ANALIZĂ Ipocrizia USR: critică reforma fiscală pe care a introdus-o în PNRR

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR dă dovadă de ipocrizie atunci când critică măsurile fiscale, deoarece tocmai el a introdus în PNRR reforma fiscală. România nu are altă soluție decât să renunțe la unele beneficii pe care le-a oferit microîntreprinderilor și unor categorii de muncitori, altfel riscă să piardă banii europeni.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a prezentat un proiect de lege prin care vrea să renunțe la unele „cadouri fiscale” făcute în ultimii ani muncitorilor din domeniul IT sau construcțiilor. În același timp, vor crește taxele pentru microîntreprinderi, care s-au bucurat de un paradis fiscal în România.

Cătălin Drulă, președintele USR, a atacat proiectul de lege prezentat de guvern, considerându-l un „atac asupra economiei românești”

„Ce vedem acolo este un atac direct asupra economiei românești. Practic, se cresc taxele românilor, ale micilor afaceri, ale antreprenorilor, ale IT-iștilor”, a declarat Drulă.

Cum a introdus USR reforma fiscală în PNRR

Ceea ce uită liderul USR este tocmai faptul că partidul său a introdus reforma fiscală în PNRR, în 2021. Cristian Ghinea, ministru al fondurilor europene în 2021, mergea la Bruxelles și se lăuda că negocia cu Comisia Europeană. USR-iștii au introdus reforme care abia acum ies la lumină și afectează diferite grupuri sociale.

„Revizuirea legislației fiscale vizează un impact pozitiv de 0,5% asupra PIB începând cu anul 2025, prin retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive, evitarea extinderii cotelor reduse de TVA, folosirea unei baze impozabile care să fie legate de valoarea de piață (în cazul impozitării proprietăților), eliminarea distorsiunilor care permit contribuabililor să minimizeze taxele, taxarea muncii și impozitul pe profit”, scrie în PNRR-ul României negociat de USR.

USR, care se promovează ca prieten al microîntreprinderilor, este cel care a dat atacul asupra microîntreprinderilor. USR a introdus în PNRR reforma care presupune creșterea taxelor pentru micile afaceri.

„Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024.

Noua lege va modifica Codului Fiscal în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028.”, se arată în PNRR-ul României, negociat de USR cu Comisia Europeană.

Totodată, reforma vizează și muncitorii din domeniul IT. Aceste măsuri sunt obligatorii pentru România dacă vrea să primească în continuare banii din PNRR. USR a promis că România va face aceste reforme, iar guvernul condus de Marcel Ciolacu respectă promisiunile asumate pe plan internațional. În caz contrar, România ar pierde miliarde de euro.

USR se lăuda cu PNRR

USR-iștii s-au lăudat cu acest PNRR mai mult timp cât au fost la guvernare și după ce au părăsit guvernarea. Dar în ultimele luni, USR-iștii critică tocmai măsurile introduse de ei în PNRR.

Cristian Ghinea declara că negociase cu Comisia Europeană și proiectul era finalizat chiar de ministerul pe care el l-a condus 8 luni.

„Am terminat partea de negocieri politice cu Comisia Europeană. Colegii mei din minister şi colegii din ministerele de linie completează acum acele componente uriaşe, acele mii de pagini în acord cu ceea ce am negociat”, declara Ghinea, în august 2021.

De asemenea, Cătălin Drulă făcea vizite la Bruxelles, în 2021, pentru a negocia anumite măsuri și reforme din PNRR.

„Personal am fost la Bruxelles in luna aprilie si am argumentat nevoia de a include aceste autostrazi in PNRR”, declara Drulă, în 2021, referitor la autostrăzile incluse în PNRR.

USR se delimitează de ceea ce a negociat cu Comisia Europeană, după ce a introdus reforme mai puțin populare, și încearcă să atace coaliția de guvernare. Reforma fiscală este obligatorie pentru România dacă vrea să primească banii din PNRR.

Măsurile fiscale anunțate de guvernul Ciolacu

Măsurile fiscale anunțate de guvernul Ciolacu respectă reformele asumate de România în PNRR. Guvernul nu are altă soluție decât să renunțe la unele „cadouri” fiscale pentru a crește încasările statului, într-o perioadă în care toată Uniunea Europeană are probleme economice.

Microîntreprinderile care realizează venituri până la 60.000 de euro/an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri. Cele care depășesc pragul de 60.000 euro/an vor plăti impozit de 3% pe cifra de afaceri.

Guvernul va reintroduce impozitarea pentru domeniul IT, unde se înregistrează cele mai mari salarii. Guvernul corectează o nedreptate din domeniul muncii. IT-iștii cu salarii de mii de euro nu plăteau impozit 10% pe salariu. Totuși, guvernul a decis să introducă impozitul pentru IT doar în cazul salariilor peste 10.000 lei. În continuare rămâne o categorie de IT-iști protejați de stat și scutiți de impozit.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS din salariu. Măsura de scutire fusese introdusă pentru a-i convinge pe muncitorii din construcții și agricultură să rămână în România.

Nu în ultimul rând, se introduce un impozit minim pe cifra de afaceri pentru marile companii. Guvernul vrea să evite situația în care multinaționalele scot profitul din țară și nu plătesc taxe.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: