Skip to content
Politică

ANALIZĂ Jocul PSD cu Guvernul Cîțu. De ce au depus social-democrații propria moțiune de cenzură

Inquam Photos/Octav Ganea

Nici nu a fost bine confirmat în funcția de președinte al PNL, că Florin Cîțu trebuie să treacă deja printr-o încercare dificilă. Opoziția pare a fi hotărâtă să forțeze căderea guvernului PNL – UDMR, iar nu una, ci două moțiuni de cenzură așteaptă să fie dezbătute în forul legislativ. Toată atenția este îndreptată spre PSD, partidul de votul căruia pare să depindă căderea guvernului.

De ce a depus PSD propria moțiune de cenzură

O întrebare crucială la care ar trebui să răspundem este de ce a depus PSD propria moțiune de cenzură? Să nu uităm că exista deja o moțiune depusă de USR-PLUS și AUR care între timp a primit și girul Curții Constituționale. Răspunsul nu are de-a face cu presupusele nereguli în privința parcursului legal al moțiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR, ci este legat de câștiguri electorale. Pe scurt, liderii PSD vor să își revendice dărâmarea guvernului Cîțu pentru a transforma această victorie într-un potențial câștig electoral. Din acest motiv, în ciuda declarațiilor oficiale, există puține șanse ca social-democrații să voteze moțiunea depusă de USR-PLUS și AUR, în cazul în care aceasta ajunge prima pe masa negocierilor. Dacă ar face lucrul acesta, atunci PSD nu și-ar mai putea adjudeca o victorie de etapă, iar USR-PLUS și AUR ar putea culege laurii dărâmării guvernului cu votul PSD. Pe de altă parte, o moțiune de cenzură depusă de PSD și votată de USR-PLUS și AUR le-ar da șansa social-democraților să își adjudece victoria și să iasă în fața camerelor cu un discurs triumfător.

Din acest punct de vedere, jocul moțiunilor de cenzură este unul de imagine, în care fiecare tabără încearcă să își adjudece o victorie de imagine și să dea bine în ochii electoratului. Dar dacă social-democrații nu vor vota moțiunea depusă de USR-PLUS și AUR nu același lucru îl știm cu exactitate despre intențiile celor de la USR-PLUS și AUR. Astfel, dacă cele două formațiuni politice sunt decise să dărâme guvernul Cîțu, atunci vor vota chiar și moțiunea celor de la PSD, cu riscul de a nu fi creditate drept principalele inițiatoare ale moțiunii de cenzură. Dacă însă vor dori să intre într-un joc de imagine cu PSD, atunci principalul beneficiar ar putea fi chiar guvernul Cîțu care va rămâne în picioare și va supraviețui moțiunii de cenzură.

Pe de altă parte, dacă opoziția ajunge la un consens și moțiunea celor de la PSD sau a celor de la USR-PLUS și AUR va fi votată, iar guvernul dărâmat întrebarea care rămâne e ce urmează după acest eveniment? Dacă partidele fac în principal un joc de imagine pentru câștiguri electorale, întrebarea inevitabilă e cum vor juca în continuare? Puși în fața faptului împlinit, social-democrații ar putea încerca marea cu degetul, respectiv scenariul alegerilor anticipate. Acesta ar fi un scenariu agreat și de AUR, dar neagreat de USR-PLUS, care nu stă la fel de bine în sondajele de opinie. Prin urmare, ecuația devine una complicată abia în momentul în care guvernul Cîțu ar putea cădea prin moțiune de cenzură, iar partidele vor trebui să găsească o soluție salvatoare în contextul epidemiologic actual. Rămâne de văzut care vor fi în continuare jocurile în opoziție, dar și la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *