Skip to content
Opinii & Analize

ANALIZĂ Excluderea Rusiei din SWIFT, o armă letală pentru economie. Cazul Iran și sistemul rusesc SPFS

zugo.md

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au decis, sâmbătă noaptea, excluderea unor bănci ruse din sistemul SWIFT și blocarea activelor Băncii Centrale a Rusiei. Se estimează că jumătate din băncile ruse vor fi excluse din SWIFT și nu vor fi afectate băncile care realizează tranzacțiile de gaze și petrol. Germania și Italia ar fi, potrivit primelor informații, țările care s-au opus unor sancțiuni ce vizează gazul din Rusia.

Japonia susține SUA și UE în privința acestor sancțiuni economice, iar Marea Britanie și-ar dori ca proprietățile oligarhilor ruși prezenți în Anglia să fie confiscate. Pentru a evita o astfel de sancțiune, Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a renunțat la funcția de administrator, însă rămâne proprietar.

Luni dimineață, când se vor deschide piețele financiare, este așteptată o prăbușire puternică a rublei. Experții arată că Banca Centrală a Rusiei ar putea evita colapsul total cu ajutorul rezervelor de aur, estimate la 140 de miliarde de dolari, pe care Occidentul nu le poate atinge. Blocarea activelor Băncii centrale ruse este o lovitură foarte grea, dar inclusiv alte țări din lume vor plăti un preț pentru această decizie.

„O rublă care se prăbușește, inflație în creștere, rulări bancare și penurie de alimente – doar în Rusia. Vor exista ramificații globale, inclusiv reduceri de piață și prețuri mai mari la energie. Dar principalele economii ale lumii au decis astăzi că este un preț care merită plătit. Europa va suporta cea mai grea sarcină aici”, a spus Josh Lipsky, directorul Centrului GeoEconomics și fost consilier pentru FMI.

Excluderea Rusiei din SWIFT se va realiza peste câteva zile și rămâne de văzut cum va răspunde Moscova la această lovitură. Dmitry Medvedev, fost președinte al Rusiei, a spus că Moscova ar putea naționaliza proprietățile cetățenilor UE, SUA și alte state care îi sancționează acum, fiind vizate inclusiv companiile din aceste țări.

Experții în economie, citați de ft.com, arată că cei 291 de membri ruși care realizează tranzacții în SWIFT reprezintă 1,5% din flux și au o valoare de 800 de miliarde de dolari. Dar cea mai mare parte din tranzacții sunt cele cu gaz și petrol, care ar putea să nu fie afectate de sancțiuni.

Cazul Iran și sistemul rusesc SPFS

Câteva bănci din Iran au fost excluse din Swift în 2018, atunci când anumite bănci iraniene au fost supuse acestei sancțiuni. Decizia de excludere a venit după ce Teheranul și-a continuat ambițiile în domeniul nuclear, iar SUA a vrut să afecteze economia iraniană, dependentă de petrol. Iranul s-a confruntat imediat cu numeroase problemele economice, care i-au redus din  putere și a fost nevoit să facă un pas în spate.

Rusia cunoaște foarte bine consecințele acestor decizii, având suficient timp să studieze cazul Iran, și a construit un sistem SPFS care să înlocuiască SWIFT, dar nu funcționează așa cum și-ar dori. Rusia, China și Iran ar fi singurele state care fac parte dintr-un sistem alternativ la SWIFT. În 2020, Iranul a anunțat că se implica în sistemul rușilor, iar cele două țări și-au conectat sistemele bancare și mesajele financiare fără a utiliza SWIFT.

SPFS, sistemul din Rusia, avea în 2020 mai puțin de 400 de participanți, în comparație cu SWIFT unde sunt 11.000 de organizații majore din 200 de state. Mulți critici spun că SPFS ar fi fost creat în grabă și procesa doar 50 de tipuri de mesaje, jumătate din cât are SWIFT. De asemenea SPFS nu reușea să ofere un sistem flexibil de tarifare.

Experții ruși spuneau că cea mai mare provocare pentru SWIFT era aceea de a deveni popular. Dar acum când Rusia va fi exclusă din SWIFT – cel puțin o parte din băncile sale – oligarhii ruși vor fi obligați să se îndrepte spre SPFS și ar putea atrage alte bănci din Europa. Din 2020 și până în prezent, Rusia ar fi putut rezolva problemele sistemului SPFS, conștientă că risca o astfel de sancțiune în cazul unui război.

„Fără acces la serviciile bancare corespondente din SUA, ar fi aproape imposibil ca exportatorii ruși să fie plătiți”, arată specialiștii ft.com. Același lucru l-a spus și ministrul italian al economiei, care a precizat că o excludere a Rusiei din SWIFT va face imposibil plătirea gazului, ceea ce ar lăsa Italia fără o mare cantitate de gaz.

Specialiștii internaționali în economie avertizează că și credibilitatea SWIFT ar putea fi afectată dacă Rusia va fi exclusă, deoarece ar arăta că este controlat de SUA. Multe țări rivale Statelor Unite ar putea să grăbească trecerea la un sistemul SPFS sau să își reducă dependența de piețele internaționale controlate de americani.

Pentru Rusia urmează câteva zile decisive după excluderea din SWIFT, când Moscova va încerca să-și salveze economia națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *