Skip to content
Politică

ANALIZĂ Klaus Iohannis, aproape de înfrângere dacă renunță la Florin Cîțu. Ce funcție ar putea primi fostul premier

Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a avut nevoie de mai multe zile pentru a pregăti discuțiile cu partidele parlamentare, sperând că poate forma o nouă majoritate în jurul PNL. Dacă până acum discuțiile PNL-USR s-au blocat deoarece liberalii nu voiau să renunțe la Florin Cîțu, premierul demis prin moțiune de cenzură, acum situația pare complet schimbată și PNL înțelege că singura șansă pentru a reface majoritatea cu USR și UDMR este aceea de a renunța la Florin Cîțu pentru funcția de premier.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a anunțat că partidul este pregătit să vină cu o altă propunere pentru conducerea guvernului, dacă USR nu vrea să-l accepte pe Florin Cîțu.

PNL merge la consultări cu propunerea Florin Cîțu prim-ministru, pentru ipoteza în care vom reuși să degajăm o majoritate. În ipoteza în care nu reușim să degajăm o majoritate, pentru a nu exista acel tip de discuții că PNL se agață de putere sau Florin Cîțu se agață de putere, am luat decizia ca, repet, în ipoteza în care nu se degajă o majoritate, președintele să poată verifica și alte posibilități, pentru că România are nevoie de guvernare și pentru că este apanajul președintelui să identifice după consultări acea personalitate politică care ar putea să creeze majoritatea parlamentară care să susțină un Guvern stabil”, a declarat senatorul Fenechiu.

În PNL este o întreagă confuzie, deoarece anunțase joi că îl va propune pe Florin Cîțu, apoi vineri s-a răzgândit și a spus că nu va mai face nicio propunere dacă nu are majoritate. „În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta fără a face propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni”, anunța PNL, într-un comunicat de presă. Luni, 11 octombrie, Fenechiu anunță că liberalii sunt dispuși la compromis și vor renunța la Florin Cîțu dacă aceasta este condiția USR.

PNL are o mare problemă chiar în interiorul său, deoarece 41 de parlamentari din partid au trimis o scrisoare către Klaus Iohannis în care îi cereau să-l desemneze premier pe Ludovic Orban. Ceea ce arată că Florin Cîțu nu se poate baza pe acești 41 de parlamentari, în cazul în care va fi desemnat din nou, deși Curtea Constituțională a precizat că acest lucru nu ar fi constituțional. Dacă Florin Cîțu ar ajunge să nu mai fie votat nici măcar de către toți parlamentarii PNL, ruptura din interiorul partidului ar deveni vizibilă și ar putea duce chiar la o ruptură definitivă.

Ce funcție ar putea primi Florin Cîțu

Klaus Iohannis a amânat aceste consultări cu partidele tocmai pentru a-i da timp actualei conduceri PNL să negocieze cu cei 41 de parlamentari și să-i convingă să-l susțină pe Florin Cîțu. Ținând cont că PNL se pregătește să accepte ideea că Florin Cîțu nu mai poate fi premier, lasă de înțeles că situația internă din partid este foarte complicată, iar premierul demis nu se mai bucură de toată susținerea parlamentarilor liberali.

În cazul în care PNL chiar va renunța la Florin Cîțu și va propune un alt politician pentru funcția de premier, atunci Klaus Iohannis va avea de pierdut în acest conflict cu USR. Useriștii vor ieși învingători din aceste negocieri dacă vor forma un guvern fără Florin Cîțu și vor obține aceleași ministere.

Florin Cîțu ar putea fi propus la conducerea Senatului, iar funcția de președinte al Camerei Deputaților să ajungă la Dan Barna, deși Dacian Cioloș nu va privi cu ochi buni această mutare. Oamenii lui Cioloș au controlat ministere mai puțin importante și mult mai puțin bogate. Oamenii lui Barna au controlat Ministerul Transporturilor, Fondurilor Europene, Justiției și Economiei. Deci o nouă guvernare PNL-USR-UDMR va aduce schimbări și în partidul condus de Cioloș.

Instalarea lui Florin Cîțu la conducerea Senatului va fi un pas în spate făcut de fostul premier și va trece în umbră. Florin Cîțu nu are suficientă influență în PNL pentru a controla guvernul de la sediul partidului. Nici Ludovic Orban nu a reușit acest lucru. Guvernul va fi controlat de liderii PNL din teritoriu, care la Congres l-au susținut pe Florin Cîțu. Aceștia se vor auto-propune în Guvern sau își vor trimite apropiații în funcții importante în ministere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *