Skip to content
Politică

ANALIZĂ Jocul lui Klaus Iohannis după căderea cabinetului Cîțu. Cele două variante ale președintelui

Inquam Photos / George Călin

Cabinetul condus de Florin Cîțu a primit astăzi un vot de neîncredere din partea Parlamentului. Astfel, guvernul a căzut în mod oficial, iar Florin Cîțu a fost destituit din funcția de premier. În ultima vreme Klaus Iohannis a fost un fervent apărător al noului președinte al PNL, iar întrebarea este până unde va merge președintele cu susținerea lui Florin Cîțu?

Două variante pentru președintele Iohannis

Pe de o parte președintele poate încerca refacerea coaliției de guvernare cu USR-PLUS și UDMR, dar fără Florin Cîțu în funcția de premier. Asta pentru că a devenit clar faptul că USR-PLUS nu va merge într-un guvern condus de Florin Cîțu. Asta ar însemna o cedare evidentă a președintelui și a PNL în fața pretențiilor celor de la USR-PLUS. Varianta este destul de puțin probabilă de vreme ce lucrul acesta ar conduce la reluarea situației de după alegerile parlamentare din 2020, respectiv situația în care președintele PNL nu este și premier. Lucrul acesta i-a costat scump pe liberali care au trebuit să treacă printr-un congres chinuitor pentru schimbarea conducerii partidului. Chiar dacă la început Florin Cîțu părea că nu are ambiții politice prea mari, treptat s-a format un pol de putere în jurul premierului și în detrimentul președintelui PNL de la acea vreme, Ludovic Orban. Situația s-ar putea repeta în viitor dacă un alt liberal ajunge în fotoliul de premier, iar Florin Cîțu rămâne să ocupe funcția de președinte al PNL. Până în 2024 un nou pol de putere se poate forma, lucru care ar produce o nouă scindare în interiorul taberei liberale. În plus, cei de la USR-PLUS au anunțat deja că ar dori să meargă la consultări cu propria propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș, o situație care nu va fi acceptată de liberali și de președinte.

Dacă varianta refacerii coaliției cu USR-PLUS și UDMR nu se întrezărește atât de clar la orizont, pentru președintele Iohannis mai rămâne varianta unor negocieri purtate cu celălalt mare jucător de pe scena politică, PSD. Problema principală e aceea că PSD își dorește să meargă către scenariul alegerilor anticipate, de vreme ce aceștia stau bine în toate sondajele de opinie. Astfel PSD ar putea bloca în mod sistematic orice propunere de premier. La fel și cei de la AUR. Singura variantă prin care Florin Cîțu poate să se întoarcă în fruntea unui cabinet minoritar ar fi un blat al PNL cu PSD, girat de președintele Iohannis. Problema e că social-democrații au un interes minimal în acest moment în menținerea unui cabinet minoritar condus de Florin Cîțu. Odată cu căderea guvernului ne apropiem cu pași repezi de scenariul anticipatelor. Problema e că în acest caz Constituția este destul de ambiguă, specificând faptul că președintele „poate” să dizolve Parlamentul dar nu este obligat. În teorie, Florin Cîțu ar putea rămâne în fruntea unui guvern interimar mai mult timp, până ce eventual o decizie a CCR ar tranșa lucrurile.

În ambele cazuri, președintele Iohannis este obligat să facă un pas înapoi, fie să cedeze în fața celor de la USR-PLUS și să vină cu o propunere agreată de toată lumea, fie să cedeze în fața PSD și să ajungă la un blat cu social-democrații pentru menținerea unui guvern minoritar în fruntea căruia să se afle Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *