Skip to content
Politică

ANALIZĂ Evoluția PNL în sondaje: Războiul din Ucraina și tresele de general ale noului lider au propulsat partidul înapoi pe locul 2

Inquam Photos / George Călin

PNL reușește o transformare după conflictul din Ucraina și a schimbat conducerea partidului. Nicolae Ciucă este noul președinte PNL și va avea misiunea dificilă de a pregăti partidul pentru alegerile din 2024, dar și să guverneze România într-o perioadă foarte complicată, mai ales din punct de vedere economic.

PNL-ul condus de Florin Cîțu reușise să dezamăgească mare parte din electorat, iar în luna februarie 2022 era măsurat la 16,6%, într-un sondaj INSCOP. PNL devenise al treilea partid din România, după PSD, la 32,7% în februarie, și AUR, la 22,4%.

Conflictul din Ucraina și amenințările de la granița României i-au ajutat pe cei din PNL să revină în atenția electoratului. PNL a profitat de imaginea generalului Nicolae Ciucă și a recuperat în martie 2022, ajungând la 19,9%. Cetățenii au regăsit încrederea în liberali, iar Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, vorbește despre revenirea partidului la peste 20%. Potrivit acestuia, PNL ar fi ajuns la 22,2% în sondaje, în spatele PSD, măsurat la 31,1%, iar AUR pe locul 3 cu 16,2%. Liderul PNL a mai precizat că USR, partid condus de Cătălin Drulă în acest moment, ar fi ajuns sub 10% în sondaje.

PNL profită de faptul că în această perioadă Nicolae Ciucă se bucură de încrederea cetățenilor. De când a început conflictul din Ucraina, Nicolae Ciucă a ajuns la 34% în topul încrederii, alături de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Mircea Geoană. Cei trei sunt politicienii în care românii au cea mai mare încredere, toți trei cu 34%, depășindu-l cu mult chiar și pe președintele Klaus Iohannis, care timp de mai mulți ani a dominat acest top.

Emil Boc este un alt lider PNL care este apreciat de români. 28% dintre cetățeni au declarat că ar avea încredere în actualul primar al Clujului, ceea ce l-ar putea ajuta până în 2024, mai ales că nu se implică în guvernarea României. Toți politicienii care au fost la guvernare au suferit foarte mult la capitolul încredere și au pierdut voturile electoratului. Alegerile prezidențiale din România nu au fost niciodată câștigate de un premier în funcție. În 2023, Nicolae Ciucă ar putea renunța la conducerea Guvernului pentru a se pregăti pentru alegerile prezidențiale, dar va avea marea provocare de a ține în frâu un partid plin de orgolii.

Nicolae Ciucă preia un partid care va trebui să aplaneze conflictele interne. Premierul a vorbit, la Congresul organizat duminică, pentru primarii liberali și toți liderii din teritoriu: „Forţa partidului este dată de primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene, este dată de senatori şi deputaţi, dar mai ales este dată de toţi membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat – nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie”.

Noul președinte PNL nu vrea să repete greșelile lui Cîțu, care se considera liderul absolut și avea o agendă separată. Ciucă nu poate controla PNL fără ajutorul liderilor din teritoriu, care vor avea interese separate și va fi nevoie de un consens politic pentru a menține liniștea în partid. În prezent, Florin Cîțu a devenit chiar un critic al PNL-ului și acum regretă că nu a renunțat la conducerea partidului după formarea coaliției cu PSD. „Eu nu am fost confortabil cu această alianță cu PSD-ul. Regret că nu m-am dat la o parte când a fost făcută această alianță”, a spus Florin Cîțu, după congresul de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *