Skip to content
Politică

ANALIZĂ Florin Birta și ”moștenirea” Bolojan: Oradea, un oraș-șantier pe bani europeni

Facebook/FlorinBirta

Florin Birta, noul primar al orașului Oradea, nu și-a început mandatul cu mari promisiuni și s-a bucurat de „moștenirea” politică lăsată de Ilie Bolojan, având responsabilitatea de a continua proiectele fostului edil. Oradea este și astăzi un oraș transformat în șantier, în care sunt în derulare mai multe proiecte de modernizare. Cheia succesului pentru Oradea o reprezintă în continuare fondurile europene, pe lângă bugetul de investiții de 1,2 miliarde de lei pregătit de Primărie.

Infrastructură

În campania electorală, Florin Birta a promis 4 noi pasaje subterane: la Piața Mare, Centrul Civic, Magazinul Crișul și Gară.

În primul său an de mandat, Birta a reușit să înceapă lucrările la pasajul subteran de la Piața Cetate, un proiect de circa 27 de milioane de lei fără TVA, potrivit raportului prezentat de primar. Contractul de atribuire a lucrării a fost semnat în iulie 2021, iar termenul de finalizare era de 15 luni. Pasajul subteran ar trebui deschis în octombrie 2022, dacă nu vor apărea întârzieri.

Florin Birta mai promitea și 2 poduri pietonale peste Criș, dar nu a făcut niciun demers în acest sens.

O altă promisiune electorală a fost legată de parcări: „Parcări subterane și supraterane: Park and Ride zona Cetatea Oradea, parcare supraterană Spitalul Județean, parcare supraterană zona str. Aurel Lazar și părcări în cartierele de blocuri”.

Pe 2 decembrie 2020, au început lucrările la prima parcare park and ride din Oradea, anunță primarul în raportul său de activitate, ceea ce înseamnă că era un proiect de pe vremea lui Ilie Bolojan.

Pasajul de trecere pe sub calea ferată, de pe strada Matei Corvin, a rămas doar o promisiune electorală până acum, dar primarul Birta are în continuare suficient timp pentru a-și respecta promisiunea.

Sănătate

Marea promisiune din campania electorală a fost construirea unui nou spital în Oradea, de cel puțin 200 de paturi, cu fonduri europene. Procedura va fi destul de lungă, dar Consiliul Local Oradea a aprobat, în luna mai 2022, depunerea proiectului pentru nou spital, urmând ca 95% din cost să fie suportat din PNRR. Adică Oradea ar trebui să aibă un spital nou până în 2026. Întreaga investiți ar urma să ajungă la aproape 600 de milioane de lei fără TVA.

Noul spital nu va fi unul general, așa cum s-ar aștepta orădenii, ci va fi de boli infecțioase și pneumologie, pentru că PNRR va finanța doar astfel de noi unități medicale. Clădirea ar urma să fie construită pe 4 etaje și să dispună de 218 paturi.

Spitalul general din Oradea are în continuare nevoie de mari investiții, iar Birta a reușit doar să inaugureze noul bloc operator și secția de ginecologie de la Maternitatea Oradea.

Educație

Florin Birta nu a impresionat cu programul său electoral pentru Oradea, iar la capitolul educație doar a menționat câteva obiective generale: „Universitate dotată cu spații de calitate pentru învățat, sport și relaxare; Campusuri performanțe și atractive; Construirea în parteneriat cu Consiliul Județean a unui nou campus școlar; Construirea de noi școli și grădinițe”.

Noul primar din Oradea a găsit două terenuri pe care intenționează să construiască două creșe, care vor fi finanțate de Uniunea Europeană. În privința campusului universitar, Florin Birta a reușit, din primul an de mandat, să deblocheze lucrările pentru construirea a două cămine studențești. Valoarea proiectului ar fi de 30 de milioane de lei fără TVA, potrivit raportului prezentat de primar. De asemenea, Universitatea din Oradea beneficiază de multe alte investiții cu fonduri europene, începute pe vremea lui Ilie Bolojan.

Florin Birta a moștenit multe proiecte începute pe vremea când Ilie Bolojan era primarul orașului. Unele sunt proiecte pe care Birta doar le-a preluat și le-a inaugurat, însă aceste detalii nu-l împiedică să le treacă în raportul său de activitate și să le considere o realizare personală. Noul primar din Oradea are în jurul său o echipă capabilă să atragă numeroase fonduri europene, ceea ce îi permite să îndeplinească multe dintre promisiunile făcute în campania electorală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *