Firea revine în cursa pentru Primăria București. Ce rivali ar putea avea în 2024

Gabriela Firea
Sursă foto: INQUAM Photos/OctavGanea

Senatoarea Gabriela Firea revine în cursa pentru Primăria București, iar acest anunț nu este deloc unul bun pentru Nicușor Dan, actualul primar al capitalei. Gabriela Firea, după scandalul azilelor, este în continuare bine poziționată în sondaje și are de partea sa un partid care domină scena politică.

Gabriela Firea și-a dat demisia în luna iulie, în urma scandalului cu azilele din Ilfov. După 4 luni de la acel scandal, premierul Marcel Ciolacu a recunoscut public că Firea „nu a avut nicio treabă cu azilele groazei”. Ceea ce arată cât de fragil este PSD în fața acestor scandaluri.

Firea, în cursă pentru Primăria București

Cele mai recente sondaje arată că bucureștenii sunt nemulțumiți de Nicușor Dan. 56% dintre bucureșteni declară că activitatea primarului a fost proastă și foarte proastă, în timp ce doar 40% apreciază mandatul lui Nicușor Dan.

În privința votului pentru alegerile din 2024, doar 26% dintre bucureșteni ar vota pentru Nicușor Dan, la egalitate cu Gabriela Firea. Dispariția scandalului cu azilele o va ajuta pe Gabriela Firea să crească în perioadă următoare, mai ales că PSD traversează o perioadă foarte bună și domină scena politică. Însă Nicușor Dan va trebui să dea explicații în fața electoratului și nici nu are de partea sa un partid care să-l susțină. În condițiile în care peste 50% dintre bucureșteni îl critică pe actualul primar, îi va fi foarte greu să convingă un partid să-l ajute în campania electorală.

PSD ar putea obține 31% din voturi în București, la mare distanță de PNL și USR, fiecare cu 17%. Pe locul 4 în sondaje se află AUR cu 14%, urmat de SOS România cu 6%, PUSL 5% și PMP 5%.

Ciolacu mizează pe Firea

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că „este posibil” ca Gabriela Firea să fie candidatul partidului la alegerile pentru Primăria București, în 2024.

„În acest moment nu există altă decizie în interiorul partidului ca să fie un alt candidat. Se fac sondaje, se fac măsurători”, a declarat Ciolacu.

Dar în PSD va fi o luptă pentru candidaturi, deoarece partidul are mai mulți potențiali candidați, precum Daniel Băluță, un primar foarte apreciat în Sectorul 4, sau Robert Negoiță, care în ultimele luni l-a atacat de mai multe ori pe Nicușor Dan. Într-un sondaj din septembrie, Băluță și Negoiță erau politicienii din București care aveau cea mai mare încredere, cu peste 10 procente în fața lui Nicușor Dan sau Gabriela Firea.

PNL, cu sau fără Nicușor Dan?

Lucrurile sunt mai complicate pentru PNL, care încă nu a decis dacă va avea un candidat propriu sau îl va susține pe Nicușor Dan, așa cum a făcut în 2020. PNL București nu are nici măcar un președinte ales, iar cele mai mari șanse le are Sebastian Burduja, actualul ministru al energiei. Un alt nume vehiculat ar fi Rareș Bogdan, actual europarlamentar, care de mai mult timp își dorește o funcție pe scena politică națională.

Cu Nicușor Dan sau cu candidat propriu, PNL are nevoie de o alianță pentru a învinge PSD. Liberalii nu au șanse să câștige primăria capitalei dacă nu formează o alianță cu alte partide, cel mai apropiat de ei fiind USR.

Sondajele nu sunt de partea liberalilor, iar PSD poate veni cu candidați foarte puternici precum Firea, Negoiță sau Băluță. PNL are doar un singur primar în sectoare, pe Ciprian Ciucu în Sectorul 6. Acesta și-a dat demisia din funcția de președinte PNL București, preferând să se concentreze pe activitatea din sector. În urma demisiei, Ciucu a ieșit din cursa pentru primăria generală. Ciucu ar fi fost un candidat care ar fi putut convinge USR să-l susțină în campania electorală, însă va fi mult mai greu pentru Burduja sau Rareș Bogdan, care de mai multe ori au intrat în conflict cu USR-iștii.

Prin urmare, PNL trebuie să-și aleagă un candidat care este capabil să construiască alianțe, dacă vor să aibă șanse reale la victorie. Sondajele nu arată un PNL care să facă exerciții de forță, ci liberalii trebuie să găseacă consensul la masa negocierilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: