Alegerile europarlamentare de ieri au produs o serie de câștigători și de pierzători la nivel european. Potrivit datelor preliminare putem să spunem că alianța centristă Renew Europe (RE) și Verzii sunt marii pierzători ai scrutinului.
Renew Europe și Verzii pierd teren
Liberalii din grupul Renew Europe se confruntă cu o scădere semnificativă a numărului de locuri, pierzând până la 12 mandate și riscând să fie egalați sau chiar depășiți de grupul eurosceptic ECR (European Conservatives and Reformists) și de grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID).
De asemenea, Verzii au suferit pierderi majore, estimându-se că vor pierde aproximativ 24 de locuri, rămânând cu doar 48 de mandate în Parlamentul European. Această schimbare indică o fragmentare accentuată a Parlamentului European, cu o creștere semnificativă a influenței partidelor de dreapta și extremă dreapta. Deși partidele de centru-dreapta, centru-stânga și centriste vor încerca să formeze o coaliție pentru a menține o majoritate, scăderea numărului de locuri ar putea face acest lucru dificil.
De asemenea, USR și REPER, două partide care furnizau europarlamentari în grupul Renew, au suferit în România înfrângeri usturătoare la alegerile de duminică.
Macron și Scholz
Partidul lui Macron, Renaissance, a suferit o înfrângere semnificativă în alegerile europarlamentare din 2024. Pe de altă parte, partidul de extremă dreaptă, Rassemblement National (RN), a obținut un avans considerabil, ceea ce a crescut presiunea politică asupra lui Macron în Franța. Macron a întâmpinat dificultăți interne după reformele controversate ale pensiilor, care au generat proteste și nemulțumiri în rândul populației.
Pe plan internațional, Macron a susținut puternic Ucraina, pledând pentru ca Kievul să poată lovi ținte militare din Rusia. Această poziție este în concordanță cu viziunea sa asupra unei apărări europene mai robuste și mai independente. Macron a vizitat recent Germania, subliniind importanța unității franco-germane în contextul apărării europene și al sprijinului pentru Ucraina. În timpul acestei vizite, a primit Premiul Internațional al Păcii din Westfalia, recunoscându-i-se angajamentul față de solidaritatea europeană. Totuși, este clar că Macron suferă pe plan intern. Președintele francez a decis să organizeze alegeri parlamentare, dizolvând Adunarea Națională. Pariul lui Macron s-ar putea dovedi însă pierzător. Asta pentru că extrema dreaptă franceză se află în ascensiune, iar alegerile ar putea duce la o reconfigurare a parlamentului.
De partea cealaltă, partidul lui Scholz, Partidul Social Democrat (SPD), se confruntă cu provocări politice, fiind devansat în sondaje de alianța conservatoare CDU/CSU și de partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). Inițial, Scholz a fost reticent în a permite Ucrainei să lovească ținte în Rusia, dar recent și-a ajustat poziția, apropiindu-se de cea a lui Macron. Această schimbare reflectă o susținere mai mare pentru Kiev și o colaborare mai strânsă cu aliații europeni.
Scholz și Macron au lucrat pentru a prezenta un front unit, în ciuda diferențelor de opinii anterioare, în special în ceea ce privește politicile de apărare europeană și relațiile cu alte puteri globale, cum ar fi China și SUA. Chiar și așa, alegerile confirmă că Scholz și SPD nu mai sunt atât de populari ca la alegerile anterioare. Ascensiunea extremei drepte atât în Franța, cât și în Germania, arată că partidele mainstream de aici se află în defensivă. Prin urmare, Macron și Scholz sunt doi dintre principalii pierzători ai alegerilor europarlamentare, chiar dacă aceștia nu au candidat direct în aceste alegeri.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News