Expert Forum (EFOR) a analizat vizibilitatea pe TikTok a candidaților la alegerile prezidențiale din 4 mai. După frecvența hashtag-urilor atribuite fiecărui candidat, topul este condus de George Simion, urmat de Nicușor Dan, Elena Lasconi, Crin Antonescu și Victor Ponta.
Campaniile electorale online din România au intrat într-o nouă eră, dominată de o industrie, a promovării politice prin rețele inautentice. Deși TikTok interzice publicitatea politică oficială, în practică asistăm la o explozie de conținut mascat, coordonat și favorabil unor candidați, creat cu scopul de a simula susținerea populară și de a influența percepția publică. Această practică nu doar că dezechilibrează competiția electorală, ci pune sub semnul întrebării integritatea procesului democratic.
Dacă vrei să fii în joc pe TikTok ca actor politic în 2024 trebuie să îți creezi rețele de conturi care îți amplifică vizibilitatea, adică o infrastructură digitală care face ca mesajul tău politic să aibă cât mai mult trafic. Asistăm astfel la o potențială normalizare a comportamentului inautentic ca strategie dominantă de campanie. În era post-Georgescu, probabilitatea de viralizare pentru actori onești este infimă în comparație cu cei care folosesc rețele coordonate de conturi pentru a manipula percepția publică, se arată în raport.
De ce se întâmplă asta?
„Pentru că este mai eficient – și legal ambiguu – să angajezi o agenție de marketing care creează zeci, sute sau chiar mii de conturi care promovează un anumit candidat. Astfel se influențează artificial percepția publicului despre cine e «popular» sau «de încredere». Problema care apare aici e următoarea: cum mai poate un candidat onest, care vrea să respecte regulile jocului, să aibă o campanie online competitivă? Răspunsul e că nu prea poate. Alegând să comunici doar de pe contul propriu, îți asumi deliberat un dezavantaj într-o cursă digitală dezechilibrată.
Considerăm că aceasta este o eroare logică fundamentală. Nu poți susține că o rețea socială nu este politizată în perioade electorale, când însăși socializarea implică dezbaterea unor teme de interes public. În discuțiile cu platformele primim explicații tehnice sau formale , dar realitatea din teren arată complet diferit”, subliniază Expert Forum.
Mai mult decât atât, legislația românească interzice finanțarea campaniilor de către terți. Rezultatul e că toți banii trec prin contul unui candidat și nicio altă cheltuială nu e permisă. Deși e mai ușor aşa pentru autoritățile care fac control, în realitate terții există și finanțează campania electorală. Concluzia e că aceștia ar trebui mai degrabă reglementați, mai ales în epoca digitală în care campaniile nu se mai fac doar pe hârtie sau prin reclame inspide la televizor. Faptul că România interzice terții nu înseamnă că ei nu există și nu acționează în context politic.
Expert Forum a identificat peste 600 de videoclipuri care par să aibă un comportament coordonat neautentic:
„Am monitorizat, în ultimele 30 de zile, hashtag-urile principale asociate fiecărui candidat la alegerile prezidențiale din 2025. În analiză au fost incluse majoritar videoclipurile care au depășit 10.000 de vizualizări, pentru a maximiza relevanța și impactul acestora.
Am identificat un total de 270 de videoclipuri inautentice de promovare a candidatului George Simion, respectiv 180 de videoclipuri provenite din rețele inautentice care promovează pozitiv candidatura lui Crin Antonescu.
În cazul celorlalți candidați – Nicușor Dan, Victor Ponta și Elena Lasconi – numărul de videoclipuri de acest tip este semnificativ mai redus (sub 50 de apariții). Totodată, în aceste cazuri, atribuirea conținutului ca fiind „de promovare” a fost mai dificilă: o parte dintre conturile inautentice postau și critici sau mesaje contradictorii, ceea ce face imposibilă delimitarea clară între sprijin și influență negativă.”
* Acest grafic ilustrează frecvența hashtag-urilor atribuite de Expert Forum fiecărui candidat în timpul perioadei de monitorizare. Acesta nu indică sentimentul sau natura conținutului (pozitiv, negativ sau neutru), ci servește mai degrabă drept indicator preliminar al volumului conversațiilor din jurul fiecărui candidat.
„Prin comparație, George Simion și Crin Antonescu beneficiază – intenționat sau nu – de rețele digitale care generează conținut inautentic, predominant pozitiv, care domină spațiul asociat hashtag-urilor relevante pentru numele lor.
Această dinamică ridică întrebări serioase despre transparența campaniilor electorale în mediul digital, despre echitatea șanselor în competiția politică, dar și despre responsabilitatea platformelor care tolerează , implicit sau explicit, proliferarea acestor practici. Mai mult, aceasta este doar o parte din peisajul mai mare, pe care nu îl putem monitoriza în întregime”, subliniază Expert Forum.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News