Skip to content
Politică

ANALIZĂ Liniștea dinaintea furtunii? Faliile dintre PNL și PSD, tot mai vizibile

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD și PNL se află la guvernare de aproape un an de zile. Sondajele de opinie arată că, în ciuda criticilor, cele două partide au avut de câștigat de pe urma alianței, ambele crescând în intenția de vot a electoratului. Cu toate acestea, în spatele fațadei frumos colorate încep să apară fisuri. Cele două partide formează mai degrabă o alianță de conjunctură, rivalitatea dintre cele două fiind doar mascată. Principalele falii dintre cele două partide au apărut în zona economică, acolo unde liberalii și social-democrații au viziuni diametral opuse.

Diferențe de viziune în zona economică

O dispută aprinsă în coaliție este legată de modalitatea impozitării veniturilor. Liberalii agreează actuala cotă unică, în timp ce social-democrații își doresc o impozitare progresivă, invocând modelul Germaniei și al altor state europene. Majoritatea economiștilor sunt de acord că tema este una falsă pentru că problema României este legată de capacitatea de colectare a taxelor și impozitelor, nu de sistemul fiscal în sine. Așadar, care este de fapt rădăcina disputei? Răspunsul ține de electoratul celor două partide. Liberalii favorizează marele capital din țară. Electoratul PNL este compus, în special din persoane cu venituri medii sau mari. PNL favorizează o intervenție cât mai mică a statului în economie, urmând modelul liberalismului clasic – laissez faire-ul. Impozitarea progresivă, în funcție de venit, ar afecta marele capital care ar trebui să plătească mai multe taxe și impozite. Liberalii își doresc menținerea fidelității acestui sector social și din acest motiv vor face tot posibilul pentru a menține actualul sistem fiscal.

Pe de altă parte, electoratul PSD este compus în special din pensionari și persoane cu venituri mici, spre medii. De aceea de pildă, social-democrații au promis în ultimii ani, în repetate rânduri, creșterea pensiilor. La fel ca PNL, PSD își dorește menținerea fidelității acestui sector social. Din acest motiv social-democrații vor să demonstreze că luptă pentru aceștia și îi vor taxa mai scump pe cei cu venituri mai mari, care nu fac oricum parte din electoratul clasic al PSD. Spre deosebire de liberali, social-democrații mizează pe o intervenție mai mare a statului în economie.

Chestiunea reprezentării electoratului explică și alte falii dintre PSD și PNL, precum disputa privind suprataxarea companiilor. În mod previzibil, PNL nu susține ideea suprataxării, invocând faptul că acest lucru ar duce la o reticență din partea investitorilor. Deși lucrul acesta s-ar putea să fie adevărat, adevărata miză este una electorală. PNL, ca reprezentant al marelui capital își dorește condiții fiscale cât mai bune pentru acesta. Social-democrații își doresc mai mulți bani pentru persoanele dezavantajate și consideră că pot obține veniturile necesare printr-o suprataxare.

Dezbaterea este una simbolică. Fiecare partid încearcă să își reprezinte electoratul. Întrebarea legată de ce sistem fiscal este mai bun este una subsidiară în acest război al reprezentărilor. Dar aceste falii economice riscă să se transforme rapid în falii politice. Deși disputele par să fie momentan aplanate în interiorul coaliției, lucrurile ar putea degenera pe măsură ce ne vom apropia de momentul alegerilor din 2024. Vechile rivalități dintre PNL și PSD ar putea ieși la lumină în acel context. Pe de altă parte, mai există și problema rotativei. Momentan, PNL pare a câștiga disputa pe fiscalitate și pentru că premierul este unul liberal. Dar înțelegerea PNL-PSD prevede rotativa premierului. Dacă aceasta va fi pusă în acțiune, atunci în 2023 vom avea un premier social-democrat, ceea ce înseamnă că PSD va putea să își pună în aplicare mai ușor politicile fiscale. Din acest motiv, disputele actuale dintre PSD și PNL par a fi mai degrabă liniștea dinaintea furtunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *