Skip to content
Politică

ANALIZĂ Klaus Iohannis, ca vector de comunicare în pandemie. Cele două erori din discursul președintelui

presidency.ro

Aseară, preşedintele Klaus Iohannis a venit în fața națiunii pentru a vorbi din nou despre pandemie. Mai înainte, în ca mai neagră zi de la debutul pandemiei, președintele a încercat fără prea mare succes să empatizeze cu cetățenii. Tot atunci președintele a anunțat că nu ne rămâne decât să gestionăm această situație. Toată lumea a așteptat măsuri concrete de la șeful statul. Aseară din nou, Klaus Iohannis a spus că vor urma să intre în vigoare noi restricții, dar de luni.

Președintele, ca vector de comunicare

Tentativa președintelui Iohannis este aceea de a face un exercițiu de comunicare politică. Mult prea absent în ultima vreme, în contextul avansului epidemiei de coronavirus, șeful statul a ajuns iată să aibă două intervenții publice în două zile consecutive. Comunicarea fusese lăsată până atunci în seama altor reprezentanți, iar acum Iohannis încearcă să se mai folosească de autoritatea pe care o are pentru a schimba traiectoria sumbră spre pe care merge țara de câteva săptămâni.

Dar dacă președintele încearcă să se re-insereze în comunicarea cu cetățenii, nu înseamnă automat că lucrul acesta îi și iese. Ambele intervenții ale președintelui Iohannis, în două zile consecutive, au fost extrem de vagi. După ce inițial a deplâns situația infectărilor și a morților de coronavirus, toată lumea se aștepta măsuri concrete. În loc de asta președintele a preferat din nou să amâne lucrurile, anunțând abia de luni câteva măsuri restrictive, în ciuda urgenței despre care tot el vorbea în urmă cu doar două zile.

„Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu e așa. Haideți să vedem ce se întâmplă în restul lumii. La noi s-a declanșat o adevărată catastrofă. Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă. Dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI, vaccinați-vă”, a declarat Iohannis. Până aici nimic nou. Autoritățile și experții din domeniul medical spun de luni bune că singura metodă eficientă de combatere a pandemiei o reprezintă vaccinarea. Președintele a încercat să reitereze această idee vorbind despre “o adevărată catastrofă”.

Dar după ce a vorbit despre această catastrofă, președintele a spus că guvernul va hotărî vineri, cel târziu, ce restricții intră în vigoare de luni. Așadar, catastrofa mai poate fi prelungită câteva zile. Din nou, președintele a ales să temporizeze lucrurile în mod aproape inexplicabil. În plus, lista restricțiilor anunțate de președintele Iohannis este una foarte vagă, iar unele dintre acestea sunt deja în vigoare: “va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați sau cu legitimație de serviciu. În timpul zilei, accesul va fi permis accesul la diferite activități numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții”, a spus președintele. Deja în prezent accesul în anumite zone se poate face doar pe baza certificatului verde sau în unele cazuri cu dovada unui test negativ. În plus, acolo unde s-a depășit deja o rată de incidență, circulația noaptea pentru nevaccinați este deja restricționată.

În concluzie, președintele a vorbit despre „o adevărată catastrofă”, dar pe care va fi gestionată efectiv de săptămâna viitoare, anunțând în prealabil un set vagi de măsuri, multe dintre acestea fiind deja în vigoare. Așadar acestea sunt principalele două erori din discursul președintelui – temporizarea și imprecizia. Șeful statului a ales să temporizeze lucrurile și să fie vag și imprecis în ceea ce privește măsurile pe care autoritățile le vor lua pentru încetinirea epidemiei. Klaus Iohannis a încercat să se erijeze într-un vector de comunicare, folosindu-se de capitalul politic pe care îl mai deține, însă la capitolul comunicare, tentativa președintelui reprezintă un eșec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *