice ale dronei marine. Astfel, spune el, ca focoasa este montata pe un cadru din lemn brut pe puntea din față a bărcii. Este un model „4G20” care este asociat cu variantele de model de export P-20 ale rachetei Styx. Cântărește puțin sub 500 kg (1.100 lb) de explozibili TGAG-5, care este 60% TNT, 20% RDX, 15% pulbere de aluminiu și 5% ceară flegmatizantă.

Focoasa navei este de peste două ori mai mare decât cea a rachetelor antinavă Harpoon

Interesant este că Mișcarea Houthiii (n.r. o grupare susținută de Iran care de luni de zile lansează drone și rachete asupra navelor comerciale occidentale în Marea Roșie) a folosit și acest tip de focoasa pe unele dintre USV-urile sale explozive. Houthiii a avut acces la aceste focoase din stocurile moștenite ale marinei Yemenite. Mişcarea Houthiii a fost formată pentru a lupta pentru interesele şiiţilor Zaydi, o sectă minoritară care a condus un regat de 1.000 de ani în Yemen.

H.I. Sutton: “Drona navă ar putea fi ucraineană”

Naționalitatea navei nu se cunoaste oficial, deși natura navei bazată pe o carenă americană ar putea sugera că este ucraineană.

“Producătorul, Silver Ships, a furnizat cateva ambarcațiuni (nespecificate) Ucrainei, ca parte a ajutorului SUA. Deci, cel mai simplu pare că este ucraineană. S-a răsturnat, probabil, mai la nord și a plutit până unde a fost găsit”, spune specialistul Sutton.

H.I. Sutton: „Drona navă ar putea fi rusească”

“Cu toate acestea, ar trebui luată în considerare cu seriozitate posibilitatea că ar putea fi ruseasca. Rusia a încercat să perturbe sau să împiedice navele comerciale care navighează spre Ucraina de la sfârșitul inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, în iulie anul trecut.
Eforturile s-au concentrat pe atacarea infrastructurii portuare ucrainene, dar au fost folosite, in special, mine aruncate în aer.
Minele nu au avut succes mare, unele surse ucrainene sugerând că rușii nu sunt acum în măsură să le utilizeze. Prin urmare, Rusia poate fi tentată să folosească USV-urile pentru a lovi navele, restabilind astfel o blocada de facto. Deși ar putea fi clar care este țara care face acest lucru, este, probabil ca propaganda rusă care să dea vina pe Ucraina pentru a crea suficientă ambiguitate”.
Dacă acasta drona nava a fost ucraineana sau ruseasca, vom afla.
“Probabilitatea ca ambele părți să opereze USV-uri în Marea Neagră este în creștere, așa că o ambarcațiune rusă este obligată să apară mai devreme sau mai târziu”, încheie H. Sutton în articolul său din Real Clear Defense.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: