Cunoscutul om de afaceri, Gigi Becali, a avut de-a lungul timpului un traseu politic controversat. Prezența sa în politică a fost marcată de asocieri cu diferite partide și personaje influente, dar fiecare colaborare s-a terminat într-un context de scandal sau de conflicte puternice. Becali a trecut prin formațiuni politice precum PRM (Partidul România Mare), PNG (Partidul Noua Generație) și chiar PNL, dar relațiile sale cu aceste partide au fost efemere și tumultuoase.
Asocierea cu Corneliu Vadim Tudor și PRM
Un moment semnificativ în cariera politică a lui Becali a fost parteneriatul său cu PRM, partidul ultranaționalist condus de Corneliu Vadim Tudor. În perioada respectivă, PRM avea o bază solidă de susținători, fiind cunoscut pentru retorica sa naționalistă și conservatoare. Gigi Becali și Vadim Tudor au fost apropiați, iar colaborarea lor părea una naturală, având în vedere că ambii împărtășeau idei și valori asemănătoare, mai ales în privința valorilor tradiționale.
În 2009 Becali a intrat în Parlamentul European pe lista Partidului România Mare, alături de Corneliu Vadim Tudor. În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la numai 10 din cele 37 de ședințe în plen, fiind reprezentantul României cu cea mai slabă prezență, de numai 27%.
Cu toate acestea, relația lor a degenerat rapid într-un conflict deschis. Vadim Tudor, o personalitate la fel de controversată ca și Becali, nu a fost dispus să împartă influența politică, iar diferențele de opinie și ambițiile personale au dus la o ruptură inevitabilă. Vadim Tudor a declarat în repetate rânduri că Becali nu ar fi avut capacitatea necesară pentru a reprezenta interesele PRM, în timp ce Becali l-a acuzat pe Vadim de lipsă de transparență și manipulare politică. La scurt timp după aceste conflicte, Becali a părăsit PRM, lăsând în urma sa un scandal intens mediatizat.
La alegerile legislative din 2012 a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 25 din București, pe din partea Uniunii Social-Liberale. El a fost ales cu majoritatea de voturi. După depunerea jurământului, Becali a fost numit membru în comisia juridică a Camerei Deputaților.
Nici relația cu USL nu a fost una lipsită de scandaluri. În 2013 Becali a fost condamnat la închisoare pentru sechestrare de persoane și, ca urmare a acestui eveniment la data de 11 februarie 2013 și-a dat demisia din PNL, devenind deputat independent.
Implicarea actuală cu AUR și tensiunile emergente
Astăzi, Becali pare din nou atras de arena politică, de această dată în asociere cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). AUR, un partid cu o platformă ultra naționalistă și suveranistă, pare a fi o potrivire ideologică pentru Becali, care a manifestat în mod constant convingeri similare. Totuși, asocierea dintre Becali și AUR pare oarecum similară cu asocierea dintre acesta și Corneliu Vadim Tudor.
Încă de la începutul acestei colaborări informale, au apărut tensiuni. Mai întâi s-a aflat că Becali ar fi oferit bani partidului condus de Simion pentru a primi un loc eligibil pe lista AUR la parlamentare. După dezvăluirile lui Ringo Dămureanu, în AUR a izbucnit și scandalul legat de cumpărarea locurilor la alegerile parlamentare. Dămureanu a spus că formaţiunea condusă de George Simion are „conturile zero şi datorii de milioane”, deși a primit 14 milioane în ultimul an și jumătate peste 14 milioane de euro subvenţie. De asemenea, Ringo Dămureanu, a acuzat partidul că i-a cerut o sumă de 60.000 de euro pentru a intra din nou în cursa pentru alegerile parlamentare din 2024.
De aici și asocierea dintre Simion și Becali, omul de afaceri fiind practic noua pușculiță a celor de la AUR. Dar asocierea dintre Becali și AUR s-a lăsat deja cu scandal după ce patronul FCSB a început să arunce în spațiul public informații despre presupuse înțelegeri făcute între Simion și alte figuri politice în contextul alegerilor prezidențiale. Liderul AUR l-a numit pe Becali ”iscoada perfectă”, iar omul de afaceri a mărturisit că s-a simțit jignit și așteaptă ca Simion să vină cu o serie de lămuriri privind afirmațiile pe care le-a făcut la adresa sa.
Pentru cine cunoaște însă trecutul politic al lui Becali, devine limpede că acesta este doar începutul tensiunilor. Cariera politică a lui Gigi Becali este un exemplu de parcurs conflictual, marcat de alianțe oportuniste și rupturi spectaculoase. Becali nu a găsit în politică un partid sau o platformă cu care să colaboreze pe termen lung, iar caracterul său exploziv și lipsa de flexibilitate au fost factori esențiali în fiecare despărțire. Fiecare alianță a fost percepută ca o încercare de a-și maximiza influența, iar, în cele din urmă, fiecare s-a terminat cu o notă de scandal.
Asocierea sa cu AUR are toate șansele să se termine la fel de exploziv. Rămâne de văzut dacă această nouă „prietenie” va rezista provocărilor politice sau dacă va sfârși, ca și celelalte, într-un scandal mediatic.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News