Skip to content
Politică

ANALIZĂ Dubla măsură a PSD: Excluși sunt doar corupții nou importați; cei cu ștate vechi rămân în partid

PSD pare un partid care nu mai tolerează faptele de corupție, derapajele de la linia de comunicare a partidului sau rebeliunile unor lideri sau ale unor simpli membri. Excluderi, delimitări de anumiți membri, toate acestea au avut loc după alegerile prezidențiale. Însă, cât va ține acest curent?

Victor Ponta anunța după BPN al PSD de luni că s-a votat în unanimitate excluderea președintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (social-democrat de 3 luni), din partid. Președintele social-democraților a spus că „am anunțat că de acum încolo toleranța noastră față de fapte de corupție va fi zero și acest lucru prefigurează una din schemele esențiale pe care PSD trebuie să le dezbată și să le adopte la Congresul pe care îl vom avea în primăvara anului viitor”.

Chiar dacă este o decizie normală, date fiind informațiile existente cu privire la cazul șefului CJ Buzău, este de văzut dacă această prigoană împotriva baronilor cu probleme va continua sau va rămâne doar la stadiul de exemplu. Sau vom asista la un „filtru” la nivelul PSD prin care vor fi excluși doar aceia care au fost prinși în flagrant, în cazul cărora nu poate fi pusă sub semnul întrebării acțiunea procurorilor.

Iar exemple sunt destule la PSD. Dacă facem un exercițiu de memorie, ne vor veni în minte imediat patru cazuri celebre. Așadar, avem trei președinți de Consilii Județene care au petrecut zile sau luni în arest, dar care nu au fost excluși din PSD. De asemenea, avem primari PSD care au trecut prin arest, dar care, din nou, nu au pățit nimic în partid.

Astfel, în privința fostului președinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, acesta a stat mai bine de jumătate de an în arest preventiv, însă nimeni din PSD nu s-a sinchisit să ceară excluderea sa din partid pe motive că prejudiciază imaginea partidului. Duicu este acuzat de către procurori de șapte fapte de corupţie. Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracțiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Al doilea nume este cel al fostului președinte CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o anchetă împotriva sa în luna august a acestui an. Stancu a stat în arest la domiciliu timp de două luni, după care a fost trecut sub control judiciar. Acesta este acuzat de fapte de corupţie, deoarece, spun procurorii DNA, în calitate de şef al CJ Brăila, a acordat contracte preferenţiale unor firme controlate indirect sau aflate în sfera sa de influenţă. Din august și până acum au trecut aproape patru luni de zile.

Cel de-al treilea personaj politic cu probleme și care vine tot pe filiera Consiliilor Județene este Nicușor Constantinescu, președinte CJ Constanța. Acesta a fost arestat preventiv după ce a stat mai multe luni în Statele Unite, acolo unde a fost la tratament, pentru ca în cele din urmă să fie prins în Turcia. Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri. Din nou, PSD nu  acționat împotriva sa.

Un alt social-democrat și el lider local cu probleme este Tudor Pendiuc, primarul din Pitești. Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat bugetul Primăriei Pitești cu suma de peste 5 milioane de euro, prin încheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind în schimb drept mită un apartament de lux pentru fiica sa. Și acesta, după ce a fost în arest preventiv a fost transferat în arest la domiciliu. Este de văzut ce măsuri va lua PSD și împotriva sa.

Așadar, numărul celor din PSD care au probleme cu legea sau au trecut prin arestul poliției este destul de mare. Este de văzut dacă noul PSD condus de Victor Ponta se va debarasa de ei sau va trece cu vederea acele cazuri în care nu a fost organizat flagrant și va acuza poliție politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *