Elena Lasconi încearcă să caute susținători pentru alegerile prezidențiale și a făcut turul unor ambasade din România. Totul s-a dovedit un eșec, deoarece ambasadorii nu i-au acordat importanță, iar electoratul său a criticat-o pentru mesajele despre politica externă.
În ultimele luni, Elena Lasconi a îmbrățișat naționalismul practicat de George Simion și Diana Șoșoacă. USR-ista vrea să adopte un naționalism de dreapta, capitalist, cu influențe religioase și apropiat de „familia tradițională”. USR-ul lui Lasconi ar deveni un fel de AUR cu mesaje mai cizelate și calme.
Această strategie nu a fost una de succes deoarece Lasconi a înțeles că are nevoie de parteneri străini pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Fără susținerea unui important stat din lume, aceasta nu are șanse nici măcar să intre în turul doi.
Turul ambasadelor
Elena Lasconi este doar primarul unui oraș și președintele unui mic partid din România. Nu are nicio experiență în politica externă și nici nu a demonstrat că ar avea cunoștințe importante de geopolitică.
Liderul USR a făcut prima vizită la Ambasada Republicii Moldova și a ieșit și cu primele gafe de politică externă. Lasconi și-a prezentat susținerea pentru parcursul euro-atlantic al Republicii Moldova și a spus că „indiferent de cine se află la conducere, România va fi un prieten al Chișinăului”. Cu acest mesaj, Lasconi transmite că Republica Moldova nu are nevoie de ea.
Apoi Elena Lasconi s-a referit la cetățenii Republicii Moldova ca fiind parte din „poporul român”, un mesaj pe care îl folosește Vladimir Putin atunci când vorbește despre ucraineni, pe care îi consideră parte din Rusia.
„Primul pas este ca poporul român să se regăsească în interiorul Uniunii Europene”, a declarat președinta USR, referitor la un alt popor.
Republica Moldova este un stat suveran, iar Lasconi tocmai le-a încălcat suveranitatea. Cetățenii Republicii Moldova au propriul stat și propria identitate națională.
Din partea ambasadorului Republicii Moldova nu a venit niciun mesaj pentru Lasconi. Nici pe site-ul ambasadei, nici pe Facebook nu apare vreun mesaj din partea ambasadorului pentru Lasconi. Această situație este rușinoasă pentru Elena Lasconi și pentru USR, deoarece nici un stat mic și lipsit de importanță internațională precum Republica Moldova nu le dă atenție USR-iștilor.
Elena Lasconi a mers și la Ambasada Italiei în România, pentru a le spune italienilor că „româncele care merg să îngrijească vârstnici în Italia au nevoie de sprijin legal pentru a-și cunoaște drepturile și uneori de consiliere psihologică”.
Parlamentarii USR nu au prezentat niciodată vreun proiect de lege care să apere drepturilor muncitorilor români plecați din țară. Pentru că în primul rând este responsabilitatea statului român să apere drepturilor românilor aflați dincolo de granițe.
De asemenea, Ambasada Italiei nu a transmis niciun mesaj referitor la întâlnirea dintre Lasconi și ambasadorul italian.
Elena Lasconi a mers în vizită și la Ambasada SUA, iar americanii au publicat doar un mesaj scurt pe platforma X, precizând că a fost un „dialog deschis”. Ambasadele care nu transmit mesaje despre întâlnirea cu liderul USR arată că nu consideră importantă această vizită și nu au un proiect în comun. Acceptă vizita pentru a avea canalele deschise, dar nu au un mesaj de comunicat.
Lasconi, criticată de electoratul USR
Elena Lasconi s-a confruntat cu prima mare problemă din campania sa electorală. Naționalismul de tip Simion-Șoșoacă, practicat de Lasconi, nu este compatibil cu susținerea Ucrainei. Lasconi a mizat pe naționalism și în urmă cu câteva zile a mers la Ambasada Ucrainei la București să le promită ajutor deplin. Ucraina este singura ambasadă care a dat detalii pe Facebook despre această întâlnire, însă ucrainenii sunt mereu preocupați să-și promoveze imaginea cu orice ocazie.
„USR, la fel ca poporul român, susține ferm acordarea unui sprijin militar, economic și diplomatic vecinului nostru care se apără cu mult curaj împotriva armatelor lui Putin”, a spus Lasconi după întâlnirea cu ambasadorul Ucrainei.
Mesajul său a atras furia electoratului USR-ist. Și de această dată, Lasconi a comis o altă gafă politică, punând pe același plan proiectele USR cu tot poporul român. USR nu reprezintă tot poporul român și nici măcar jumătate din acesta. De asemenea, nu există niciun sondaj sau studiu care să arate că tot poporul român ar fi de acord cu Ucraina. Lasconi nu a făcut decât să trezească toate acele grupuri de români care au o problemă cu Ucraina și politica de la Kiev.
Pagina de Facebook a șefei USR a fost imediat invadată de comentarii dure:
„Susține Ucraina din buzunarul tău, nu pe spinarea noastră. Pe noi ne-ați întrebat dacă suntem de acord?”, a spus cineva către Lasconi.
„Noi nu vom susține Ucraina, să ne ferească Dumnezeu să ajungi președinte că emigram toți după ce îți poate mintea ta colorată”.
„Vă dați seama ce o doare pe dna Lasconi cel mai tare…războiul din Ucraina…s-au rezolvat toate problemele în țară la noi și distinsa s-a apucat deja de externe”
Doar cu o singură vizită la o ambasadă și un mesaj, Lasconi a reușit să piardă tot ceea ce a strâns în ultimele luni. Naționalista Lasconi s-a confruntat cu furia electoratului și a atras un val de critici. Pagina sa este acum plină de mesaje împotriva susținerii Ucrainei. În perioada în care președinta USR își făcea poze cu icoane, biserici și costume tradiționale, n-a înțeles ce vor cu adevărat oamenii care o susțineau în acele momente. Dacă Lasconi voia să atragă voturi de la AUR sau electoratul Șoșoacă, acum a reușit să dezamăgească rapid electoratul naționalist.
CITIȚI ȘI: Ce au în comun USR, AUR și Diana Șoșoacă: populismul cu icoane, noul mesaj politic
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News