Skip to content
Politică

ANALIZĂ După 3 luni de campanie anti-Bode și sume uriașe cheltuite, USR a scăzut la 8%

Inquam Photos / Octav Ganea

USR este un partid aflat în cădere liberă. Cătălin Drulă, omul care a preluat USR după divorțul lui Dacian Cioloș nu a reușit să aducă partidul pe linia de plutire. Drulă se dovedește a fi un lider lipsit de viziune care în acest moment nu face decât să păstorească declinul partidului. Dacă majoritatea sondajelor de opinie din anul 2022 dădeau USR în jurul cifrei de 10%, iată că un prim sondaj CURS, publicat în 2023, arată o scădere a USR în intenția de vot a românilor. Concret, partidul lui Drulă & Co. a ajuns acum la 8%, apropiindu-se periculos de mult de pragul de 5%, necesar intrării în Parlament. Mai mult decât atât, USR a cheltuit peste 600.000 de euro în on-line, bani cheltuiți inutil pentru că așa cum vedem partidul nu doar că nu a crescut în sondaje, dar a pierdut și mai mult electorat

USR, o strategie pierzătoare

Colacul de salvare de care se agață USR acum este ministrul de Interne Lucian Bode. Liderii USR aproape că au monopolizat discursul referitor la situația doctoratului lui Bode. Deși atenția publică se îndreaptă către alte subiecte, liderii au rămas blocați pe o singură obsesie: ministrul de Interne.

Au mizat pe faptul că acesta va fi inamicul public numărul 1, iar USR va fi apărătorul publicului de acest “pericol”. Pe calculele conducerii USR, poziționarea anti-Bode ar fi soluția pentru scoaterea partidului de sub pragul psihologic de 10%, unde s-a așezat.

După 3 luni de campanie anti-Bode și sute de mii de euro risipiți pe la orice site a fost dispus să le încaseze banii, USR s-a trezit că efectul obținut a fost unul contrar așteptărilor: partidul este practic la jumătatea AUR și foarte departe de recordul de 22,36% obținut la europarlamentarele din 2019. O spune, așa cum a fost precizat anterior, ultimul sondaj CURS, în care USR se plasează pe locul 4, cu 8%.

În sondaj, românii indică problemele care îi macină cu adevărat: creșterea prețurilor, nivelul de trai, situația economică a țării. Acestea sunt și subiectele de interes ale celorlalte partide, care încearcă să atragă electorat venind cu soluții economice pentru problemele reale ale populației. Cu excepția USR, care are o altă prioritate, care le garantează scăderea în sondaje și deplasarea ușoară sub pragul electoral de 5%.

De altfel, strategia USR pare a fi legată de atacurile la persoană. Dacă privim retrospectiv, atacurile la adresa ministrului de Interne nu reprezintă decât un episod dintr-un serial mai larg. Până la mijlocul anului 2022 USR a depus numai puțin de cinci moțiuni simple, atacând pe rând diverși miniștri din cabinetul Ciucă. Strategia USR era aceea de a se cățăra pe scandalurile momentului și a le alimenta sperând ca în felul acesta să atragă electorat. Astfel, Virgil Popescu, Cătălin Predoiu, Tanczos Barna și Sorin Cîmpeanu s-au aflat pe rând (și chiar de mai multe ori) în vizorul USR. Strategia a reprezentat însă un fiasco. Nici una dintre moțiunile simple depuse de USR nu a fost votată. Asta nu i-a oprit însă pe useriști să își adjudece o așa zisă victorie în momentul în care Sorin Cîmpeanu și-a depus demisia. USR s-a mințit crezând că a contribuit decisiv la demisia fostului ministru al Educației. În ciuda eșecului dovedit acum și de sondajele de opinie, USR continuă să mizeze pe aceeași mână moartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *