Skip to content
Coronavirus

ANALIZĂ Experții în sănătate publică lansează un nou avertisment. Cum riscăm să repetăm scenariul din valul 4

Inquam Photos / George Călin

România s-ar putea confrunta în curând cu valul 5 al pandemiei de coronavirus, avertizează experții în sănătate publică. Totodată, numărul deceselor provocate de COVID ar fi fost de 20 de ori mai mic în această toamnă, dacă rata de vaccinare din România ar fi fost la un nivel mai ridicat, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a arătat că în acest moment, 47 la sută din populația adultă a României, cu vârsta de peste 18 ani, este vaccinată cu cel puțin o doză. Totuși, Gheorghiță avertizează că „vom fi la fel de vulnerabili în perioada următoare”, arătând că în cazul variantei Delta, mult mai transmisibile, rata de vaccinare a populației ar trebui să fie undeva la peste 80 la sută pentru a atenua impactul.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Tot ce trebuie să știm despre tulpina “omicron”

Repetarea scenariului

Aceleași avertismente emise de experții în sănătate publică se loveau de un zid al nepăsării înaintea declanșării valului 4. La vremea respectivă state din Europa de Vest precum Anglia sau Franța erau lovite din plin de noua mutație a virusului (Delta) venită din India. În ciuda faptului că statele din această parte a Europei avea o pondere importantă din populație complet vaccinată, noua tulpină a făcut ravagii în rândul nevaccinaților. De altfel, autoritățile în domeniul medical au etichetat imediat valul 4 drept un val al nevaccinaților. Tulpina Delta, mult mai contagioasă infecta într-un ritm alert persoanele nevaccinate în Occident, iar experții în sănătate publică de la noi lansau avertizări cu privire la iminența acestui val.

Cu toate acestea, autoritățile nu au luat măsuri majore de prevenție. România a atins pragul de 5 milioane de persoane complet vaccinate abia la 1 august, cu o întârziere de 2 luni față de data preconizată de autorități. Măsuri de relaxare au fost introduse gradual în sezonul estival, iar urgența vaccinării a fost ignorată pentru un moment. Rata zilnică de vaccinarea scăzut în mod constant. Ca urmare, în momentul în care a ajuns pe teritoriul României, tulpina Delta a început să facă ravagii în rândul nevaccinaților, așa cum era previzibil și cum avertizau și experții în sănătate publică.

Având a doua cea mai slabă rată de vaccinare din Uniunea Europeană, România a ajuns rapid în topul statelor care înregistrau decese provocate de coronavirus. La sfârșitul lunii septembrie, în plin val 4, România se afla pe locul 2 în Europa şi pe 6 în lume la decese provocate de coronavirus. Aproape toate se înregistrau în rândul nevaccinaților. Din nou, nu există nici un mister legat de această dinamică. Avertismentele experților au fost ignorate, iar rezultatul a fost unul cât se poate de previzibil. Acum, pare că trăim un moment de deja vu. Un nou avertisment al experților cu privire la apariția valului 5, este ignorat de către autorități. Riscul repetării scenariului anterior este cât se poate de real. Deși numărul vaccinaților a mai crescut în România, în continuare, așa cum spun și autoritățile din domeniul medical, ne aflăm cu mult în spatele țintelor propuse și cu mult în spatele altor state din Uniunea Europeană.

Astfel, valul 5 ar putea duce la un nou rând de decese și ar putea produce noi improvizații de moment ale autorităților. Singura soluție rămâne vaccinarea, însă în ritmul actual, șansele sunt să trecem printr-un nou moment dificil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *