Skip to content
Politică

ANALIZĂ Guvernarea ”Salvați useriștii”. Oamenii lui Dacian Cioloș, abonați la banii statului sau șomeri de lux

Inquam Photos / Alex Nicodim

Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis, este reprezentantul unui partid care a trăit pe spatele cetățenilor și a fost abonat la banii statului. Guvernarea useriștilor a fost mereu despre accesul la banii publici și despre oportunitatea de a-și crește conturile bancare. Dan Barna, în doar 4 ani de deputat, a reușit să-și dubleze averea.

Dacian Cioloș a lucrat toată viața sa pentru statul român sau pentru instituții europene, fiind plătit din banii cetățenilor, deși nu a livrat niciun rezultat și nicio schimbare în societate. Chiar dacă vorbește despre transparență, tocmai el este cel care nu-și publică CV-ul pe pagina Parlamentului European, cu toate că e plătit cu circa 14.000 de Euro pe lună și are inclusiv mai mulți consilieri. Poate la Strasbourg nu contează transparența.

Cioloș și-a început parcursul politic în 2003, când a fost propus în Delegația Comisiei Europene în România, perioadă în care se negocia intrarea țării noastre în zona Uniunii. În 2005 a devenit consilier al ministrului agriculturii, apoi subsecretar de stat în același minister și a fost promovat ministru în 2007. În 2009 a fost trimis la Bruxelles, la Comisia Europeană, pe funcția de comisar european pentru agricultură. În 2015 devine premier. A urmat o lungă pauză și în 2019 prinde un fotoliu de europarlamentar.

Numai un mandat de comisar european oferă circa 1 milion de Euro. Un comisar european primește peste 20.000 de euro/lună. Președintele și vicepreședinții CE depășesc cu mult această sumă. Deci Dacian Cioloș a strâns sume frumoase de bani muncind pentru statul român și fiind propus în funcții politice în țară și în Uniunea Europeană.

Cristian Ghinea a renunțat la mandatul de europarlamentar pentru 8 luni de guvernare. A vrut să fie cel care dirijează banii și să aibă acces la toate programele de finanțare, dar a eșuat lamentabil cu PNRR, provocând întârzieri. După ce și-a dat demisia, Ghinea a devenit șomer.

Parcursul său politic e mult mai interesant și obscur, pentru că Ghinea e ministrul zero fonduri europene și era aproape să fie zero PNRR. În 2016 a câștigat mandatul de deputat USR, a preluat partidul după ce l-a dat afară pe Nicușor Dan, apoi în 2019 a fugit imediat în Parlamentul European pentru un salariu mult mai mare. După doar un an de europarlamentar s-a răzgândit și s-a întors în țară, în guvernul Cîțu.

În toată viața sa, Cristian Ghinea nu a avut nicio carieră profesională. Se consideră specialist în fonduri europene, dar s-a văzut competența sa în 2016 când a atras zero fonduri din programul 2014-2020 și se lăuda cu programele inițiate de guvernul Ponta, și s-a văzut din nou în 2020 când Comisia a respins prima versiune de PNRR a țării noastre și nici până acum nu avem proiecte scrise pentru a cere banii din avans.

Dacă Cioloș va ajunge premier, Ghinea va rămâne șomer și va fi înlocuit cu Dragoș Tudorache, fost ministru de interne în guvernul din 2016. Tudorache a fost judecător 5 ani, între 1997 și 2002, la Judecătoria din Galați. Un simplu judecător care ancheta cazuri banale. Însă în 2000 a fost promovat la OSCE direct în funcția de Șef de unitate și coordonator al celulei de analiză, Departamentul pentru Statul de Drept și Protecție a Drepturilor Omului, Misiunea din Kosovo. Trei ani mai târziu ajunge Șef al Departamentului Juridic, Echipa Judecătorilor Internaționali ONU, Administrația Interimară ONU pentru Kosovo, Pristina, Kosovo. Adică fix la Galați se formau cei mai buni judecători în drepturile omului. ONU ajunsese să recruteze specialiștii din Galați. Apoi a fost promovat în mai multe funcții de Comisia Europeană, până când s-a întors în țară pentru câteva luni în 2016. De 20 de ani, Tudorache nu mai locuiește în România, având locuri de muncă în alte țări. Nu a lucrat în viața lui cu fonduri europene, nu a gestionat niciodată vreun proiect de investiții sau vreun fond de investiții, dar Cioloș vrea să-l numească ministru al fondurilor europene.

Cazul Vlad Voiculescu este reprezentativ pentru USR: legături cu Securitatea, clientelism, lipsa experienței. Voiculescu era un economist oarecare în Viena, dar a ajuns ministru al sănătății în guvernul condus de Cioloș. Nicolae Voiculescu, unchiul său, este un om influent pe piața farmaceutică din România, ceea ce arată legăturile fostului ministru. Din 2016 și până astăzi, Vlad și-a făcut campanie electorală pe spatele copiilor bolnavi de cancer. Spre deosebire de colegii săi din USR, Voiculescu nu a fugit dintr-o funcție în alta, dar nici nu are alte venituri și e un mister cum reușește să supraviețuiască. Deține peste 50.000 de euro în conturi, potrivit declarației de avere din 2021, însă nu lucrează de câțiva ani. Chiar dacă în 2018 era șomer, a acordat un împrumut de 222.700 lei. Un șomer de lux. Doar în USR e posibil așa ceva.

Mai e și cazul Claudiu Năsui, care după terminarea facultății în Paris, a primit cadou un apartament în capitala Franței. Apoi și-a luat și un Mercedes, deși avea doar un contract de consultant de 1.722 lei/an, în 2016, și alți 11.000 de euro din închirierea apartamentului. Cel mai important loc de muncă al lui Năsui a fost cel de ministru al economiei, pentru că altfel a lucrat în companiile familiei sau a făcut internship-uri. Se poate spune că, totodată, e și singurul loc de muncă pe care l-a avut. Familia Năsui a făcut afaceri cu statul român, fiind celebră pentru scandalul Motorola(detalii aici). Familia Năsui continuă și azi să aibă afaceri cu statul român, obținând contracte cu SRI sau SPP.

Guvernarea lui Dacian Cioloș e despre niște oameni care în viața lor nu au realizat nimic pentru cetățeni, deși au fost plătiți cu banii publici. Mulți indivizi care se auto-intitulează specialiști, însă odată puși în funcție eșuează cu prima ocazie. Sau persoane cu o carieră foarte modestă și promovați politic în funcții importante, pentru ca apoi să vorbească despre transparență și meritocrație.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *