Skip to content
Politică

ANALIZĂ Mărirea și decăderea lui Florin Cîțu: cum a evoluat cariera politică a fostului lider PNL în ultimii ani

Inquam Photos / George Călin

Florin Cîţu şi-a anunţat sâmbătă demisia de la conducerea PNL, el precizând că şi-a înregistrat demisia la partid, deşi ar fi vrut să şi-o prezinte în faţa colegilor din Biroul Executiv, dar aceştia nu au venit la şedinţă. Pentru Florin Cîțu se încheie astfel o perioadă de mai puțin de 7 luni în care s-a aflat la șefia PNL.

Florin Cîțu, de la mărire la decădere                

În urmă cu doi ani de zile Florin Cîțu era doar un politician PNL anonim. Plasarea acestuia sub aripa fostului lider PNL, Ludovic Orban, l-a propulsat însă pe Cîțu în prim-planul politicii românești. La alegerile legislative din 2016, Florin Cîțu obține un mandat de senator. Cum însă Parlamentul este dominat de  către alianța PSD-ALDE-UDMR, prezența lui Cîțu este în bună parte trecută cu vederea, acesta fiind doar un senator liberal printre alți senatori liberali. Specialist pe zona de economie, Cîțu se remarcă ocazional prin criticile pe care le aduce politicilor economice și fiscale propuse de PSD în intervalul 2017 – 2019.

Ludovic Orban îl scoate pe Florin Cîțu din anonimatul relativ, susținându-l pentru funcția de lider de grup la Senat și alegându-l vicepreședinte în echipa sa economică. În 2019, după ce Ludovic Orban negociază formarea unei noi majorități parlamentare și reușește să dărâme guvernul condus de Viorica Dăncilă, cariera politică a lui Florin Cîțu capătă noi valențe. Din nou, rolul central în ascensiunea sa politică este jucat chiar de către Ludovic Orban. În guvernul nou format de către liberali, noul premier Ludovic Orban are misiunea inițială de a împărți portofoliile ministeriale. Florin Cîțu se găsește printre preferații premierului. Astfel, Ludovic Orban alege să îi ofere lui Florin Cîțu portofoliul Finanțelor Publice, propulsându-l și mai mult pe acesta în prim-planul politicii românești. La numai trei ani după ce obține un mandat de senator în Parlamentul României, Florin Cîțu ajunge cu sprijinul direct al lui Ludovic Orban în funcția de ministru al Finanțelor Publice, înlocuindu-l pe social-democratul Eugen Teodorovici.

Florin Cîțu avea să rămână în funcție din noiembrie 2019 până la alegerile parlamentare din 2020, fiind unul dintre oamenii de încredere ai premierului de atunci. În decembrie 2019 PSD depune o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor. Aceasta era prima moţiune care viza un ministru din cabinetul Orban. Moțiunea avea să fie adoptată în Senat pe 9 decembrie 2019, iar Cîțu declara că dacă PNL îi va cere demisia, acesta își va da demisia. Cu toate acestea, Ludovic Orban rămânea ferm în susținerea sa pentru ministrului Finanțelor, anunțând că nu îl va demite pe Florin Cîțu. Astfel, acesta din urmă rămânea în cabinetul condus de Ludovic Orban.

sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

După alegerile legislative din decembrie 2020, PNL s-a clasat pe locul al doilea, în spatele PSD. Cu toate acestea, liberalii rămâneau favoriți pentru formarea guvernului, de vreme ce social-democrații nu aveau o majoritate simplă și nici aliați cu care să formeze o majoritate parlamentară. În urma semi-eșecului de la alegeri, Ludovic Orban decidea să facă un pas în spate, renunțând la funcția de premier. Cu toate acestea, președintele PNL a decis să îl susțină pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, în negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea noului guvern. Varianta avea să fie în cele din urmă agreată de partenerii de guvernare și de președintele Klaus Iohannis. Astfel, cariera politică a lui Florin Cîțu avea să cunoască o ascensiune fulminantă în intervalul 2016 – 2020. În doar 4 ani de zile, Florin Cîțu se transforma dintr-un senator liberal mai mult sau mai puțin anonim în premierul României. După ce obține funcția de premier, Cîțu avea să se impună la Congresul PNL din toamna anului trecut în fața Ludovic Orban, obținând astfel o funcție dublă – premier al României și președinte al PNL.

sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Dar decăderea lui Florin Cîțu avea să fie la fel de rapidă ca și ascensiunea sa. După ruperea coaliției cu USR-PLUS, PNL decide să intre la guvernare alături de vechii rivali din PSD. Se decide formarea unei rotative în cazul premierului, iar coaliția se pune de acord cu privire la numele premierului – Nicolae Ciucă. Astfel, PNL repeta scenariul anterior, având un președinte de partid care nu era însă și premier. Lucrul acesta avea să ducă la situația din prezent. Spre deosebire de Orban însă, Florin Cîțu a ales să fie în continuare un “jucător de echipă”, dându-și demisia, în loc să provoace un congres al PNL în care oricum ar fi fost învins.

În concluzie, după 3 ani de zile în care a cunoscut mărirea și decăderea – de la un simplu senator PNL, la premierul României și președinte al PNL – Cîțu face un pas în spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *