Skip to content
Economie

ANALIZĂ Hidroelectrica, o afacere profitabilă pentru Fondul Proprietatea. Cine va câștiga în urma listării la bursă

hidroelectrica.ro

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România și este deținută de Fondul Proprietatea (20%) și statul român prin Ministerul Energiei (80%). Fondul proprietatea se pregătește să listeze la bursă partea sa de acțiuni, iar această tranzacție ar putea fi una dintre cele mai mari din România. Până la această etapă, va fi nevoie de un vot în adunarea acționarilor companiei Hidroelectrica, acolo unde statul român este majoritar. România și-a luat deja un angajament în fața Comisiei Europene, prin PNRR, pentru a lista la bursă cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica. Dacă nu o va face Fondul proprietatea acum, în următoarea perioadă ar putea chiar Ministerul Energiei să listeze o parte din acțiunile sale la Hidroelectrica. 

Hidroelectrica a fost mereu o companie profitabilă, chiar și în perioada în care era în insolvență. Problemele financiare ale companiei s-au datorat managementului defectuos. Hidroelectrica reușea să aibă profituri uriașe chiar și când prețul energiei era reglementat și mult mai mic decât cel din prezent. 

Hidroelectrica a intrat în insolvență în 2012, când a avut pierderi de 508 milioane de lei. Un an mai târziu, Hidroelectrica înregistra un profit net de 719 milioane de lei. În 2014, compania a crescut la 967 de milioane de lei și a continuat să aibă profit an de an. Singura mare greșeală a companiei a fost 2012, în criza economică începută în 2008. 

Compania a ieșit din insolvență abia în anul 2017, după ce a reușit să-și plătească toate datoriile pe termen scurt, care în 2012 erau în valoare de 813 milioane de lei. 

În urma creșterii prețului pentru energia electrica, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 2,6 miliarde de lei, doar în primele 9 luni din 2021. Pe tot anul 2021, profitul net al companiei ar putea să depășească cu mult pragul de 3 miliarde de lei. În acest moment, Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat. 

Dar chiar dacă are profituri uriașe, compania este în continuare plină de datorii. Potrivit raportului financiar pe anul 2020, Hidroelectrica avea un total de datorii de 2,1 miliarde de lei. Datoriile pe termen lung erau în valoare de 1,6 miliarde de lei, iar cele curente de 568 de milioane de lei. Compania avea o mare problemă și cu achitarea impozitului pe profit, fiind restantă la acest capitol. 

Listarea la bursă, o afacere pentru acționari

Fondul Proprietatea va încerca să obțină peste 1 miliard de euro din această tranzacție la bursă. Banii vor ajunge în conturile acționarilor Fondului Proprietatea, iar statul român nu va avea nimic de câștigat. Potrivit unei legi adoptate în 2020, Guvernul nu poate scoate la bursă acțiunile pe care le deține la companiile de stat. Această lege este valabilă doi ani și ar expira în vara lui 2022. 

Hidroelectrica va fi o afacere profitabilă și pentru noii proprietari. Circa 28% din energia electrică din România este produsă de Hidroelectrica, iar compania aduce profit an de an. Profitul ajunge în buzunarele acționarilor. În 2021, acționarii – statul români și Fondul Proprietatea – au retras profitul din companie, primind 2,28 de miliarde de lei prin dividende. Suma de 1,28 de miliarde de lei a venit din profitul înregistrat de Hidroelectrica în 2020, iar diferența a venit din rezervele acumulate. Fondul Proprietatea a cerut ca Hidroelectrica să plătească aceste dividende din rezerva companiei, iar statul român a acceptat plata. 

„Aprobarea distribuirii sumei de 1.000.000.000 lei (un miliard de lei) către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare”, a fost solicitarea FP în Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica, potrivit economica.net. 

În 2020, Hidroelectrica a plătit dividende în valoare de 2 miliarde de lei. Prima tranșă a fost de 1,25 de miliarde de lei, plătită din profitul înregistrat de companie, iar a doua tranșă a venit la solicitarea Fondului Proprietatea, care a cerut retragerea sumei de 750 de milioane de lei din „din rezultatul reportat al companiei, reprezentând surplus realizat din rezerve de reevaluare”, potrivit profit.ro.

În 2019, Fondul Proprietatea a retras bani din rezervele Hidroelectrica, potrivit unui raport publicat de companie: „În anul 2019, societatea a distribuit dividende în sumă de 1.798.679.809 lei din profitul anului 2018 (DPS= 4,01 lei/acțiune) și 1.000.000.000 lei din rezultatul reportat, reprezentând rezerva din reevaluare înregistrată înainte de 2004, transferată la rezultatul reportat pe măsura amortizării și casării imobilizărilor corporale aferente, în total 2.798.679.809 lei”.

În 2018, Hidroelectrica a plătit dividende către acționari în valoare totală de 1,82 de miliarde de lei. În 2017 au fost 1,69 de miliarde de lei, în 2016 doar 675 de milioane de lei, în 2015 s-au plătit dividende de 697 de milioane de lei, potrivit rapoartelor financiare. Din aceste sume, Fondul Proprietatea a încasat 20%, iar statul român 80%.  

Hidroelectrica este o afacere foarte profitabilă pentru Fondul Proprietatea, care scoate banii din companie în loc să finanțeze investițiile de modernizare. Când e vorba de investiții, Hidroelectrica este nevoită să se împrumute, să plătească dobânzile și să-și crească datoriile. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *