ANALIZĂ Implicațiile alegerilor parlamentare din Slovacia

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

După numărarea a 99,98% din voturi, rezultatul alegerilor parlamentare din Slovacia arată că partidul fostului premier Robert Fico, Smer-SD, s-a clasat pe prima poziție, cu 23%. Pe poziția a doua s-au clasat progresișii (PS) lui Michal Šimečk, cu 18%. Pe poziția a treia s-a plasat Hlas, partidul social-democrat a lui Peter Pellegrini, cu 14,7% din voturi.

Viitoarea coaliție de la Bratislava

Rezultatul alegerilor confirmă așteptările anterioare potrivit cărora populistul Robert Fico va deveni viitorul premier al Slovaciei. Sondajele de opinie au fost foarte precise în a prezice rezultatul acestui scrutin. Totodată pare că se conturează tot mai clar o coaliție politică între Smer-SD, Hlas și Partidul Național Slovac (SNS), de extremă dreapta, al lui Andrej Danko. SNS a obținut puțin peste 5% în alegeri, trecând la limită pragul electoral. Atât Fico, cât și Danko sunt catalogație drept pro-ruși și ambii au folosit în timpul campaniei electorale mesaje inspirate de propaganda rusă. Coaliția tripartită a lui Fico, Danko și Pellegrini, ar deține o majoritate slabă, ținând cont că cele trei partide nu formează peste 50% din numărul total de voturi. Totuși, o astfel de coaliție ar fi greu de dărâmat ținând cont de faptul că scena politică din Slovacia este puternic divizată.

Din cele șapte partide intrate în Parlament, doar cei de la PS și Hlas au o agendă clar pro-europeană, însă este greu de crezut că social democrații și progesiștii vor putea influența prea mult direcția politică a Slovaciei. Coaliția electorală Oameni de Rând și Personalități Independente (OĽaNO) este unul dintre marii pierzători ai alegerilor, obținând doar 9 procente. La precendentele alegeri OĽaNO s-a clasat pe prima poziție cu 25%.

Așa cum prevedeau sondajele de opinie, partidul de centru-dreapta, Libertate și Solidaritate (SaS) al lui, Richard Sulík s-a aflat aproape la egalitate cu creștin-democrații de la KDH, conduși de Milan Majerský. SAS a obținut 6,32%, în timp ce KDH a luat 6,82%. Opoziția de la Bratislava va fi așadar una foarte diviziată și rămâne de văzut cum va lucra pentru a contracara politicile puterii.

Implicații regionale

Venirea lui Fico și a populiștilor la putere în Slovacia ar putea avea câteva ramificații regionale. În primul rând pare că se recreează treptat acel grup de la Vișegrad, ținând cont că lideri populiști avem atât în Polonia, cât și în Ungaria. Fico a spus că nu va schimba orientarea politicii externe, însă are „probleme mai importante” decât relaţiile cu Ucraina. Ne putem aștepta la o scădere a sprijinului pentru Ucraina din partea Slovaciei prin urmare. De altfel, Slovacia nu este singura țară care are un astfel de discurs la adresa Kievului. Fico se află în compania selectă a lui Viktor Orban, premierul Ungariei care a avut o atitudine ambivalentă de la invazia Rusiei, refuzând să condamne vehement acțiunile lui Putin.

Odată cu victoria lui Fico în Slovacia crește așadar corul celor care refuză o condamnare fără echivoc a invaziei brutale a Ucrainei de către forțele militare rusești. Prin urmare, Putin câștigă un potențial partener de dialog. Totodată victoria lui Fico adaugă încă o voce critică la adresa Bruxelles-ului, ceea ce înseamnă că tabăra euroscepticilor mai câștigă un membru în centrul Europei.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: