Alianţa PSD-PNL se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7%, urmată de AUR-17,5% şi de Alianţa Dreapta Unită- 14,1%, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, procentele fiind raportagte la numărul total al celor care exprimpă preferinţa pentru un partid, indiferent dacă spun că merg sau nu la vot. 62,9% dintre cei chestionaţi declară că vor merge în mod sigur la vot, în aprilie, procentul acestora fiind de 59,2%.
Câte mandate obțin partidele?
România va trimite un total de 33 de europarlamentari la Bruxelles. Pe baza acestor procentaje, distribuirea mandatelor europarlamentare indică un elan evident din partea Alianței PSD – PNL, urmată la mare distanță de AUR și Dreapta Unită.
Astfel, aplicând procentajul de 43,7% la totalul de 33 de locuri disponibile, Alianţa PSD-PNL ar obţine 14 europarlamentari, AUR ar obține 6 locuri, iar Alianța Dreapta Unită ar obține doar 5 europarlamentari. Rămân încă 8 mandate de distribuit. Acestea vor fi alocate folosind metoda D’Hondt, care favorizează partidele cu procente mai mari. Primul loc suplimentar va merge la Alianţa PSD-PNL, având coeficientul cel mai mare. După fiecare alocare, coeficienţii trebuie recalculați. Astfel, după distribuirea locurilor suplimentare, rezultatul final arată astfel: Alianța PNL – PSD – 18 europarlamentari, AUR – 8 parlamentari, Alianța Dreapta Unită – 7 europarlamentari. Desigur, aici ar trebui ținut cont și de procentele obținute de restul partidelor mai mici, care însă, la cum arată lucrurile nu pot spera la mai mult de 2 europarlamentari. În final, Alianța PSD – PNL ar putea avea 17-18 europarlamentari, AUR ar putea avea 7-8, iar Alianța Dreapta Unită undeva la 6-7.
Comparând cu situația din 2019, constatăm că PNL și PSD își mențin numărul de europarlamentari – 18. AUR nu are o prezență la Bruxelles momentan, dar ar putea avea după alegerile din iunie. Pe de altă parte Alianța Dreapta Unită, compusă din USR, PMP și Forța Dreptei, iese cel mai prost pentru că obține maxim 7 locuri, față de 10 câte are în prezent.
Ce europarlamentari își pierd locul la Bruxelles
Pe baza acestor rezultate putem preconiza ce europarlamentari și-ar pierde locul. Astfel, PSD și PNȘ nu vor pierde nici un europarlamentar pe care îl dețin în prezent dintre cei pe care încă îi mai susține la Bruxelles. Propunerile noi sunt dincolo de locul al 18-lea de pe listele comune ale celor două partide. Despre AUR nu putem spune nimic pentru că aceștia nu au europarlamentari în prezent la Bruxelles. Totuși, nu toate numele propuse de AUR vor ajunge în Parlamentul European. Marile absențe ar putea fi Mihail Neamțu și Monica Iagăr, două personaje care s-au înscris în AUR cu intenția de ajunge la Bruxelles, dar care ar putea rămâne pe tușă, fiind mult prea departe de fruntea listei partidului.
Cât despre Dreapta Unită, confruntarea e și mai dură. Dacă doar primii 6 de pe listă vor merge, atunci oameni precum Corina Atanasiu, Ionel Dancă și Radu Mihail nu vor ajunge la Bruxelles. În plus, candidații independenți precum Vlad Gheorghe (actual europarlamentar), Nicolae Ștefănuță (actual europarlamentar) și Silvestru Șoșoacă au șanse minime. La fel, Ramona Strugariu, Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru ar putea să rămână pe tușă.
În concluzie, marii pierzători în acest moment sunt europarlamentarii români care vin din vechiul USR – PLUS. Aproximativ jumătate dintre aceștia și-ar putea pierde locul la Bruxelles.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News