Analiză: Evoluția leului față de EURO și dolar în 2024 și schimbările în 2025

Sursa foto: Pexels

Piața valutară din România nu a avut salturi semnificative în 2024, iar deprecierea leului față de dolar nu a avut cauze interne, conform analiștilor consultați de Gândul.

Cursurile pieţei valutare, publicate de Banca Națională a României (BNR), din data de 27 decembrie 2024, calculate ca medie a cotaţiilor practicate de societăţi bancare autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară, erau:

  • euro (EUR) – 4,9765 lei
  • dolar american (USD) – 4,7768 lei

În prima zi lucrătoare a anului, 3 ianuarie 2024, un euro era foarte aproape de valoarea din 27 decembrie, respectiv 4,9731 lei, iar un dolar era ușor mai ieftin, respectiv 4,5504 lei.

Principalele cauze

Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale, a explicat care au fost principalele elemente care au influențat cursul în ultimele 12 luni.

Leul, la valoarea de dinainte de Crăciun, a rămas aproape neschimbat față de euro anul acesta. Stabilitatea cursului a fost o ancoră într-o perioadă de fluctuații și incertitudini macroeconomice și politice.

Deprecierea leului față de dolarul american, de peste 6%, până pe 24 decembrie, provine în întregime din avansul puternic al dolarului american față de euro de anul acesta, mișcare susținută mai ales după alegerile din SUA. Diferența de dobânzi și perspective de creștere economică a acționat ca o pârghie în defavoarea perechii euro-dolar”, a explicat, pentru Gândul, Claudiu Cazacu.

Perspective pentru 2025

Consultantul de strategie XTB România a evidențiat și principalele tendințe care sunt estimate pentru prima parte a anului 2025, în actualele condiții de piață.

„Așteptările pentru anul viitor includ o secvență de depreciere suplimentară a leului în raport cu dolarul american, având în vedere tendințele curente, perspectivele pentru dobânzi în zona euro față de cele din SUA și apropierea posibilă de paritate între dolar și moneda unică.

În același timp, amploarea mișcării va depinde de raportul euro/leu. Presiunea pe reperul simbolic 5 ar putea să crească, și nu este exclusă o depășire a acestuia în cursul anului viitor, însă, în lipsa unor șocuri suplimentare considerabile, s-ar putea ca distanța față de plafonul anterior să rămână una relativ redusă”, a detaliat Claudiu Cazacu.

Analiștii financiar din cadrul Asociația CFA România estimează, conform celui mai recent raport, făcut public la începutul lunii decembrie, o depreciere a leului față de euro în 2025.

Astfel, în ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanți anticipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul, o stagnare.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0310 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0831 lei pentru un euro, conform raportului citat.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: