ANALIZĂ Luptă strânsă pentru principalele trei portofolii din viitoarea Comisie Europeană. Cine sunt favoriții

Comisia Europeană
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Zilele acestea se conturează noua Comisie Europeană. Aceasta va fi condusă tot de Ursula von der Leyen și, în ciuda faptului că politiciana germană ceruse ca fiecare capitală europeană să propună o femeie şi un bărbat, majoritatea statelor au propus doar bărbați. Asta înseamnă că paritatea de gen mult dorită de Von der Leyen nu se va produce nici de data aceasta. Economia, apărarea și extinderea par a fi principalele portofolii pe care se dă bătălia pentru viitoarea Comisie.

Portofoliul economiei

Portofoliul economiei din cadrul Comisiei Europene este unul dintre cele mai importante, având un impact semnificativ asupra politicilor economice ale întregii Uniuni Europene. Comisarul pentru economie are un rol crucial în coordonarea și supravegherea economiilor statelor membre, gestionând o gamă largă de responsabilități care influențează direct stabilitatea și prosperitatea economică a UE. Comisarul pentru economie joacă un rol central în monitorizarea și coordonarea politicilor fiscale și bugetare ale statelor membre prin intermediul Semestrului European.

În ultima vreme, presa a scris despre Raffaele Fitto, propunerea Italiei să ocupe acest portofoliu. Raffaele Fitto este un politician italian cu o carieră politică bogată atât la nivel național, cât și european. Membru al partidului Fratelli d’Italia (Frații Italiei), parte a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) în Parlamentul European, Fitto este un nume bine cunoscut în politica italiană, fiind fost ministru, guvernator regional și europarlamentar. Fitto este cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare și pentru susținerea autonomiei regionale, aspecte care l-au ajutat să-și consolideze influența în politica italiană. În Parlamentul European, a avut o activitate notabilă, ocupând funcții importante în cadrul grupului său politic și fiind implicat în dosare economice și de dezvoltare regională.

Sursa foto: x

Italia este una dintre cele mai mari economii din UE, iar în contextul actualei coaliții de guvernare conduse de premierul Giorgia Meloni (liderul partidului Fratelli d’Italia), este foarte probabil ca Italia să dorească să obțină un portofoliu important în viitoarea Comisie. Meloni ar putea face lobby pentru ca Fitto să primească acest portofoliu, având în vedere că face parte din partidul său și este un politician experimentat.

Totuși, există și alte nume vehiculate. Unul este cel al lui Piotr Serafin. Acesta este un diplomat și politician polonez cu o vastă experiență în afacerile europene. De-a lungul carierei sale, el a ocupat diverse funcții importante la nivel național și european, ceea ce îl face un candidat bine pregătit pentru un portofoliu semnificativ în viitoarea Comisie Europeană. Piotr Serafin are o experiență profundă în cadrul UE, fiind implicat în procese decizionale la nivel înalt. A lucrat atât la nivel național, cât și european, ceea ce îi conferă o înțelegere unică a modului în care funcționează politicile economice ale UE și cum pot fi implementate cu succes. În plus, în funcțiile sale anterioare, Serafin a fost implicat în gestionarea relațiilor între statele membre, un aspect esențial în cadrul unui portofoliu economic. Rămâne de văzut dacă unul dintre cei doi va ocupa funcția, sau șefa Comisei va opta pentru un alt nume.

Portofoliul apărării

Portofoliul apărării în cadrul Uniunii Europene (UE) este din ce în ce mai important datorită evoluțiilor recente pe scena globală și a nevoii tot mai mari de a consolida securitatea și apărarea la nivel european. Deși apărarea a fost tradițional domeniul statelor membre, în ultimii ani, UE a început să joace un rol mai activ în coordonarea și sprijinirea eforturilor de apărare comună, în principal prin intermediul politicilor de securitate și apărare comună (PSAC). Tensiunile geopolitice, precum războiul din Ucraina, atacurile cibernetice și terorismul, au evidențiat nevoia unei cooperări mai strânse în materie de apărare la nivelul UE.

Nu e de mirare că multe state își doresc un reprezentant aici. Balticii par a fi favoriți în acest moment, cu propunerea lor Valdis Dombrovskis. Acesta s-a remarcat pe scena politică europeană ca prim-ministru al Letoniei între 2009 și 2014, conducând țara printr-o criză economică severă și gestionând procesul de integrare a Letoniei în zona euro. După încheierea mandatului său de prim-ministru, Dombrovskis a fost numit în Comisia Europeană, unde a deținut funcția de vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează în folosul cetățenilor și comisar pentru comerț. El a jucat un rol cheie în coordonarea politicilor economice și comerciale ale UE și a gestionat dosare importante, cum ar fi redresarea economică post-pandemie și relațiile comerciale cu alte țări.

Sursă foto: Facebook / Valdis Dombrovskis

Dombrovskis are o experiență vastă în coordonarea politicilor complexe la nivel european, atât în calitate de prim-ministru al Letoniei, cât și ca vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Abilitățile sale de leadership și capacitatea de a gestiona dosare dificile îl fac un candidat potrivit pentru un portofoliu atât de sensibil și complex precum apărarea. Provenind din Letonia, o țară situată la granița estică a UE și NATO, Dombrovskis este foarte conștient de provocările de securitate din regiune, inclusiv amenințările din partea Rusiei. Letonia și celelalte state baltice sunt printre cei mai vocali susținători ai unei apărări europene mai puternice și ai unei cooperări strânse cu NATO.

Deși au fost vehiculate și alte nume, precum cel al lui Thierry Breton, Dombrovskis pare favorit în acest moment.

Portofoliul extinderii

Portofoliul extinderii în cadrul Comisiei Europene este extrem de important din mai multe motive, având un impact direct asupra viitorului Uniunii Europene (UE), al stabilității regionale și al relațiilor internaționale. Extinderea UE reprezintă procesul prin care noi state sunt integrate în Uniune, ceea ce implică un set complex de negocieri politice, economice și juridice.

În prezent, extinderea către Balcanii de Vest, o regiune cu un trecut marcat de conflicte, este văzută ca un pas esențial pentru prevenirea instabilității și pentru consolidarea păcii durabile în Europa de Sud-Est. UE poartă tratative cu Republica Moldova și cu Ucraina pentru o viitoare primire a lor, cele două obținând rolul se state candidat. Așadar, devine foarte important cine anume va controla acest portofoliu.

Din nou, numele lui Dombrovskis a fost vehiculat, deoarece provine dintr-un stat baltic, iar statele baltice au fost cele care au făcut un lobby puternic pentru primirea Ucrainei în UE. Un alt nume este cel al lui Olivér Várhelyi. Acesta are o carieră lungă în diplomație și afaceri europene, lucrând pentru Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei și reprezentanța permanentă a Ungariei la Uniunea Europeană. De asemenea, a fost ambasador al Ungariei pe lângă UE între 2015 și 2019, perioadă în care a jucat un rol important în negocierile dintre Ungaria și instituțiile europene. Totodată, acesta are și experiența necesara, ocupând anterior funcția de comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere.

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Sub mandatul său, el a coordonat negocierile de aderare cu statele din Balcanii de Vest și a avut un rol esențial în relațiile UE cu țările din vecinătatea estică, precum Ucraina și Georgia. Continuitatea este adesea un factor important în menținerea unui comisar într-un portofoliu esențial, mai ales când este vorba de procese îndelungate și delicate, cum ar fi extinderea UE.

Singurul minus ar fi legat de poziția mai largă a Ungariei în ceea ce privește extinderea UE în zona spațiului ex-sovietic, lucru care ar putea pune probleme atunci când propunerea de numire a acestuia va fi supusa la vot în Parlamentul European. Rămâne de văzut așadar ce decizie va lua Von der Leyen zilele acestea în privința principalelor portofolii din viitoarea Comisie.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: