Skip to content
Politică

ANALIZĂ Haosul administrației USR de la Bacău. Bilanț negru pentru primarul Lucian Viziteu, la aproape 2 ani de mandat

Facebook/ Lucian Daniel Stanciu Viziteu

Au trecut doi ani de la alegerile locale din 2020, însă pentru unii primari, promisiunile făcute în campania electorală par a rămâne momentan doar pe hârtie. Acesta este și cazul primarului USRPLUS al Municipiului Bacău, Lucian Viziteu.

Promisiunile lui Viziteu

Lucian Viziteu a candidat la Primăria Bacău pe o platformă politică compusă din 4 promisiuni mari. În primul rând, Viziteu promitea o revoluție fiscală, care urma să fie implementată în ianuarie 2021 – “Scădem taxele băcăuanilor! Băcăuanii care nu au acces la facilităţile unui oraş modern (stradă asfaltată, iluminat public, presiune la apă, transport în comun, focuri de joacă pentru copii şi locuri de recreere) vor plăti impozite de proprietate mai mici”, spunea Viziteu. În al doilea rând, viitorul primar al Bacăului promitea investiții masive în cartierele orașului – “Voi transforma cartierele Bacăului în zone prietenoase cu cetățenii. Voi investi masiv în cartierele Bacăului, în funcție de nevoile băcăuanilor. Voi face terenuri de sport multifuncționale, voi amenaja creşe şi grădinițe, voi înființa posturi fixe de politie locala, voi amenaja mini-parcuri, voi moderniza străzile, voi amenaja locuri de parcare. Voi începe acest program în primele luni de mandate”.

A treia promisiune importantă era legată de redeschiderea stadionului Municipal din Bacău, o promisiune făcută de numeroase persoane care au vizat funcția de edil al Bacăului – “Voi construi o arena moderna, după standardele UEFA, cu spatii comerciale, de conferința, parcare mini-terenuri pentru copii. Stadionul va găzdui, pe lângă competiții sportive, evenimente culturale, festivaluri si concerte”, promitea Viziteu.

Nu în ultimul rând, Viziteu promitea inovații în transportul public din Bacău – “Legăm Gara Bacău de Aeroportul lnternaţional Bacău. Calea ferată există şi face legătura între cartierul CFR, Tache şi intrarea în Bacău dinspre Bucureşti. Acest tren va ajuta în fiecare zi mii de băcăuani să circule mai repede şi mai ieftin, în condiții moderne“, spunea Viziteu. Totodată, el dădea în acest caz un termen de implementare de doar 6-12 luni.

Promisiunile ratate

Viziteu a uitat rapid de revoluția fiscală promisă. În schimb acesta a cerut implementarea unor inițiative care nu au primit votul consilierilor locali. Printre acestea se numără: majorarea taxelor și a impozitelor cu 140%, amenajarea de locuri de parcare plutitoare, organizarea unui referendum local pentru/împotriva restricțiilor anti-COVID, amenajarea de parcări rezidențiale la prețuri considerate exagerate de către comunitatea locală.

În plus, primarul a fost în centrul atenției pentru o serie de angajări dubioase la Primăria Bacău, în urmă cu un an de zile. Așa cum relata presa, Viziteu ar fi intrat chiar în atenția DNA, odată cu angajarea lui Răzvan Găină, șef al Administrației Bazinale Siret. Mai mult decât atât, la scurt timp după ce a câștigat primăria Municipiului Bacău, presa a descoperit că Viziteu l-ar fi susţinut pentru un post de vicepreşedinte al CJ Bacău pe fostul primar Pro România Cosmin Necula, pe care Viziteu îl acuza în campanie că e penal. Sforile trase de Viziteu nu s-au oprit aici. Anul trecut de pildă, USR-ul lui Viziteu s-a aliat cu Pro România la Bacău, ca să voteze rectificarea bugetului, lucru care avea să genereze un scandal imens. Primarul Viziteu avea să își ducă și consilierii locali în instanță contestând dreptul acestora de a depune și vota amendamente proprii la proiectul de buget local. Doar că judecătorii din Bacău aveau să respingă ca neîntemeiată acțiunea primarului.

Tot anul trecut, Viziteu “a uitat” să plătească bursele elevilor, lucru care a generat un alt scandal public. Despre infrastructură este de ajuns să amintim că Bacăul se confruntă constant cu probleme privind alimentarea cu apă. Acest lucru a generat recent un nou scandal între prefect și primar. Cât despre stadionul din Bacău acesta este uitat în paragină și a ajuns să fie invadat de buruieni. Lucrările au fost începute de ochii lumii în anul electoral 2020, însă au fost rapid abandonate. Lucian Viziteu și-a dat seama că îl va costa mai mult să reabiliteze stadionul decât să îl construiască de la zero.

În concluzie, administrația locală de la Bacău este una haotică, marcată de confruntări între primar și consilierii locali, de scandaluri și certuri care paralizează actul guvernării. Totul însă pe seama locuitorilor din Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *