Skip to content
Politică

ANALIZĂ Jocurile lui Kelemen Hunor. De ce se opune liderul UDMR comasării alegerilor locale cu cele parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

În urmă cu câteva săptămâni, voci din PNL susțineau ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în anul electoral 2024. Asta în ciuda faptului că Curtea Constituțională a României a respins în 2012 o lege care prevedea tocmai comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. În plus, mai mulți specialiști au avertizat cu privire la acest demers, catalogându-l drept antidemcoratic și total împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția. Momentan, subiectul pare că s-a stins parțial, dar în dezbatere au intrat între timp cei de la UDMR care au venit cu o altă idee: comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Argumentele lui Kelem Hunor

Ideea a fost lansată de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta argumenta că o eventuală comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare ar fi neconstituțională și în plus, ar exista probleme legate de calendar.

„Sunt cel puţin două probleme. În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul. În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, spunea Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, sursa: Inquam Photos / Octv Ganea

Liderul UDMR a propus în schimb o altă variantă: comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, ca în urmă cu 20 de ani.

Ce urmărește liderul UDMR

Ideea lansată de Kelemen Hunor ar trebui privită cu scepticism. În realitate, cei de la UDMR nu sunt interesați de cât de constituțională sau nu este comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Până la urmă, în trecut, liderii UDMR au mai susținut proiecte care au picat testul de constituționalitate la CCR. Acesta pare mai degrabă doar un pretext folosit de Kelemen Hunor, care, cu această ocazie, pozează și în legalist.

În realitate lipsa de susținere din partea UDMR pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este legată de un calcul politic cât se poate se simplu. UDMR este o formațiune care la alegerile parlamentare trece mai de fiecare dată la limită pragul de 5%, necesar pentru a intra în Parlament. UDMR își cunoaște foarte bine electoratul și se bazează de peste 30 de ani pe aceeași bază politică: etnicii maghiari din județe precum Covasna, Harghita, Mureș etc. Mobilizarea acestora la urne se face cu ajutorul edililor UDMR. Comunitatea maghiară este una foarte mobilizată și, așa cum vedem, UDMR obține constant o cifră care îi permite să intre în Parlament.

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar pune probleme serioase acestui mecanism de mobilizare la urne. În acest caz, UDMR nu se va mai putea baza prea tare pe primari pentru a mobiliza populația la urne, pentru că aceștia vor fi prea preocupați în acel moment să își asigure propriile lor fotolii. Mecanismul separării alegerilor locale de parlamentare cu o distanță de regulă de 6 luni între ele, a mers ca uns până acum pentru UDMR. Prin urmare, întrebarea care se pune e de ce să încerce altceva, dacă rețeta este testată și funcționează?

Pe de altă parte, cum UDRM nu are nici o miză în alegerile prezidențiale, comasarea acestora cu alegerile locale nu îi încurcă cu absolut nimic. Liderii UDMR știu oricum că nu vor câștiga cursa pentru Palatul Cotroceni. Prin urmare, în opoziția lor față de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, liderii UDMR sunt mânați mai degrabă de rațiuni electorale, decât de preocupări legaliste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *