Skip to content
Politică

ANALIZĂ Mărirea și decăderea Elenei Udrea. Cariera politică și lista controverselor în care a fost implicată fosta apropiată a lui Traian Băsescu

ro

Elena Udrea a fost condamnată joi de Înalta Curte de Casație la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, potrivit sentinței pronunțate de complet în sala de judecată. Decizia e definitivă, iar instanța a respins contestația în anulare și a menținut sentința de 6 ani închisoare. Cu această ocazie, epopeea Elenei Udrea se încheie.

Ascensiunea și decăderea  politică a Elenei Udrea

Vreme de mai mulți ani, Elena Udrea a fost una dintre figurile centrale ale scenei politice românești. Apropiată de fostul președinte Traian Băsescu și deținând pe rând numeroase portofolii ministeriale, Udrea a fost o prezență controversată în viața politică din România.

De profesie avocat, numele Elenei Udrea a fost legat inițial de seria de procese din anii 2003-2004, în care a fost implicat RA-APPS-ul, Udrea reprezentând în proces Regia Autonomă. Mai apoi, la sfârșitul anului 2005, Udrea a obținut președintelui Traian Băsescu în legătură cu o plângerea penală formulată la adresa acestuia privind achiziționarea unui imobil din strada Mihăileanu.

Anterior, în 2004, Elena Udrea a devenit membru PNL și candidat pe lista Alianței ”Dreptate și Adevăr” (D.A) pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București. După scrutin a ajuns consilier general în echipa primarului general Traian Băsescu și a devenit președinte al Comisiei Juridice și de Disciplină a CGMB. Așadar, relația Udrea – Băsescu își are originile aici. Apropierea față de Traian Băsescu a fost observată și în momentul în care Udrea l-a urmat pe Băsescu la Controceni, după ce acesta a câștigat alegerile prezidențiale din 2004. Ajunsă la Cotroceni, Udrea a fost șefa Cancelariei președintelui Băsescu din februarie până în octombrie 2005 și totodată Secretar de Stat. Tot în 2005, Udrea și-a dat demisia din PNL.

Elena Udrea si Traian Basescu, sursa: jurnalul.ro

În 2006, Elena Udrea devenea membru al PD, ulterior rebotezat PD-L. Udrea a rămas în anturajul președintelui Băsescu în toată această perioadă. După alegerile parlamentare din 2008, Elena Udrea a obținut un mandat de deputat PD-L, candidând pe listele din București. La sfârșitul anului 2008, Udrea avea să primească primul ei portofoliu ministerial, cel de Ministru al Turismului în cabinetul Emil Boc.

În toamna anului 2009, cu puțin timp înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, apar primele controverse în ceea ce o privește pe Udrea. O comisie de anchetă parlamentară investigase modul în care Ministerul Turismului, condus de Udrea, gestionase banii destinați pentru promovarea turismului, precum și banii destinați investițiilor în infrastructura turistică. Comisia o va acuza pe Udrea de abuz în serviciu, neglijență, instigare la infracțiune de abuz contra interesului public și conflict de interese, iar Parchetul va fi sesizat. Doar că Parchetul nu va reține nici un capăt de acuzare, iar povestea avea să fie dată uitării. Tot atunci avea să izbucnească și un conflict între Elena Udrea și Ludovic Orban.

În perioada octombrie-decembrie 2009, Elena Udrea preia și portofoliul Mediului la nivel de interimat, după ce cabinetul pierdea susținerea majorității parlamentare odată cu ieșirea PSD de la guvernare. În decembrie 2009, Elena Udrea a devenit Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului prin fuziunea dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței cu Ministerul Turismului. Udrea avea să rămână în această funcție până în 2012.

În 2013, Udrea avea să candideze la congresul PD-L pentru șefia partidului, dar câștigător avea să iasă Vasile Blaga, Udrea clasându-se pe locul al doilea. Cariera politică a Elenei Udrea avea să intre astfel într-un relativ declin, coincidență sau nu, pe măsură ce mandatul de președinte al lui Traian Băsescu se apropia de sfârșit.

Elena Udrea si Traian Basescu, sursa: paginadepolitica.ro

La începutul anului 2014, Udrea s-a alăturat noului partid de dreapta susținut de Traian Băsescu, Partidul Mișcarea Populară (PMP), iar în iunie 2014, Udrea avea să fie aleasă la conducerea formațiunii. Tot în 2014, Udrea avea să candideze la alegerile prezidențiale, dar avea să obțină un scor de doar 5 procente.

Controverse

Numele Elenei Udrea avea să fie legat și de mai multe scandaluri publice. Pe lângă controversa din 2009 legată de modul în care ar fi cheltuit bani destinați turismului, Udrea a mai fost implicată în două scandaluri majore – Afacerea „Microsoft” și Gala Bute, pentru aceasta din urmă fiind și condamnată în prezent.

În cazul Afacerii „Microsoft” , în care au fost implicați mai mulți politicieni și oameni de afaceri, Udrea a fost reținută și plasată în arest la domiciliu, în 2015. Ea a fost cercetată pentru trafic de influență, în legătură cu denunțul lui Dinu Pescariu, mandatul de arestare fiind emis de Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cazul celuilalt dosar major, “Gala Bute”, Udrea, a fost acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosire de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. În data de 28 martie 2017, Elena Udrea a primit, în primă instanță, de la magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, o decizie de condamnare la șase ani de închisoare cu executare în acest dosar.

Elena Udrea in catuse, sursa: www.paginadepolitica.ro

Pe lângă aceste două dosare, Udrea a mai fost cercetată și într-un al treilea dosar, „Hidroelectrica”. În acest caz, în 2017 Udrea a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzația de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență spălare de bani pentru că în 2011 și-ar fi folosit influența, în schimbul unei sume de bani, pentru menținerea unui contract dintre o societate comercială și SC Hidroelectrica SA.

Udrea avea să fugă însă la scurt timp în Costa Rica, acolo unde a obținut statutul de refugiat politic pentru scurtă vreme. În octombrie 2018, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României, Udrea avea să fie extrădată. După o ultimă tentativă de fugă din țară, Udrea avea să fie reținută în Bulgaria, iar acum este pe punctul de a-și ispăși pedeapsa în cazul dosarului „Gala Bute”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *