Skip to content
Politică

ANALIZĂ Hibele din programul de guvernare propus de Cioloș: De ce măsurile anunțate de liderul USR nu vor rezolva crizele din energie și sănătate

Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș a prezentat în presă o listă cu măsuri pe care dorește să le ia în eventualitatea în care va fi validat de către Parlament pentru funcția de premier. Între acestea găsim însă și câteva măsuri care s-ar putea să nu producă efectul scontat.

Măsuri economice

Unele măsuri vizează problema crizei economice care zguduie România în această perioadă. Prețurile ridicate la energie electrică și gaze au generat facturi uriașe pentru consumatorii casnici, iar una dintre măsurile gândite de Dacian Cioloș ar fi scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni. Problema, așa cum au apreciat și experți în economie, este că o astfel de măsură nu s-ar traduce în mod automat într-o scădere a prețurilor. Dimpotrivă, prețurile ar putea crește în continuare dacă măsură nu va fi dublată și de altele. Diminuarea TVA ar fi doar o măsură temporară așadar care nu va produce efecte decât în cel mai bun caz pe termen scurt, problema de fond rămânând.

O altă măsură economică gândită de Cioloș este acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021. Problema e că acordarea acestor fonduri nu se poate face decât de la un buget de stat și așa subțiat de cheltuielile din ultimii ani și de criza economică, generată la rându-i de criza epidemiologică. Subțierea bugetului de stat prin granturi acordate centralelor electrice din țară nu va face decât să adâncească pe termen lung deficitul bugetar. În acest caz se rezolvă din nou temporar o problemă, dar se creează una posibil mult mai mare pe termen lung.

Măsuri pentru criza epidemiologică

Criza sanitară reprezintă un alt pilon important pe care viitoare guvernare trebuie să îl atace frontal. Din acest punct de vedere, Dacian Cioloș are ca plan înăsprirea sancțiunilor pentru nevaccinați. Se propun astfel “acces în spații închise neesențiale (baruri, restaurante, săli de sport, cinema etc.) doar cu certificat verde. Acces în mall- uri în weekend doar cu certificat verde; sancțiuni pentru medicii care răspândesc mesaje antivaccinare; eliminarea indemnizației pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate”. Deși aceste măsuri s-ar putea să aibă un oarecare efect în ceea ce privește constrângerea, strategia “bățului mare” nu reprezintă întotdeauna și o măsură eficientă. În final, în cazul epidemiei de coronavirus, populația sceptică trebuie convinsă să se vaccineze voluntar și nu forțată să o facă de teama constrângerilor. Acest tip de strategie poate genera o și mai mare rezistență în fața autorităților, lucru care se va dovedi contraproductiv pentru toată lumea. O campanie mai bună de informare dublată de sancționarea celor care răspândesc intenționat dezinformări în spațiul public s-ar putea dovedi a fi o măsură mult mai eficientă pe termen lung. În campania de vaccinare populația trebuie să colaboreze voluntar cu autoritățile și nu să se simtă constrânsă.

Pe lângă acestea, mai există și măsuri pe termen lung în programul de guvernare precum reforma administrației și a funcției publice, debirocratizarea relației dintre stat și mediul de afaceri, digitalizarea educației sau reducerea mortalității pe șosele. Deși importante, realistic vorbind aceste măsuri nu pot fi îndeplinite de un guvern care va fi instalat doar pe o perioadă de maximum 2 ani și câteva luni. Pentru ca acestea să fie implementate ar fi nevoie de un compromis național, de un soi de pact național între partide. Ele nu țin de partizanatul politic și ar fi nevoie de o continuitate indiferent de culoarea politică a celor care se află la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *