ANALIZĂ George Simion și „AUR-ul” culturii violului în România

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Într-o țară în care au loc 2,5 violuri pe zi, șeful unui partid care proclamă că protejează „cumințenia” copiilor face glume despre viol, pe holurile Senatului.

România este pe primul loc în UE la numărul de violuri. Zilnic, în țară, un copil este violat sau agresat sexual. Datele organizației World Vision România arată că în ultimii trei ani, peste 2.000 de copii au fost abuzați sexual. În realitate, cifrele sunt mult mai mari, fenomenul fiind subraportat din cauza fricii, a neîncrederii în autorități, din cauza blamării victimei și a glumelor despre viol.

Partidul familiei tradiționale, care face „lobby” pentru excluderea educației sexuale de pe agenda publică și politică promovează violatori. Cel puțin, asta este acuzația adusă de fosta colegă de partid, senatoarea Diana Șoșoacă. În momentul în care Simion încerca să strângă semnături pentru moțiunea de cenzură împotriva ministrului Sănătăţii, aceasta i-a cerut să părăsească sala numindu-l „apărător de violatori”. „Cum este posibil să stricați ședința când membrii dumneavoastră au violat o fetiță de 17 ani. Nu vă este rușine? Haideți, vă rog, ieșiți afară! Cereți-vă iertare de la fetiță. Nu vrem susținători de violatori în sală”, a spus Diana Șoșoacă.

George Simion: „Noi nu vrem să o violăm pe doamna Șoșoacă!”

Ce este șocantă este declarația șefului partidului AUR, drept răspuns la acuzația senatoarei: „Noi nu vrem să o violăm pe doamna Șoșoacă!”. George Simion folosește cultura violului și, la adăpostul masculinității toxice, alege să o atace pe senatoare folosind amenințarea violului sau a „neviolului” ca jignire la adresa sa.

Din cele mai vechi timpuri, violul a fost folosit ca armă de război, ca instrument politic și ca amenințare la adresa fetelor și femeilor. În cultura românească, violul este folosit pentru a exercita dominația asupra persoanelor considerate mai „slabe”. Nu are nicio legătură cu atracția sexuală între doi oameni, ci cu nevoia de a controla și a umili persoana abuzată. La fel și „glumele”, în fapt atacurile misogine și sexiste la adresa femeilor, politiciene, sau simple cetățene.

Dincolo de „gluma” lui Simion, care de facto, este o declarație periculoasă, un viol chiar a avut loc într-o tabără de vară a partidului lui George Simion. Violul asupra unei minore de 17 ani. Presa nu vorbește (prea mult) despre caz, dar se punctează pe ideea liderilor AUR, cum că fata era într-0 „stare avansată de ebrietate”, o „acuză” care se impută des victimelor violului și care denotă că ele ar fi fost de vină, excluzându-se din vedere că o persoană băută nu își poate da consimțământul pentru ce i se întâmplă.

Polițiștii din Ialomița fac cercetări pentru presupuse fapte de viol comise în timpul unei tabere de vară a organizației de tineret a partidului lui George Simion. Incidentele s-ar fi produs săptămâna trecută în stațiunea Olimp, județul Constanța, într-o cameră a hotelului Holiday Blue.

Simion: Violatorii minorei nu fac parte din AUR

Președintele formațiunii George Simion a declarat pentru un post de televiziune că indivizii acuzați au mers cu adolescenta să își cumpere băutură, iar un alt deputat AUR susține că aceștia au violat-o. Niciunul dintre cei implicați nu fac parte din partid, transmite Simion, după o anchetă internă, în urma căreia ar fi fost demiși membri din Biroul Județean al AUR Ialomița.

Însă cu două zile în urmă, reprezentanții AUR negau violul.

„Singurul incident despre care organizatorii Scolii de vară au cunoștință în momentul de față s-a petrecut în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2023 în complexul care a găzduit evenimentul, când o persoană minoră cazată într-o cameră rezervată invitaților a fost găsită de organizatori într-o avansată stare de ebrietate”, arătau aceștia în răspunsul pentru Europa Liberă.

Alianța pentru Unirea Românilor transmite că a pus la dispoziția poliției listele de participanți și imaginile video înregistrate pe camerele hotelului.

O adolescentă în vârstă de 17 ani a sesizat Poliția că, după ce a consumat alcool în zilele de 14 și 15 septembri, alături de mai multe persoane din delegație, când s-a trezit a simțit dureri în zona inghinală, observând că prezintă urme de sânge. Ulterior, fata s-a prezentat cu părinții la UPU, unde i-au fost recoltate probe biologice pentru analize toxicologice și s-a efectuat test rapid pentru droguri, rezultatul fiind negativ.

„La data de 16 septembrie 2023, Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată cu privire la faptul că o minoră, de 17 ani, din municipiul Slobozia, s-a prezentat la Secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Slobozia, declarând că a fost victima unei infracțiuni de viol, comisă în județul Constanța. Din primele cercetări, polițiștii de investigații criminale au stabilit faptul că, în perioada 14 – 16 septembrie 2023, minora a participat la o tabără de vară, organizată în Stațiunea Neptun-Olimp. Minora a fost prezentată la Serviciul de Medicină Legală Ialomița, fiindu-i prelevate probe biologice. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliției Ilfov.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL