Skip to content
Politică

ANALIZĂ Îmbogățiții pandemiei. Marile firme care au făcut profit de pe urma epidemiei de coronavirus

Inquam Photos / Octav Ganea

Pandemia de coronavirus a avut un impact profund asupra societății din România și, păstrând proporțiile, efectele sale fiind similare cu cele ale unui război. Familii întregi și-au pierdut apropiații în acest război cu un virus microscopic. Dar războaiele nu reprezintă doar tragedii colective, ci și oportunități pentru unii de a face bani și a profita de pe urma unei nenorociri. Aceștia sunt “îmbogățiții de război”, iar România nu a dus lipsă de ei.

Îmbogățiții pandemiei

Unul dintre aceștia este fostul director UNIFARM, Adrian Ionel, trimis între timp în judecată de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. Situația lui Adrian Ionel a fost bine documentată la vremea respectivă, în 2020. La debutul pandemiei în 2020, sistemul medical din România era unul cu mult depășit, în ciuda asigurărilor date de politicieni. Indice Global al Securității Sanitare, publicat de Universitatea John Hopkins din Statele Unite, arăta că la începutul pandemiei România se afla pe locul 60 în lume și pe penultima poziție la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea sistemului de sănătate. Pus în această situație extremă, Guvernul a început să pompeze bani în oricine părea că poate ajuta la depășirea lipsurilor din sistemul medical. Unul dintre aceștia a fost directorul UNIFARM. În urma unei ordonanțe de urgență, compania era creditată cu 1,15 miliarde de lei și însărcinată să găsească cât mai repede echipamente pentru spitale (măști, combinezoane, ventilatoare).

Inquam Photos / Octav Ganea

Așa cum scria și presa la vremea respectivă, zeci de firme, multe dintre ele cu zero expertiză în domeniu, au primit contracte de la UNIFARM din postura de intermediari care făceau rost de echipamente din China sau din Turcia și le vindeau companiei de stat la prețuri care asigurau marje de profit considerabile. Între timp, noi detalii ies la iveală în cazul UNIFARM și al fostului director Adrian Ionel. Acesta din urmă avea să aibă pe mână un buget de aproximativ jumătate de miliard de euro, negociind în mod discreționar contracte cu diverși intermediari.

Inquam Photos / Octav Ganea

Dar cazul fostului director UNIFARM nu este singular. Nici pe departe. În martie 2020, presa scria despre cazul firmei Romwine&Cofee care ar fi trebuit să livreze peste 1 milion de măști de protecție. Firma fusese înființată abia cu un an în urmă și avea ca obiect principal de activitate „comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”. Totuși, la vremea respectivă, Guvernul României,  prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a încheiat un acord cadru cu această firmă în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziționarea de măști de protecție. Statul român și Romwine&Cofee au bătut palma pentru livrarea unui număr de 1.750.000 de măști FFP2 sau FFP3, la prețul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată. Între timp, preţul la care compania UNIFARM cumpără măştile de tip FFP2 coboară chiar și la 1,8 dolari/bucata (8 lei), așa cum susținea Bogdan Micu, voluntar în procesul de achiziţii internaţionale ale UNIFARM.

Majoritatea românilor au suferit și continuă să sufere de pe urma efectelor pandemiei. Dar, așa cum vedem, pentru unii, pandemia s-a dovedit o mană cerească care le-a adus profituri uriașe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *