Skip to content
Politică

ANALIZĂ Începe lupta pentru Cotroceni în PNL: Cine ar putea fi candidatul la alegerile prezidențiale din 2024

Inquam Photos/Octav Ganea

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, și-a prezentat intențiile pentru alegerile din 2024, precizând că nu exclude o candidatură pentru funcția de Președinte al României. Ilie Bolojan este primul lider PNL care vorbește deschis despre cea mai importantă funcție din stat.

Ilie Bolojan este un politician foarte apreciat la nivelul țării, mai ales după mandatele sale de primar al orașului Oradea. PSD Bihor nu are suficientă influență în fața liderului PNL și nu a reușit nici măcar să se apropie de Bolojan. Astfel, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor își poate continua mandatul mulți ani liniștiți.

Președintele CJ Bihor nu are charismă și nu este un bun orator pe scena politică, dar aceste lucruri pot fi controlate cu o bună strategie politică și câteva cursuri de public speaking. În schimb, Bolojan are marele avantaj de a fi capabil să formeze alianțe și poate convinge USR să-l susțină în turul doi al alegerilor prezidențiale. În septembrie 2021, Dan Barna spunea că USR ar fi susținut un guvern condus de Ilie Bolojan:

Un om ca Ilie Bolojan va avea toată susţinerea USR PLUS (n.r. pentru guvern)”Dan Barna.

Ilie Bolojan nu a fost niciodată implicat în lupte pentru putere în PNL sau la nivel național. Acesta a preferat puterea pe plan local. Pe de o parte, este un avantaj deoarece s-a ținut departe de scandaluri. Pe de altă parte, este și un dezavantaj deoarece funcțiile importante se stabilesc la negocierile din partid. Chiar dacă are o experiență vastă în administrația locală, lupta pentru putere în partid este o luptă care funcționează după alte reguli. Președintele CJ Bihor a explicat de ce până acum a refuzat să concureze pentru cele mai mari funcții din stat, arătând că nu a găsit echipa potrivită cu care să lucreze:

Orice om rațional își face o analiză, o evaluare. Una e să fii primarul unei comune, alta e să fii primarul unui mare municipiu, alta e să fii primarul Bucureștiului sau să fii în Guvern. La vârf, dependențele pe care le ai ca să generezi schimbare sunt mult mai mari. Îți trebuie echipe foarte puternice, mari, îți trebuie stabilitate politică”, a spus Ilie Bolojan, în interviul pentru libertatea.ro.

Din această declarație, reiese că este un politician foarte calculat și nu face pași greșiți sau poate chiar nu-i place să piardă. Bolojan nu vrea să-și asume riscuri, ci preferă soluțiile care îi oferă o garanție. A preferat să rămână primar al Oradei timp de 12 ani, deși ar fi putut mult mai devreme să candideze la Consiliul Județean Bihor, unde PNL avea rezultate foarte bune.

Ilie Bolojan (Inquam Photos / Octav Ganea)

Marele dezavantaj al lui Ilie Bolojan este lipsa de susținere din partea liderilor PNL. Pentru a candida la funcția de președinte al României, Bolojan are nevoie de ajutorul colegilor săi din partid, care să-i ofere această șansă. În acest moment, partidul este condus de oamenii strânși în jurul lui Florin Cîțu, iar organizația PNL Bihor a aprobat moțiunea lui Ludovic Orban, pentru Congresul PNL din 2021. De asemenea, liderul PNL Bihor nu a fost de acord nici cu coaliția de guvernare împreună cu PSD, iar în ultimii ani, nu a fost niciodată un admirator al președintelui României.

Dacă nici noua coaliție PNL-PSD-UDMR nu merge, vă dați seama că și al doilea mandat al președintelui Iohannis nu va livra. Nu va fi un mandat de succes, asta e cât se poate de clar”, a declarat Bolojan.

Concurența din PNL

PNL-ul pe care îl vedem astăzi pe scena politică este controlat de oameni apropiați de președintele Klaus Iohannis, iar Florin Cîțu rămâne cel mai mare pariu al Cotroceniului și are prima șansă să candideze pentru alegerile prezidențiale din 2024, fiind președintele PNL. Fostul premier a evitat să anunțe dacă va candida sau nu, însă a precizat că în PNL există deja o listă cu candidați.

Mai este mult până atunci! Avem o listă întreagă de candidați în PNL care se bat pentru acea funcție” Florin Cîțu.

Fostul premier nu mai are foarte mult timp la dispoziție și trebuie să-și pregătească strategia, dacă va dori să își asume această responsabilitate. Klaus Iohannis a intrat în competiția pentru alegerile prezidențiale de la început de 2013, când s-a înscris în PNL, iar Crin Antonescu, președintele liberalilor la acea vreme, îl promova ca fiind un foarte bun candidat pentru Cotroceni.

Un alt candidat pentru PNL ar putea fi Dan Motreanu, unul dintre liberalii cu o imagine foarte bună la nivel național. Faptul că nu a deținut funcții la nivel național și nu s-a implicat în lupte politice în ultimii ani, poate fi un avantaj pentru Motreanu.

Nicolae Ciucă, actualul premier, ar putea fi un candidat propus de PNL, dacă guvernul pe care îl conduce va livra rezultate în următoarele luni. Ținând cont că 67% dintre români au încredere în Armată, generalul Ciucă poate profita de acest lucru pentru a atrage cât mai multe voturi. Însă până în 2024, va trebui să lucreze foarte mult pentru a-și construi o imagine politică și un discurs care să atragă atenția cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *