Skip to content
Politică

ANALIZĂ Guvernarea de uniune națională ar produce proteste cu acoperire națională

S-a tot vorbit în spațiul public românesc după alegerile din 16 noiembrie despre posibilitatea creării unei guvernări de uniune națională. Totuși, acest tip de guvernare nu ar face decât să nască proteste la nivel național. Explicațiile sunt simple.

Însă, pentru început trebuie să precizăm ce se înțelege prin guvern de uniune națională. Un executiv de uniune națională este un guvern format de o coaliție de partide, de cele mai multe ori în timp de urgență națională.

Așadar, plecând în primă fază de la definiție nu regăsim niciun argument care să justifice o asemenea alăturare a forțelor politice parlamentare. România nu este în criză, nu este în stare de urgență și nici nu ne aflăm într-o zonă de conflict. Astfel, unul dintre posibilele argumente pentru un guvern de uniune națională pică din start.

În al doilea rând, să luăm votul din 16 noiembrie. După alegerile prezidențiale s-a spus că a fost vorba de un vot împotriva actualei clase politice, că se vrea schimbarea modului în care se face politică și că trebuie o reformare la sânge a ceea ce înseamnă spațiul politic românesc. Ce ar însemna un guvern de uniune națională în acest context? Nimic altceva decât nerespectarea sensului votului dat de către români.

Printr-un guvern de uniune națională s-ar aduna la un loc toate forțele politice, și-ar da mâna și ar fi cu toții la guvernare. Acest lucru i-ar mulțumi pe toți politicienii și am avea în cele din urmă stabilitate politică, atâta timp cât se vor înțelege. Totuși, oamenii nu au vrut o horă a unirii între politicieni. Românii vor o schimbare, nu o conlucrare între politicieni.

Dacă vom asista la acest tip de guvernare, atunci să ne așteptăm ca românii, care se vor simți înșelați de cei care îi conduc, să iasă din nou în stradă. Și așa vom ajunge la manifestații precum cele din ianuarie-februarie 2012.

De asemenea, în România vorbim despre democrație. Sistemul democratic presupune existența unei puteri și a unei opoziții. Dacă puterea și opoziția își dau mâna, atunci unde mai este democrația? Pentru ca țara să meargă înainte, să se dezvolte, să se modernizeze, trebuie să existe o concurență între putere și opoziție, o supervizare a acțiunilor puterii de către opoziție, în așa fel încât să nu existe derapaje. Ceea ce ne propun politicienii care vorbesc despre guvern de uniune națională nu înseamnă altceva decât faptul că ei își dau mâna pentru a putea acționa împreună, în interesul lor propriu.

Așadar, cine vorbește de guvernare de uniune națională ar trebui să se gândească de două ori înainte să iasă public, deoarece reacția publică este posibil să nu fie deloc una pe placul lor. 

1 comentariu la “ANALIZĂ Guvernarea de uniune națională ar produce proteste cu acoperire națională

  1. În sens răutăcios, aș putea spune că un guvern de uniune națională e de fapt o adunare a partideloc care vor să guverneze în ciuda voinței populare. Adică, ca și în legea concurenței, toți vând acelaș produs la un preț stabilit de comun acord.

    Cu alte cuvinet, consider că un Guvern de genul acesta ne va face și mai mult rău deoarece toți sunt o apă și-un pământ. NU cre că dacă vor pune tehnocrați să nu aibă culoare/simpatie politică.

    Totodată, consider că un regim monarhic nu ne-ar strica. Felul în care s-a raportat până azi monarhia în țara noastră a adat dovadă de simț civi, spiritualitate și modestie cât cuprinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *