Skip to content
Politică

ANALIZĂ Guvernul, între ciocan și nicovală. De ce este dificilă introducerea certificatului verde în România

Inquam Photos / George Călin

În România dezbaterea publică cu privire la introducerea certificatului verde la locul a ajuns în impas. În coaliția de guvernare părerile sunt împărțite mai degrabă în ceea ce privește modalitatea prin care legea certificatului ar putea fi adoptată. Vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila s-au pronunțat public în favoarea acestui document. Există însă și dileme constituționale în ceea ce privește acest document care nu au fost încă lămurite (dreptul muncii vs dreptul la sănătate). Dar principalul obstacol rămâne un consens politic în coaliția PSD – PNL – UDMR în ceea ce privește acest act.

Între ciocan și nicovală

Coaliția de guvernare se simte prinsă la mijloc în cazul certificatului verde. Pe de o parte, România stă prost la capitolul vaccinare, iar guvernul are o datorie față de cetățeni, anume aceea de a asigura sănătatea publică. Lipsa vaccinării în rândul populației face ca România să fie deosebit de expusă în fața virusului și a noilor mutații ale acestuia – tulpinile delta și omicron. Specialiștii avertizează că până la jumătatea lunii ianuarie omicron va deveni tulpina dominantă în România și am putea ajunge la 25.000 de cazuri pe zi. Introducerea certificatului verde ar diminua panta creșterii numărului de infectări, așa cum afirma și Adriana Pistol, directorul INSP. Acesta este un caz în care guvernanții ar trebui să asculte de sfaturile experților în sănătate publică. Pe de altă parte însă, tocmai rata scăzută de vaccinare reprezintă un indiciu cu privire la numărul mare al anti-vacciniștilor din România. Cei care nu s-au vaccinat până în prezent sunt fie sceptici, fie negaționiști. Dar ceea ce ne interesează mai degrabă în acest context este că această masă importantă de oameni reprezintă totodată o parte din electoratul României. Prin urmare, partidele aflate la guvernare ezită în ceea ce privește introducerea certificatului verde tocmai pentru că se tem să nu fie penalizate electoral de acest grup mare de oameni. În lipsa unei presiuni de jos în sus, guvernanții au adesea puține motive pentru a modifica statu quo-ul. În acest caz însă, coaliția se simte prinsă între necesitatea asigurării sănătății publice și potențialul electoral al anti-vacciniștilor.

În acest caz, singura soluție imaginată e cea în care certificatul verde poate fi introdus, minimalizând în egală măsură pagubele electorale. Acest lucru se poate realiza printr-un soi de strategie de pasare a responsabilității. PSD își dorește asumarea răspunderii pe legea certificatului verde. PNL își dorește un parcurs parlamentar al legii. Asumarea răspunderii pe acest proiect de lege l-ar putea transforma pe premier în ținta atacurilor anti-vacciniștilor. Pe de altă parte, daca legea ar trece prin Parlament, atunci mai mulți politicieni ar trebui să își pună semnătura pe proiect, ceea ce înseamnă că toate partidele din coaliție ar putea deveni ținta atacurilor anti-vacciniștilor. Dilema aceasta nu este una ușor de rezolvat pentru că partidele trebuie să țină cont și de preferințele electoratului. Prin urmare coaliția este prinsă acum între ciocan și nicovală. În final, va trebui luată o decizie. Partidele vor trebui să își calculeze pașii cu atenție și să facă o alegere. Întrebarea care se pune e cine va avea prioritate în aceste calcule politice: sănătatea publică sau socotelile electorale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *