Skip to content
Politică

ANALIZĂ Gabriel Pleșa, primarul USR-ist al promisiunilor uitate. Alba Iulia, focar de infecție din cauza gunoaielor de pe străzi

Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Pleșa, primarul USR-ist din Alba Iulia, și-a uitat repede promisiunile din campania electorală și orașul se confruntă cu mai multe probleme. Primarul Pleșa a câștigat în 2020, dar rezultatele întârzie să se vadă într-un oraș important istoric pentru România.

Alba Iulia, sub gunoaie

Toți primarii USR-iști au o mare problemă cu gunoaiele, iar acest lucru se poate observa și în Alba Iulia, care anul trecut era îngropată în gunoaie aruncate pe străzi. În loc să deschidă un centru pentru procesarea gunoiului, Primăria Alba Iulia, condusă de Gabriel Pleșa, a lăsat străzile acoperite de gunoaie, încât erau aproape să intre în stare de alertă. Străzile din Alba Iulia erau un focar de infecție, iar DSP avertiza Primăria de riscurile pentru sănătatea cetățenilor.

Dacă aceste gunoaie nu vor fi ridicate corespunzător și cu frecvența prevăzută în contracte și legislatie, riscăm să avem focare de infecție pe raza municipiului Alba Iulia și să fie afectată sănătatea populației”, spunea directorul DSP Alba.

Primarul Pleșa a introdus colectarea selectivă a gunoaielor din Alba Iulia, printr-un contract cu ADI Salubris, anunța USR-istul pe Facebook. La sfârșit de 2021, Garda de Mediu a amendat cu 40.000 de lei firma Rer Vest care se ocupă de salubritatea din Alba Iulia, ceea ce confirmă că primarul Pleșa nu a fost capabil să rezolve problema gunoaielor.

Transport public

Primarul Gabriel Pleșa a avut un război cu STP, compania care gestionează transportul public din Alba Iulia, înainte de semnarea noului contract. Primăria condusă de Gabriel Pleșa nu mai voia să plătească datoriile către firma de transport public, iar studenții și pensionarii au pierdut gratuitățile pe autobuzele din oraș. Abia după două săptămâni această situație s-a rezolvat și primăria a început să-și achite datoriile. Între timp, Gabriel Pleșa a decis să atace în instanță firma de transport public, însă a pierdut toate procesele cu STP.

La început de 2021, Primăria Alba Iulia a semnat contractul pentru achiziția a 13 autobuze electrice, în urma unui proiect început pe vremea fostului primar Hava. Întreaga achiziție a fost de 34 de milioane de lei. De asemenea, primarul Gabriel Pleșa a adus și trotinetele electrice în oraș, chiar dacă nu sunt piste pentru biciclete.

Cinematograful Columna

În campania electorală din 2020, Gabriel Pleșa promitea că va demola cinematograful Columna și în locul lui va construi o parcare. După ce a ajuns primar, și-a dat seama că cinematograful nu poate fi demolat. În plus, primăria va fi nevoită să renoveze vechea clădire pentru a nu lăsa un focar de infecție în centrul orașului. Gabriel Pleșa promite că va deschide un centrul cultural, în fostul cinematograf, ceea ce presupune o investiție de câteva milioane de euro, ținând cont că toată clădirea este o ruină, arată presa locală.

Sursa foto: alba24.ro

Parcul industrial, îngropat în birocrație

Una dintre marile promisiuni ale lui Gabriel Pleșa a fost aceea de a construi un parc industrial în apropierea de Alba Iulia, cât mai aproape de autostrada care trece pe la Sebeș. În vara lui 2021 anunța că „vor fi scoase la licitație 13 loturi pentru investitori”. Abia în ianuarie 2022 proiectul privind parcul industrial era în etapa de consultare publică pentru PUZ, ceea ce arată că orașul nu va avea în curând un parc industrial. Potrivit presei locale, parcul industrial ar putea să devină realitate abia în anul 2023, când vor fi introduse utilitățile. De asemenea, primăria va trebui să găsească și finanțarea pentru realizarea acestui proiect, iar acest lucru ar putea amâna inaugurarea parcului.

Infrastructură

Primăria Alba Iulia a obținut, în aprilie 2022, fondurile necesare pentru câteva proiecte de infrastructură. Cu 20 de milioane de euro, primăria vrea să refacă o parte din străzile din oraș. De asemenea, Gabriel Pleșa s-a concentrat și pe asfaltarea altor străzi secundare din oraș, începând mai multe lucrări pentru refacerea asfaltului sau a trotuarului. Dar toate acestea reprezintă continuarea unor proiecte mai vechi ale primăriei, începute încă din 2020, când Primăria Alba Iulia obținea 25 de milioane de euro pentru infrastructură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *