ANALIZĂ Lasconi, „cartea” pe care mizează USR pentru europarlamentare

sursa foto: Cătălin Drulă/Facebook

Elena Lasconi, primar în Câmpulung, deschide lista USR pentru alegerile europarlamentare. Îi urmează fostul vicepremier Dan Barna, fostul șef de la Sănătate Vlad Voiculescu și actualul europarlamentar Vlad Botoș.

De reținut că o poziție cât mai sus pe lista electorală înseamnă garantat un loc în Parlamentul European, întrucât se votează listele propuse de partied ori candidații independenți.

Susținătorii USR se simt nereprezentați, iar Elena Lasconi pare că își dorește să continue ca primar în Câmpulung. Asta în timp USR-ul folosește notorietatea și imaginea acesteia în speranța că prinde „merele de aur” și anume locuri multe la europarlamentarele din 2024. Deși partidul vrea să  „utilizeze” povestea de succes a fondurilor europene administrate de Lasconi în Câmpulung, strategia este una cu bătaie lungă: USR vrea să vadă dacă aceasta ar fi o propunere bună pentru Cotroceni, o testare gândită, cu beneficii pentru partid.

„Am propus conducerii USR ca Elena Lasconi să deschidă lista noastră pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Elena a reușit să schimbe fața Câmpulungului în doar trei ani de mandat. Știți vorba aia: „a făcut într-un an cât în 10”? La Câmpulung, în trei ani de mandat, au început proiecte în valoare de peste 400 de milioane de lei. Cât bugetul orașului pe 40 de ani. 40 ani în 3 ani”, o laudă Cătălin Drulă pe colega de partid.

După aceasta, de aceasta, în deschiderea listei USR pentru europarlamentare vor fi Dan Barna, Vlad Voiculescu și Vlad Botoș.

„USR va trimite la Bruxelles oameni cu experiență în administrație, fonduri europene, politică externă și negociere. Iar polul de dreapta din jurul USR va propune o listă comună de candidați care să îi reprezinte cu cinste”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, conform comunicatului de presă.

Drulă face o trecere în revistă și a candidaților la europarlamentare.

„Dan Barna este vicepreședintele ALDE Europa, fost vicepremier și omul care a contribuit decisiv la crearea PNRR. Vlad Voiculescu este fost ministru al Sănătății și persoana care luptă neîncetat, de zeci de ani, pentru drepturile pacienților. Vlad Botoș este unul dintre cei mai influenți și activi europarlamentari români. Vlad urmărește absorbția fondurilor europene ca vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională (REG), una dintre cele mai importante comisii din Parlamentul European”, arată șeful USR.

Lista va fi completată, spun el, de candidații aleși prin vot direct de către cei din USR în săptămânile următoare. Pe 20 octombrie, lista completă a candidaților USR va fi prezentată la Consiliul Alianței Liberalilor și Democraților Europeni, care va avea loc, pentru prima dată, la București.

„(…) Am încredere în Elena, în Dan, în Vlad Voiculescu și în Vlad Botoș. Dar, mai presus de toate, am încredere în voi. Împreună, construim schimbarea de care România are nevoie”, mai arată Drulă.

Cine este Elena Lasconi

Fost om de televiziune, de profesie economist, Elena Lasconi (51 de ani) și-a construit cariera în domeniul jurnalismului: a lucrat aproape 25 de ani ca reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager (2004-2005).

Întrebată dacă ia în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi răspundea, în aprilie 2023 că „nu e pasionată” și dorește să continue la Câmpulung.

„Eu aş putea candid la orice alegeri. Nu ştiu dacă ar fi o idee foarte bună să fac chestia asta. Mi-aş dori foarte mult să le iau voturi (candidaţilor PSD şi PNL – n.r.). Din interior, ştiu mult mai bine că ei sunt mult mai rău decât se vede. Eu am constatat că politicienilor nu le pasă deloc de oameni. Eu îmi doresc foarte mult să continui la Câmpulung. Aş avea şanse să fiu europarlamentar, parlamentar. Nu mă pasionează. Mi se pare că te închide cineva într-o cutie cu conserve. Eu sunt om de acţiune. Îmi place ce fac, mi-e drag. Eu sunt făcută pentru teren, pentru oameni”, declara politiciana.

Apoi, pe pagina Primăriei Câmpulung, Lasconi prezintă o parte din realizările sale: proiecte pe fonduri europene de peste 500 de milioane lei (asta înseamnă taxele și impozitele câmpulungenilor pe o perioadă de 50 de ani); extinderea rețelei de gaze cu peste 30 de kilometri fără bani de la bugetul local (în ultimii 20 de ani doar 5 kilometri pe banii câmpulungenilor); deblocarea proiectului Pieței Centrale după zece ani de blocaje; demolarea garajelor și amenajarea a peste 2000 de locuri de parcare.

Cu toate realizările sale, Elena Lasconi nu se bucură de susținere în vederea candidaturii la europarlamentarele de anul viitor.

La postarea lui Cătălin Drulă, cetățenii au reacționat, chiar și unii care știu Câmpulung, urbe administrată de Elena Lasconi.

  • „Ferească Sfântu’, câți oameni pe aici bat câmpii, în necunoștință de cauză. Doamna Lasconi nu a terminat niciun proiect serios început la Câmpulung, pune câte o floare și o bancă pe săptămână, pe bulevardul central, care zace neterminat. Orașul e praf, nicio investiție, drumurile sunt neasfaltate, nicio viziune, niciun suport pentru oamenii de afaceri, avem buget pentru sport pe un an cât salariul unui bugetar. Nu mai câștigă nici primăria, nici altceva. Și să vrea”, arată un internaut.
  • „De aia o înjură toți câmpulungenii, de treaba bună ce a făcut acolo! La câți bani a mâncat cu bulevardul ăla…….”, mai adaugă un altul.
  • „Bună tare Lasconi! În 3 ani nu a reușit să termine amenajarea micului centru al Câmpulung Muscelului ! Praf tot orașul!”, arată dezamăgit un alt cetățean.
  • „Vă rog sa vizitați orașul Câmpulung….și o să aveți o impresie de sat uitat de lume ! După….vorbiți!”, îi recomandă lui Drulă un internaut.
  • „Un oraș învechit, nu s-a asfaltat nimic, e totul praf. De ce ar vota oamenii un om care nu a făcut nimic?”, se întreabă un alt cetățean.  „Am făcut armata în Câmpulung în anul 1989. Am fost în ultimii 2 ani de 4 ori acolo… nu este nici o diferență! Parcă a stat timpul în loc. Clădiri vechi, borduri de pe vremea lui Ceaușescu, șoselele pline de gropi… dacă stau bine și mă gândesc, arăta mai bine orașul în anul 1989”, explică acesta.

Iar între timp, unii oameni se îndoiesc de șansele Elenei Lasconi.

  • „Voi chiar credeți? Vad la câțiva chestia asta și vreau sa ma lămuresc, sincer zic. E necunoscută, Câmpulung e cât 10% din Rahova sau 1% din Berceni. Încerc sa înțeleg. Cred ca dreapta nu ia prezidențialele, dar măcar AUR sa nu iasă cu procent bun. Partidul d-nei Lasconi va prinde la limita Parlamentul, arată o internaută.
  • „Chiar că s-a pus punct… la democrația internă.  Observ cu regret că adesea esența principiilor se pierde în favoarea unei conduite paternaliste. Este surprinzător ca, în 2023, o echipă precum cea condusă de Barna să poată prezenta o listă predefinită, fără a recurge la procesul democratic al votului, și să primească aplauze în schimb”, arată un internaut.

Elena Lasconi, candidată la prezidențialele din toamnă

Și deși proiectele pentru Câmpulung nu se văd sau sunt criticate de mai mulți internauți, susținătorii USR o văd și o vor pe Elena Lasconi la prezidențiale.

  • „Eu zic sa o propuneți la prezidențiale! Are/avem șanse foarte mari! Tu, Cătălin, o să pierzi/pierdem la alegerea șefului de stat! Lăsați orgoliile la o parte”, arată un cetățean, la postarea lui Drulă.
  • „Felicitari! Vrem ca Elena Lasconi sa fie candidatul la prezidențiale!”, propune o altă internaută. „Elena Lasconi la președenție, Barna acasă!”, arată o alta.

În data de 20 octombrie, USR va anunța lista completă a candidaților pentru europarlamentare.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: